Is aftersun zonde van het geld? Expert legt uit wat je moet doen als je verbrand bent door de zon
Iets te veel zon gepakt? Tja, wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. En een dikke laag aftersun smeren, zo luidt het advies. Maar in hoeverre helpt aftersun eigenlijk wanneer de huid verbrand is door de zon? We vroegen het aan Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.
Het rood kleuren van je huid heeft allemaal te maken met de uv-straling. Uv-a- en uvb-stralen laten je huid verdrogen, verrimpelen en richten schade aan in het dna van de huidcellen. Die beschadiging valt niet via crèmes te herstellen. De huidcellen zelf nemen deze taak op zich. Maar weet wel dat die schade zich kan opstapelen: hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Is het smeren na verbranding door de zon dan compleet nutteloos? Dat niet. Een verbrande huid kan immers ook vervellen.
Is aftersun overbodig?
,,Wie dacht dat aftersun een overbodige stap en vooral slimme marketing was? ,,Dat is niet zo”, reageert Jetske Ultee in een interview met magazine Goed gevoel. ,,Als je in de zon bent geweest, is hydrateren heel belangrijk. Door te smeren ga je uitdroging van de huid tegen en help je de barrièrefunctie van de huid weer te herstellen. Hoe sneller je je huid tot rust brengt, hoe beter.”
Aftersun v.s. bodylotion
,,Al hoef je niet per se een aftersunproduct te gebruiken”, benadrukt de onderzoeksarts. ,,Die verschillen namelijk niet wezenlijk van gewone bodylotions. Soms moet je er zelfs een beetje mee opletten, want er kunnen irriterende stoffen als uitdrogende alcohol of menthol in zitten. Ik raad je aan om op zoek te gaan naar een crème met hydraterende ingrediënten die voorkomt dat je huid uitdroogt. Maar vermijd een te vette crème, daarmee kan de huid haar warmte minder goed kwijt.”
Hoe je kunt checken of je een product op waterbasis in handen hebt? Kijk of ‘aqua’ vermeld wordt in de ingrediëntenlijst.
Begin na het afkoelen met smeren en breng bij voorkeur elke paar uur een laagje crème op de huid aan
Kijk daarnaast of er andere werkzame ingrediënten inzitten die je huid goed doen. ,,In bijna alle aftersunproducten zit aloë vera. Maar bekijk je het wetenschappelijk onderzoek naar dit product bij zonverbranding, dan zijn de uitkomsten niet eenduidig. Zo liet een goed uitgevoerde studie met een cosmetisch product met liefst 70 procent aloë vera geen effect zien bij de zonverbrande huid”, aldus Ultee.
Een pijnlijke huid door verbranding of last van acné, littekens of overbeharing? Lees op Independer meer over een aanvullende verzekering voor huidtherapie.
,,Hoewel er weinig onderzoek gedaan is naar de exacte werking van andere actieve ingrediënten in crèmes na verbranding, zijn hydraterende stoffen als glycerine en hyaluronzuur, barrièreherstellende stoffen als niacinamide, kalmerende stoffen als pathenol, zoethoutwortel en bètaglucaan en antioxidanten zeker aan te raden. Van die stoffen weten we namelijk dat ze de vochtbalans in de huid herstellen, de barrièrefunctie versterken en het ontstekingsproces tot rust brengen. Begin na het afkoelen met smeren en breng bij voorkeur elke paar uur een laagje crème op de huid aan.”
Andere tips na verbranding door de zon
• Koel je huid af. Niet met ijs, maar idealiter met een lauwe douche of een lauw bad. ,,Lauwe kompressen met afgekoelde groene thee zijn ook een goed idee”, stelt Ultee. ,,Groene thee kalmeert. Ook kun je een badje met havermout nemen. Strooi ongeveer 40-50 gram fijngemalen havermoutvlokken in een bad met lauwwarm water en blijf ongeveer 15 minuten zitten.”
• Dep je huid droog in plaats van te wrijven.
• In de eerste uren na verbranding kan je eventueel een pijnstiller slikken. Een aspirine of ibuprofen helpt tegen de pijn en werkt ontstekingsremmend.
• Wie een pijnlijke, rode huid heeft, doet er goed aan de zon te vermijden. Zelfs als je een dikke laag zonnecrème gesmeerd hebt. ,,Geef de huid die verbrand is écht de tijd om goed te herstellen. Blijf lekker in de schaduw dus”, besluit Ultee.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoofdpijnspecialist over migraine: ‘Geef het een eerlijke plek in je leven’
Dat migraine meer is dan alleen een ‘hoofdpijntje’, is steeds meer bekend. Toch weten veel mensen niet dat ze aan migraine lijden, dat er heel veel hulp voor te krijgen is en dat deze hersenaandoening prima met werk te combineren is. ,,Door open te zijn over mijn migraine, heb ik juist een nóg betere band met mijn klanten”, aldus Lissa Agema (46). -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Latifa ontvluchtte Congo om haar uiterlijk toen ze baby was, nu breekt ze hier door als model
Er gaat bijna geen dag voorbij dat de Afrikaanse Latifa Mwazi, met haar goudkleurige lokken, indringende blauwe ogen en lichte huidskleur, geen complimenten krijgt over haar uiterlijk. Dat was niet altijd zo. Ze moest Congo zelfs ontvluchten vanwege haar witte huid: ,,Ze sloegen me met een stok.” -
PREMIUMHemd van het lijf
Inge de Bruijn ontwikkelt snel spieren: ‘Word snel een vrouwelijke hulk’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Zwemmen doet Inge de Bruijn nog sporadisch, wel heeft ze aquajump ontdekt. Voor haar brede schouders schaamt ze zich niet meer: ‘Ik word nu eenmaal snel een vrouwelijke hulk.’ -
PREMIUM
Onderzoek je eigen ontlasting, is oproep van deze arts: ‘Van darmkanker voel je pas wat, als het te laat is’
‘Neem je poep onder de loep’. De doorsnee inwoner van een grote stad heeft niet zo’n behoefte om een stokje in zijn ontlasting te prikken. Toch is het echt nodig - om darmkanker vóór te zijn, zegt specialist Manon Spaander.
-
San Francisco roept noodtoestand uit vanwege apenpokken: ‘Epicentrum van het land’
De Amerikaanse stad San Francisco roept de noodtoestand uit vanwege de apenpokken, in de hoop dat er zo meer hulp komt voor mensen die een verhoogd risico lopen op het virus. De gezondheidsautoriteiten, die 261 besmettingen hebben geconstateerd, noemen de stad ‘het epicentrum van het land’. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer