Eva Breda over doorslaan in zelfliefde: ‘Is dat niet een lui excuus om je tekortkomingen weg te poetsen?’
ColumnOnze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: doorslaan in zelfliefde.
We selfloven de hell out of het leven. Mijn generatie, in ieder geval. Want voor je het weet ben je in deze snelle, veeleisende, digitale, succesjes-op-LinkedIn-en-Instagram-wereld veel te streng voor jezelf en bezwijk je onder oordelen en prestatiedruk. De remedie? Meer houden van jezelf, je tekortkomingen, je mooie en mindere kanten. Vanbuiten, vanbinnen. Jij mag er hartstikke zijn.
Ik word er steeds beter in. Mijn wallen (hét bewijs van die snelle, veeleisende, digitale, succesjes-op-LinkedIn-en-Instagram-wereld) begin ik steeds meer te zien als USP. En mijn eigenschap om een maand te wachten voordat ik op berichtjes reageer, begin ik prima te vinden. Voorheen zette ik ‘reageren op berichtjes’ nog op mijn dagelijkse to do-lijst en sprak ik mezelf streng toe als ik deze taak niet had afgevinkt. Nu denk ik steeds vaker liefdevol: ach, zo ben ik nou eenmaal. Ik accepteer het. Wat zeg ik? Ik omarm het!
Zelfliefde is niet alles klakkeloos accepteren
Maar steeds vaker krijg ik gefrustreerde telefoontjes van vrienden omdat ik berichten, voorzien van blauwe vinkjes, onbeantwoord laat. Ik begin me af te vragen: is het omarmen van al je eigenschappen onder het mom van zelfliefde niet een lui excuus om je tekortkomingen weg te poetsen in plaats van eraan te werken? Ik begrijp de voordelen van zelfliefde. Maar wanneer slaat het om in een narcistische eigenschapstrek waarbij je alles van jezelf maar leuk vindt?
Zelfzorg is je behoeften kennen en jezelf hierin voorzien. Een bekend voorbeeld is me-time nemen
Volgens Susan Dechering, intuïtief psycholoog en relatietherapeut, staat zelfliefde niet gelijk aan alles klakkeloos accepteren. In haar werk helpt Dechering mensen door middel van zelfliefde zich meer verbonden te voelen met zichzelf en anderen. Zelfliefde is volgens haar een balans van drie onderdelen: zelfzorg, zelfacceptatie en zelfcompassie. ,,Zelfzorg is je behoeften kennen en jezelf hierin voorzien”, legt Dechering uit. ,,Een bekend voorbeeld is me-time nemen.”
Dan is er zelfacceptatie. Dechering: ,,Dat is leren dankbaar te zijn voor je kwaliteiten en een milde houding aan te nemen tegenover je tekortkomingen.” Wie daarmee wil oefenen kan de tip toepassen van dirigent Benjamin Zander, adviseert Dechering. ,,Wanneer zijn leerlingen een fout maken leert hij ze niet te zeggen: ‘Wat stom van mij’, maar: ‘Wat fascinerend’. Door daar een reflex van te maken, leer je je tekortkomingen in een ander, milder licht zien.”
Een balans is de beste manier
Maar wat als je daarmee al je onvolkomenheden wegpoetst, terwijl je eigenlijk een schopje onder je kont nodig hebt om eraan te werken? Daarvoor is er nog zelfcompassie. ,,Dat is je eigen beste vriendin zijn”, zegt Dechering. ,,Iemand die zegt: ‘Ik begrijp je. Je doet het oké.’” Maar het voordeel aan een beste vriendin: als het goed is, is deze óók goudeerlijk tegen je en zal deze het altijd eerlijk zeggen als je een keer iets niet van jezelf moet accepteren, maar eraan moet werken.
Blijf jezelf als leerling zien. Een leerling weet dat hij nog niet alles kan, maar dat geeft niet
Een balans in zelfzorg, zelfacceptatie én zelfcompassie is volgens Dechernig de beste manier om te zorgen dat streng zijn omslaat in zelfliefde, zonder door te slaan. ,,Uiteindelijk kan iedere karaktereigenschap vervelend zijn voor jezelf of een ander, als je doorslaat.” Een goede manier om te checken of jij je eigenschappen moet onderdompelen in zelfliefde of moet aanpassen, is volgens Dechering om jezelf af te vragen of er eigenschappen zijn die nadelig voor jezelf of anderen zijn. ,,Bekijk eens op een schaal van 1 tot 10 hoe erg je deze eigenschap vertoont.” Is het onder de 2,5, dan is er kans dat je hem te weinig hebt. Boven de 7,5 heb je mogelijk iets te veel van die eigenschap. ,,Blijf jezelf als leerling zien”, besluit Dechering. ,,Een leerling weet dat hij nog niet alles kan, maar dat geeft niet.”
Een snelle berekening wijst uit dat mijn punctualiteit als het gaat om reageren op berichtjes zich zeker onder de 2,5 bevindt. Tijd om mijn innerlijke beste vriendin te appen, voor een liefdevolle schop onder mijn kont.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Als je droomt, verslappen bijna al je spieren. Behalve de spieren die je in leven houden’
Doordat we wat we meemaken verwerken in onze dromen en dat vaak gepaard gaat met andere herinneringen kan je soms de raarste dromen krijgen. Wat zegt de manier waarop en waarover je droomt over wat er in je omgaat? Een slaappsycholoog en neuroloog-somnoloog leggen het uit. -
PREMIUM
Nieuwe aanpak in zorg rukt op: ‘Minder mensen gaan hierdoor naar de huisarts’
Mensen die niet lekker in hun vel zitten te hulp schieten, zodat ze niet ziek worden en naar de huisarts moeten. Dat is het doel van professional Wendy Nederend. Op deze manier wordt de druk op huisartsen verlicht. Maar juist die zijn kritisch op deze nieuwe stroming in de gezondheidszorg. Hoe zit dat? -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUM
Onderzoek je eigen ontlasting, is oproep van deze arts: ‘Van darmkanker voel je pas wat, als het te laat is’
‘Neem je poep onder de loep’. De doorsnee inwoner van een grote stad heeft niet zo’n behoefte om een stokje in zijn ontlasting te prikken. Toch is het echt nodig - om darmkanker vóór te zijn, zegt specialist Manon Spaander.
-
PREMIUMLong covid
Een op de acht coronapatiënten heeft long covid: ‘Mijn leven zoals het was, is weg’
Eén op de acht Nederlanders die tijdens het eerste jaar van de coronapandemie besmet zijn geraakt met het virus, houdt langdurig klachten. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet. Daarmee wordt de omvang van de ‘verborgen pandemie’ steeds duidelijker. ‘Mijn leven zoals het was, is weg’. -
PREMIUM
Expert beantwoordt vragen over narcisme: ‘Slachtoffers zijn vaak sterke persoonlijkheden’
Manipulatief en egocentrisch: narcisten zijn van alle tijden. Volgens Freud wordt elk kind zelfs als narcist geboren. Maar wat gaat er precies om in het hoofd van een narcist? Kunnen kinderen het gedrag overnemen? En hoe ga je om met een narcistische collega? Narcisme-coach Nelly De Keye beantwoordt lezersvragen over dit onderwerp: ,,Een narcist beseft wel degelijk hoe hij handelt en wat de impact ervan is.” -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.