Eerste 80-plussers mogen afspraak maken voor boosterprik: alle informatie op een rij
Vanaf vandaag, 18 november, mogen de eerste Nederlanders een afspraak maken bij de GGD voor een boosterprik. Uiteindelijk is de bedoeling dat alle 60-plussers zo'n derde prik krijgen. Prikken gaat van oud naar jong, beginnend bij de 80-plussers.
Let op: GGD GHOR Nederland meldt dat je alleen een afspraak kunt maken indien je een uitnodiging per brief hebt ontvangen. Als je deze nog niet hebt, is een afspraak voor een boostervaccin nog niet mogelijk.
Wie mogen vandaag een afspraak maken, en hoe?
Als het goed is krijgen alle 80-plussers die al twee prikken hebben gehad en vanaf vandaag mogen opkomen voor een derde binnenkort een brief met een uitnodiging. Dat is belangrijk, want zonder uitnodiging, kun je ook geen afspraak maken. Het online portaal van de GGD heeft nog wat kuren, wat ervoor zorgt dat alleen diegenen geboren vóór 1931, de 90-plussers dus, online een afspraak kunnen maken voor de boosterprik.
Telefonisch kan wél iedereen geboren voor 1941, en dus met een uitnodigingsbrief, een vaccinatie inplannen. Dat doe je door de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn te bellen via 0800-7070. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08.00 en 20.00 uur. Verder mag je als 80-plusser iemand meenemen die ook de booster kan krijgen mits die persoon ten minste 60 jaar oud is.
Zorgpersoneel boven de 18 jaar komt ook in aanmerking voor een boosterprik, maar dat wordt niet geregeld door de GGD. Hiervoor moeten ze contact opnemen met hun werkgever, een ziekenhuis bijvoorbeeld, dat dat voor hen regelt.
Kun je ook langskomen zonder afspraak?
Om de lage vaccinatiegraad op te krikken mag je voor een eerste vaccinatie tegenwoordig ook zonder afspraak langs lopen. Voor een boosterprik mag dit niet, meldt GGD GHOR Nederland. Er moeten de komende tijd weer veel mensen gevaccineerd worden bij de GGD-locaties, en dus is het nodig om de bezoeken te structureren door middel van afspraken. Neem in ieder geval je uitnodiging en een legitimatiebewijs mee naar de afspraak, want dat wordt op de GGD-locatie gecontroleerd.
Welk vaccin krijg je als booster?
GGD GHOR Nederland meldt dat alle mensen boven de 60 en zorgpersoneel boven de 18 jaar een derde prik zullen ontvangen met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna, ook als je bijvoorbeeld eerst gevaccineerd bent met AstraZeneca of Janssen. Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. Mensen gevaccineerd met een Janssen-vaccin hoeven niet nog voor een derde prik terug te komen. De tweede prik is in dit geval de boosterprik.
Wanneer is de rest aan de beurt?
De GGD's hopen in januari 2022 te kunnen beginnen met het vaccineren van de groep 60- tot 79-plussers. Zij zullen een brief ontvangen wanneer ze een afspraak kunnen maken. Ook meldt GGD GHOR vanaf januari te kunnen beginnen met thuis vaccineren van alle 60-plussers die niet mobiel genoeg zijn om naar een GGD-locatie te gaan voor de vaccinatie.
Het kabinet heeft voor nu besloten dat iedereen jonger dan 60 geen boosterprik nodig heeft. Mag het kabinet daar toch toe besluiten, dan bevestigen de GGD's dat ze snel van start kunnen. Ze treffen er in ieder geval al voorbereidingen voor.
Waarom is een boosterprik nodig?
De boosterprik kan nodig zijn als bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door het coronavirus afneemt. Internationaal waren er afgelopen zomer al aanwijzingen voor de noodzaak van een boostershot, maar in september concludeerde de Gezondheidsraad hier nog dat er geen afnemende bescherming was waar te nemen bij Nederlanders. Wel moest alvast alles worden klaargezet voor het geval dat. Begin november adviseerde het expertpanel alsnog om een extra prikcampagne te beginnen.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe herken je alzheimer? ‘Proces is al 10 tot 15 jaar aan de gang voor je klachten krijgt’
-
PREMIUM
Dankzij online poli van Marlous en Klazien kun je wachtlijsten omzeilen voor hiv-pil
Dankzij Marlous Lasschuyt en Klazien Visser is een pil die bescherming biedt tegen hiv – PrEP – sinds kort makkelijk verkrijgbaar. Goed nieuws, want veel mensen staan al op een wachtlijst voor de preventieve medicatie en daaronder zijn ook mensen die intussen toch besmet zijn geraakt.Stolwijk, Gouda -
1
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
PREMIUMVoor jou getest
Opmars van havermelk niet te stoppen: de winnaar is ‘verrassend’ en ‘echte doordrinker’
-
-
-
PREMIUM
Schaamlipverkleining, wanneer is dat een optie?
Het is normaal dat de binnenste schaamlippen van een vrouw groter zijn dan de buitenste. Niks aan de hand, zou je zeggen. Maar sommige vrouwen hebben er fysiek of mentaal last van. Wanneer is schaamlipverkleining een optie? We vragen het dr. Müjde Özer, plastisch chirurg en arts-seksuoloog. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?