Het effect van ‘s nachts werken op je lichaam: ‘Mensen hebben meer moeite om gezonde keuzes te maken’
Alles over slaapSlapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: wat zijn de gevolgen van nachtdienst op je lichaam?
In 2019 werkten ruim 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig tussen 00.00 en 06.00 uur ‘s ochtends. Dat ‘s nachts werken je dag- en nachtritme kan verstoren is bekend, maar hoe slecht zijn nachtdiensten nou echt?
Overdag slapen gaat tegen je biologische ritme in, zegt psycholoog en slaapwetenschapper Merijn van de Laar. „Het is dan moeilijker om meer slaap te pakken en het kan je natuurlijke slaap-waakritme verstoren.”
Hij legt uit dat je biologische klok allerlei belangrijke processen in je lichaam regelt, zoals je hongergevoel, temperatuur en de aanmaak van hormonen. Volgens het RIVM kunnen nachtdiensten in verband worden gebracht met slaapproblemen, diabetes en andere hart- en vaatziekten.
Moeilijker gezonde keuzes maken
De slaapwetenschapper geeft aan dat er veel onderzoeken zijn geweest naar de invloed van nachtdiensten op ons lichaam. Toch blijft het moeilijk vast te stellen of een ziekte een direct gevolg is van ‘s nachts werken of dat die werd veroorzaakt door de keuzes die iemand tijdens of na zijn nachtdienst heeft gemaakt.
„Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat mensen die nachtdienst hebben over het algemeen meer moeite hebben om ‘s nachts gezonde keuzes te maken, ze zijn eerder geneigd om voor suikerrijke en koolhydraatrijke producten te kiezen of om hun nachtdienst af te sluiten met een kroketje.”
De ongezonde voedselkeuzes en het gebrek aan beweging kunnen allerlei gezondheidsgevolgen zoals obesitas of hoge bloeddruk met zich meebrengen
„Terwijl juist ‘s nachts je darmen stilliggen en je minder goed voedsel verteert. Ook is het voor mensen met nachtdienst moeilijker om genoeg beweging te krijgen. De ongezonde voedselkeuzes en het gebrek aan beweging kunnen allerlei gezondheidsgevolgen met zich meebrengen, zoals obesitas of een hoge bloeddruk. Daarom is het voor mensen die vaak een nachtdienst draaien de taak om extra goed voor zichzelf te zorgen”, zegt Van de Laar.
Aanslag op je lichaam
Jeroen Dudink is slaaponderzoeker en arts bij het UMC Utrecht, momenteel werkt hij samen met collega-artsen aan een campagne waarbij aandacht wordt gevraagd om gezond de nachtdienst in te gaan. „Gezondheid is een 24-uursfenomeen. Het is heel normaal om aandacht te besteden aan gezonde voeding en genoeg beweging overdag, maar slaap en daarmee ontspanning en herstel horen ook bij een gezonde leefstijl.” Hij legt uit dat nachtdiensten vaak een aanslag zijn op je lichaam en daarom moeten zowel werknemers als werkgevers er serieus mee omgaan.
Daarnaast is het aan te raden om de laatste uren van je nachtdienst zoveel mogelijk fel licht te vermijden
Voor de mensen die regelmatig een nachtdienst moeten draaien, hebben beide experts een aantal tips. „Op de dag van je eerste nachtdienst is het het beste om geen wekker te zetten en natuurlijk wakker te worden. Doe eventueel van tevoren nog een powernap van maximaal 90 minuten. En probeer tijdens de nachtdienst zo gezond mogelijk te eten en drinken, kies voor licht verteerbare, eiwitrijke producten.”
Geen koffie en niet roken
„De laatste uren van je nachtdienst raad ik aan om geen koffie meer te drinken en niet te roken. Blijf ook weg van slaapmedicatie. Daarnaast is het aan te raden om de laatste uren van je nachtdienst zoveel mogelijk fel licht te vermijden, ga eventueel met een zonnebril op naar huis. Te veel licht verstoort namelijk je biologisch klok”, zegt Dudink. Hij voegt toe dat het veiliger is om met het openbaar vervoer naar huis te gaan. „Veel auto-ongelukken worden veroorzaakt door mensen die slaperig zijn.”
Eenmaal thuis is het belangrijk om gelijk te gaan slapen. „Ik zie vooral dat mensen met jonge gezinnen geneigd zijn om nog wat huishoudelijke taken over te nemen of de kinderen naar school te brengen. Stel je omgeving en partner op de hoogte van je nachtdienst en geef aan dat je niet gestoord kan worden, probeer het zo te regelen dat je ook direct kunt slapen. ,,Minimaal zes uur, maar zeven of acht uur is beter”, zegt Dudink.
Heeft het dan zin om in de weken na je nachtdienst extra bij te slapen? „Het is beter om je normale slaapritme aan te houden, extra slapen werkt eigenlijk averechts. Te lange bedtijden om ‘slaap in te halen’ kunnen juist slapeloosheid veroorzaken. Ga daarom op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op”, zegt van de Laar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Altijd trek in iets lekkers als het tegenzit? Deze expert weet hoe je stopt met emo-eten
Cravings, sneukelen, snaaien, snoepen. Woorden genoeg voor het gevoel dat je nú twee zakken chips wilt. In haar boek Help, ik kan het niet laten legt voedingscoach en diëtiste Trees Peersman (48) uit hoe we die vicieuze cirkel tussen emo-eten en het schuldgevoel achteraf doorbreken. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Terwijl de ambulance wegrijdt sla ik het zoveelste aanbod voor een hapje en een drankje af
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week brengt hij een bijzonder huisbezoek aan mevrouw Gerrits. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
-
-
PREMIUM
Drie manieren om van die negatieve gedachten af te komen
Bijna iedereen kent hem: dat saboterende stemmetje in je hoofd dat zegt dat jij een slechte ouder bent. Of: dat je meer fouten maakt dan je collega’s op het werk. Hoe laat je die innerlijke criticus een toontje lager zingen? -
Droge en gebarsten lippen? Dit helpt volgens dermatologen het beste
Droge, gebarsten lippen komen vaak voor in de wintermaanden, als de luchtvochtigheid laag is. Maar ook in het voorjaar en in de zomer kunnen (mede door de zon) klachten de kop op steken. Wat kun je doen om droge lippen te voorkomen? En hoe kun je zorgen dat de barstjes snel weer genezen?