Farmaceuten verhogen medicijnprijzen VS, waaronder ook vaccins
Verschillende farmaceuten zijn van plan de prijzen van meer dan 300 geneesmiddelen in de Verenigde Staten te verhogen per 1 januari. Dat blijkt uit gegevens van farmabedrijven en een data-analyse van 3 Axis Advisors. Onder de bedrijven zijn grote namen als Pfizer, Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK).
De stijgingen komen op het moment dat farmaceuten kampen met tegenvallende resultaten door de coronapandemie. Door de gezondheidscrisis wordt voor reguliere zorg minder vaak de arts bezocht waardoor ook vele medicijnen minder vaak zijn voorgeschreven. Verder worstelen de farmaceuten ook met de nieuwe regels voor het verlagen van de prijzen voor geneesmiddelen door de regering-Trump. Die zet heeft de winstgevendheid van de industrie geraakt.
De bedrijven hebben de prijzen met maximaal 10 procent verhoogd. Grote producenten als Pfizer en Sanofi gingen niet verder dan 5 procent. 3 Axis is een adviesbureau dat samenwerkt met apothekersbedrijven en andere partijen in de sector op het gebied van prijsstelling van geneesmiddelen en problemen in de toeleveringsketen.
Voor Pfizer geldt dat vrijwel alle inzet de afgelopen tijd werd gestoken in de ontwikkeling van het coronavaccin. De prijsstijgingen zouden kunnen helpen om de verloren inkomsten goed te maken. Pfizer is van plan de prijzen van meer dan 60 geneesmiddelen met 0,5 tot 5 procent te verhogen. Daaronder de reumatoïde artritisbehandeling Xeljanz en kankermedicijnen Ibrance en Inlyta.
GSK verhoogde onder meer de prijzen van zijn gordelroosvaccin Shingrix en difterie, tetanus en pertussisvaccin Pediarix. Teva Pharmaceuticals verhoogde de prijzen van een vijftiental vaccins.
Daarbij ook het middel Austedo, dat zeldzame neurologische aandoeningen behandelt, en astma steroïde Qvar. Deze middelen waren in 2019 samen goed voor een brutowinst meer dan 650 miljoen dollar. Het spierverslappende middel Amrix en de narcolepsiebehandeling Nuvigil werden ruim 9 procent duurder. Naar verwachting zullen er begin januari meer prijsstijgingen worden aangekondigd.
Vorig jaar verhoogden farmaceuten de prijzen van meer dan 860 geneesmiddelen met gemiddeld ongeveer 5 procent, aldus 3 Axis. De prijsstijgingen van geneesmiddelen gaan sinds 2015 aanzienlijk minder hard, zowel wat betreft de verhoging alsook het aantal middelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Schaamlipverkleining, wanneer is dat een optie?
-
PREMIUMAdviezen
‘Mijn schoonmoeder dreef een wig tussen mijn man en mij, ons huwelijk heeft het niet gered’
In de ogen van een schoonmoeder kan lang niet elke schoonzoon of schoondochter het goed genoeg doen. Toch is het belangrijk voor je relatie om de band gezond te houden. Zet op Moederdag de eerste stap. Relatiecoach Danielle Veenhuizen: ,,Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust van hun gedrag. Net als in elke relatie is communicatie dé sleutel.” -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUMgezond leven
Kinderen gymmen lekker vrij in een gekleurde piste
Bergen op Zoom -
-
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUM1
Hoe vitamine C kan helpen bij examenstress en nog vijf rustgevende middelen
De eindexamens beginnen! Het hoofd koel houden is in weken vol spanning en stress gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zijn er middeltjes die helpen? Deze apotheker en herborist komen met hun eigen favoriete top 3 aan behulpzame rustgevers.