Psychiater Zeynel Erkut.
Volledig scherm
PREMIUM
Psychiater Zeynel Erkut. © Nina Schollaardt

Deze psychiater richt zich specifiek op mensen met migratieachtergrond

Terwijl Nederland vakantie viert, zijn ook mensen druk bezig met het puinruimen na de pandemie; zoals in de psychische zorg, waar het nu lang kan duren voordat iemand hulp krijgt.

 1. Boter, olijf- of kokosolie: welke is écht het gezondst? Voedingsexpert scheidt feit van fabel
  PREMIUM

  Boter, olijf- of kokosolie: welke is écht het gezondst? Voedingsex­pert scheidt feit van fabel

  De een gebruikt altijd olijfolie om het vlees in te bakken, de andere kiest voor koolzaad- of zonnebloemolie om zijn groenten mee te besprenkelen voor die de oven in gaan. Het aanbod aan vetstoffen is groot. Welke vetstoffen kies je best in de keuken voor een gewone maaltijd of om een gebakje mee te maken? En welke vetstof is het gezondst? Voedingsexpert Karolien Olaerts legt uit. ,,Beperk de plantaardige boter.”
 1. Dit ziekenhuis ziet na pandemie meer gevallen van borstkanker: ‘Bevolkingsonderzoek is cruciaal’
  PREMIUM

  Dit ziekenhuis ziet na pandemie meer gevallen van borstkan­ker: ‘Bevol­kings­on­der­zoek is cruciaal’

  Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem herschrijft al zijn patiëntinformatie in heldere taal. Het huidige voorlichtingsmateriaal blijkt voor slecht vier op de tien mensen goed te begrijpen. De mammapoli - waar jaarlijks zo’n zevenhonderd vrouwen komen omdat ze mogelijk borstkanker hebben - heeft het al voor elkaar. ,,Goede, begrijpelijke informatie is cruciaal bij moeilijke keuzes als je de diagnose borstkanker krijgt.’’
  Gorinchem
 2. CBS: vrouwen boven 55 krijgen dubbel zoveel mantelzorg als mannen

  CBS: vrouwen boven 55 krijgen dubbel zoveel mantelzorg als mannen

  Vrouwen van 55 jaar en ouder krijgen ongeveer twee keer zoveel hulp van mantelzorgers als mannen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert dat 13 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen in de leeftijdsgroepen boven de 55 jaar mantelzorg ontvangt. Onder die noemer vallen uiteenlopende vormen van onbetaalde hulp door familieleden, vrienden, buren of andere bekenden, van hulp bij medische zaken tot autoritjes naar de kapper of de supermarkt.