,,Terugschakelen is voor ons lichaam heel moeilijk. We kunnen niet zo maar een uur eerder naar bed. Zie het als een jetlag", zegt onderzoeker Heidi Lammers-van der Holst van het Erasmus MC.
Volledig scherm
PREMIUM
,,Terugschakelen is voor ons lichaam heel moeilijk. We kunnen niet zo maar een uur eerder naar bed. Zie het als een jetlag", zegt onderzoeker Heidi Lammers-van der Holst van het Erasmus MC. © shutterstock

De zomertijd is ingegaan: dit is wat een uur minder slaap doet met je lichaam

Met de zomertijd die afgelopen nacht is begonnen, staat slapen weer in de schijnwerpers. De klok vooruitzetten betekent dat er daarna meer fout gaat dan normaal, weten ‘slaap-experts’ Heidi Lammers-van der Holst en Bert van der Horst. ,,We zouden de Engelse tijd moeten volgen.”

  1. Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
    PREMIUM

    Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingerna­gels over je gezondheid?

    Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.”