Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Eerste hulp bij een stalker: ‘Wat je ook doet, zoek vooral geen contact’

Jaarlijks hebben zo’n honderdduizend Nederlanders last van een stalker. In de meeste gevallen krijgen ze ongewenste berichten opgestuurd, maar mishandeling komt ook voor. Wat doe je als je wordt gestalkt?

Stalking is strafbaar, het valt in de wet onder ‘belaging’. En toch blijkt het in de praktijk moeilijk om mensen ertegen te beschermen. Denk aan 16-jarige Humeyra Ergincanli uit Rotterdam, die vorig jaar op school door haar ex werd doodgeschoten na maandenlang lastig te zijn gevallen. Zo’n trieste wending komt gelukkig niet vaak voor. Maar evengoed houden veel slachtoffers vaak jarenlang last van de psychische en emotionele gevolgen.

  1. Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap
    Liefdesrecept

    Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap

    Of je nu al jaren samen bent of voor het eerst op date gaat, volgens de wetenschap is het mogelijk om verliefd te worden door 36 vragen te beantwoorden. Deze methode is al in de vorige eeuw ontwikkeld en getoetst door psycholoog Arthur Aron. Hij slaagde er zo'n 25 jaar geleden in om twee vreemden verliefd op elkaar te laten worden. Of beter gezegd: zes maanden na het onderzoek stapten de twee proefpersonen in het huwelijksbootje.