Een biertje op kosten van de club, maar hoe zit het met de belasting over zo'n gratis drankje.
Volledig scherm
Een biertje op kosten van de club, maar hoe zit het met de belasting over zo'n gratis drankje. © Shutterstock

Gratis biertje na de wedstrijd kost Belgische clubs fiscaal de kop

Belgische sportclubs komen in de problemen, doordat ze verzuimd hebben btw te betalen over hun gratis consumptiebonnen. Zo vordert de fiscus tienduizenden euro’s van amateurvoetbalclub FC Duffel. ,,Dit is zeer ernstig voor ons’’, zegt de voorzitter.

Net als in Nederland zijn ook in België de gratis consumptiebonnen (‘drankbonnen’) een bekend verschijnsel op de sportvelden. De spelers hebben hun best gedaan, de scheidsrechter heeft keurig gefloten, waarvoor als kleine geste een colaatje of een biertje in de kantine, op kosten van de club. Volgens de regels moet er ook over gratis drank gewoon btw worden betaald.

Probleem in België is dat er maar weinig verenigingen precies op de hoogte zijn van deze regels. Nu zijn ze ook wel redelijk ingewikkeld. Als er drank wordt ingekocht waarvan de club zeker weet dat deze gratis wordt weggegeven, dan mag de btw niet worden afgetrokken. Maar als de club dat van tevoren niet weet, dan mag dat wél. Er moet dan later btw worden betaald over de gratis verstrekte consumpties.

Forse boete

Quote

Er zijn tal van clubs die bang zijn hebben om gratis drankjes uit te delen, maar dat zal met deze boete alleen maar erger worden

Denis Raveschot, Voorzitter FC Duffel

Clubs die geen goede boekhouder hebben of de btw gewoon vergeten, kunnen rekenen op forse boetes. Als de belastingdienst ontdekt dat het met opzet is gebeurd, bedraagt de boete het dubbele van het ontdoken btw-bedrag. Was het per ongeluk, dan komt er maximaal 20 procent bovenop de terug te betalen btw.

De overheid zag natuurlijk wel aankomen dat dit voor veel kleine sportclubs geen doen is. De drempel ligt sinds 2016 daarom bij een jaaromzet van 25.000 euro. Dat scheelt voor dat soort clubs een hoop gedoe. Als ze tenminste niet vergeten elk jaar een vrijstelling aan te vragen. Want ook dat is verplicht.

Natuurlijk zijn er ook verenigingen die iets groter zijn, of bijvoorbeeld een forse jeugdafdeling hebben. En als die de regels niet volgen, wordt het lastig. In Vlaanderen vond vorig jaar een btw-controle plaats bij 133 sportclubs. Daarvan kregen er uiteindelijk 85 een boete, waaronder 32 voetbalclubs.

FC Duffel

Ook FC Duffel was de pineut. Deze club uit Antwerpen, die uitkomt in de tweede klasse amateurs, kreeg een naheffing van tienduizenden euro’s. ,,Dit is zeer ernstig voor de club’’, zegt voorzitter Denis Raveschot in de krant De Standaard.

,,Wij begrijpen het niet. Tot 2014 heeft de fiscus onze redenering wat de gratis drankjes betreft altijd gevolgd. Daarna plots niet meer. Nu al zijn er tal van clubs die schrik hebben om gratis drankjes uit te delen na of tijdens een wedstrijd. Dat zal met deze boete alleen maar erger worden.’’

Te enthousiast

Niet alleen het publiek toonde zich de afgelopen dagen geschrokken door de boetes (‘Terwijl het topvoetbal grossiert in fiscale voordelen, gaan de jeugdclubs failliet onder druk van de fiscus’, twitterde iemand); ook de politiek vindt dat de fiscus misschien iets te enthousiast is.

,,De jacht op achterstallige btw druist zo in tegen het gezond verstand dat het elk oordeel van de fiscus onderuit dreigt te halen’’, aldus de Vlaamse minister van Sport Ben Weyts. Hij pleit voor een menselijker benadering van de sportclubs en hoopt dat het probleem op ‘een redelijke manier’ kan worden opgelost.

FC Duffel heeft aangekondigd dat het de boete gaat aanvechten.