Dertigplusser, die extra pondjes komen er echt niet vanzelf bij
Daar gaat ons excuus: nieuw gezaghebbend onderzoek wijst uit dat het metabolisme na je adolescente jaren nog lang niet vertraagt. Die extra kilo’s als dertiger komen dus niet vanzelf.
Wie zich regelmatig onder dertig-plussers begeeft – of zelf die niet zo magische grens nadert – ziet het om zich heen of bij zichzelf: ineens beginnen de extra pondjes er links en rechts aan te komen. Kwestie van een trager metabolisme, klinkt het dan. Na je jaren als twintiger moet je veel meer opletten op wat je eet en meer sporten om fit te blijven.
Een fabel, blijkt nu. Volgens nieuw onderzoek dat donderdag verscheen in het vooraanstaande wetenschapstijdschrift Science, kunnen we ons niet langer achter het metabolisme-excuus verbergen. De snelheid van de stofwisseling – en dus hoe snel je aankomt – verandert volgens de onderzoekers namelijk in zijn geheel niet tussen het twintigste en zestigste levensjaar. Pas dan begint het metabolisme te vertragen. En dus niet al vanaf je twintigste.
Stofwisseling van vrouwen
Het onderzoek – waarvoor de spijsvertering van 6500 mensen tussen de 8 dagen en 95 jaar oud onder de loep is genomen – maakt korte metten met nog een misvatting. Anders dan nu algemeen wordt aangenomen, werkt de stofwisseling van vrouwen niet trager dan die van mannen. Ook de menopauze – vaak genoemd als de boosdoener van een voller figuur – vertraagt de stofwisseling niet.
De bevindingen zetten volgens The New York Times niet alleen onze ideeën over hoe we ons lichaam gezond en in shape kunnen houden op de kop. Het ligt ook in lijn der verwachting dat die implicaties gaan hebben voor de medische wetenschap. Bijvoorbeeld als het gaat over wat geschikte doseringen zijn van bepaalde medicijnen voor kinderen, volwassenen en ouderen.
Je kunt op verschillende manieren hulp krijgen bij afvallen. Lees op Independer meer over de mogelijkheden en vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUM
'Als je niet weet wat je moet zeggen tegen een nabestaande van zelfdoding, zeg dát dan in elk geval’
Omgaan met iemand in rouw kan lastig zijn. Zeker als het om zelfdoding gaat, omdat op dit onderwerp nog steeds een taboe rust. Dit geeft nabestaanden van zelfdoding ook een extra uitdaging, want waar zij steun juist zo hard nodig hebben, blijft het vaak ijzig stil. Waar kunnen zij terecht voor ondersteuning? En wat kun je het beste doen om een nabestaande bij te staan? -
PREMIUM
Helpen stretchoefeningen en dure schoenen bij hardlopen? Sportarts ontrafelt vijf mythes
Geen sport is zo laagdrempelig als hardlopen. Schoenen aan, muziek in de oren en je bent klaar om je in het zweet te werken. Wij vroegen sportarts Ruben De Gendt naar vijf hardloopwijsheden, om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen over de do’s en don’ts van het hardlopen. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
column
Ga je beter tennissen door naar Djokovic of Sjarapova te kijken?
Wat zou dat mooi zijn, op tv een tennisprof een snoeiharde, perfect geplaatste backhand zien slaan en dan de volgende dag in je eigen tennisles dat kunststukje na kunnen doen. Kan kijken naar een expert je helpen iets beter te doen? Gedragspsycholoog Chantal van der Leest zocht het uit. -
PREMIUMlekker bezig
Jeu de boules met hipsters: de wijn ligt meer voor het grijpen dan de ballen
Na twintig jaar maak ik mijn rentree op de jeu-de-boulesbaan. Alleen sta ik nu niet tussen de oude mannetjes, maar tussen de hipsters.