Eerdere prognoses ic-opnames door omikron te pessimistisch: ‘We komen op de helft uit’
VideoDe eerdere prognoses van het RIVM over ic-opnames door de omikronvariant van het coronavirus waren ‘te pessimistisch’. ,,We denken dat we lager gaan uitkomen, op de helft", zei RIVM-baas Jaap van Dissel in een briefing voor Tweede Kamerleden.
Ook de kans dat iemand met omikron in het ziekenhuis terechtkomt, is volgens Van Dissel kleiner. Hoewel de besmettingen al weken stijgen, daalt de bezetting op verpleegafdelingen en op de ic's. ,,In de ziekenhuizen is de situatie een stuk rustiger dan buiten de ziekenhuizen. Maar om nou te zeggen dat er geen ziekenhuisopnames zijn door omikron, is ook weer niet waar.” Ook ziet Van Dissel dat die daling ‘nu wat afvlakt’.
Ook verwacht hij dat de opnames de komende tijd weer gaan stijgen. Hij baseert dat op andere landen, waar omikron al een ‘voorsprong’ had. Daar stijgen de ziekenhuisopnames inmiddels wel. ,,De aantallen die je in Frankrijk en Engeland ziet, wil je hier niet hebben.”
Omikron dominant
Omikron heeft de eerdere deltavariant van het coronavirus inmiddels helemaal verdrongen. Ondanks de hoge besmettingscijfers- de afgelopen weken werden dag- en weekrecords verbroken - lag het reproductiegetal (de snelheid waarmee het virus rondgaat) begin deze maand op 1,16. Dat het R-getal relatief laag ligt, komt volgens Van Dissel mogelijk door het gebruik van sneltesten in de kerstperiode. ,,De inschatting is dat de R weer gaat stijgen.” Dat komt ook door de recente versoepelingen.
Tekst gaat verder onder grafiek
Het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet, komt morgen samen. Daar zullen ook nieuwe modellen worden besproken. Dinsdag volgt er een nieuwe persconferentie. De belangrijkste vraag die daar beantwoord moet worden, is of de horeca en cultuur weer open kunnen. In een extra Veiligheidsberaad spreken burgemeesters daar vandaag al over. Van Dissel zei niets over eventueel nieuwe versoepelingen.
Wel zei hij dat de prognoses over het effect van de boostercampagne ‘te positief’ zijn geweest. In de modellen waar het RIVM mee rekende, ging het instituut ervan uit dat 90 procent van de 18-plussers een booster zou halen. Dat percentage blijft fors achter en ligt nu op 69,3 procent. Zo’n 3,4 miljoen Nederlanders hebben de oppepprik nog niet gehaald. ,,Als we dat niet omhoog krijgen, dan zorgt dat voor minder gunstige prognoses.” Al erkent hij ook dat de effectiviteit van de booster voor omikron niet 100 procent is. Ook daalt het effect van de booster sneller. ,,Je hebt een bepaald tijdswindow om van het effect te genieten", aldus Van Dissel.
Heupbreuk
Ook probeert het RIVM beter zicht te krijgen op het aantal mensen dat niet dóór omikron, maar mét omikron in het ziekenhuis belandt. Bijvoorbeeld iemand die omikron heeft met weinig klachten, die met een heupbreuk wel in het ziekenhuis belandt. ,,Daar moeten dan wel maatregelen genomen worden.”
Het OMT wil ook ‘kritisch kijken’ naar de quarantaineregels, zei Van Dissel, vooral naar het onderwijs. Daar zorgen besmettingen en quarantaine nu al vaak voor uitval van lessen en klassen die thuiszitten. Momenteel krijgt 1 op de 3 mensen die zich bij de GGD laat testen een positieve test. Als het aantal besmettingen de komende tijd gaat stijgen, zorgt dat ‘de komende weken wel voor een verstoring van de maatschappij’. Veel mensen kunnen dan thuis komen te zitten, omdat ze positief zijn getest of in contact zijn geweest met iemand die corona had.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Lachgas lijkt onschuldig, maar is het niet: zeven patiënten van deze dokter hebben dwarslaesie
Neuroloog Lucille Dorresteijn van ziekenhuis MST in Enschede is zeer bezorgd over het overmatig gebruik van lachgas. Vooral onder jongeren met een migratieachtergrond komt het veel voor. Zeven van Dorresteijns patiënten hielden er een gedeeltelijke dwarslaesie aan over. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Video's
Versoepelseinen op groen door bemoedigende gegevens? ‘De modellen zullen beter worden’
Nu in steeds meer landen blijkt dat de omikrongolf geen grote problemen in de ziekenhuizen geeft, neemt hier de druk om horeca en cultuur open te gooien toe. Ingewijden verwachten dat nieuwe RIVM-modellen daarvoor meer ruimte bieden. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Ziekteverzuim schiet omhoog door omikron: ‘Grote werkdruk in zorg en onderwijs baart zorgen’
Het ziekteverzuim in Nederland stijgt in een moordend tempo. Arbodiensten melden stijgingen van 30 tot ruim 50 procent. Omikron, griep, thuiswerken en werkdruk zijn de ziekmakers. -
PREMIUM
Anne (21) kreeg kanker: ‘Ik had zoiets van: ik zou uit eten gaan met vriendinnen, het komt niet uit’
Anne de Bruijn (21) was net naar Rotterdam verhuisd, begonnen aan haar studie aan de Erasmus Universiteit en maakte nieuwe vrienden. En toen was daar de diagnose leukemie. Nu vraagt zij aandacht voor de mentale zorg voor jongvolwassen kankerpatiënten: ,,Alsof alles van je wordt afgepakt.” -
PREMIUM
Qontrol-ball is een gloednieuwe sport en lijkt in de verste verte níét op iets wat je al kent
Geen volleybal, voetbal of tennis: weleens een potje Qontrol-ball gespeeld? Grote kans van niet. De sport is gloednieuw, werd bedacht door onderzoekers en lijkt in geen enkel aspect op bestaande balsporten. Aan een potje doen drie teams mee, het veld bestaat uit driehoeken én.. de bal is niet (helemaal) rond.