De vrouw van Karim heeft kanker: ‘We weten niet hoelang ze nog te leven heeft’
Hoe ga je om met...Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Karim Moumen, zijn vrouw Ingerid heeft kanker en ze weten niet hoe lang zij nog te leven heeft.
„Na dertig jaar samen zijn vroeg Ingerid mij vorig jaar ten huwelijk in de parkeergarage van het ziekenhuis, net nadat ze gehoord had dat de kanker verder was uitgezaaid,” zegt Karim Moumen. Vier jaar geleden ontdekte Ingerid (50) een knobbel in haar borst, het bleek borstkanker te zijn met lokale uitzaaiingen in de lymfeklieren.
Het ging een tijd goed. „Maar kort na het huwelijk kregen we opnieuw een schok vanwege nieuwe uitzaaiingen in de botten en longen. We hopen op een wonder. Het is heel bizar om te beseffen dat je je partner gaat verliezen en dat je kinderen door moeten zonder moeder.” Het gezin wil samen nog veel reizen maken. „We willen perspectief vinden om door te leven. Maar er zijn genoeg momenten dat we verdrietig en angstig zijn. Dat verdriet moeten we ook de ruimte geven.”
Stel (ook moeilijke) vragen
„Grote kans dat je in shock bent als je te horen krijgt dat je partner ongeneeslijk ziek is. Het is een overweldigend gevoel om te horen dat je partner eerder gaat overlijden dan je voor ogen hebt,” zegt Peter van den Berg verlies -rouw en stervensbegeleider. Hij legt uit dat de confrontatie zo ontzettend heftig is dat je een nieuwe mindset moet creëren. „Op zo’n moment voel je ontzettend veel tegelijk: angst, verdriet, woede en eenzaamheid.”
Vaak krijg je van een arts te horen hoe lang iemand nog te leven heeft en vanaf dat moment hangt de tijd als een zwaard van damocles boven je hoofd. „Stel iemand heeft nog twee jaar te leven, probeer dat dan niet als een deadline te zien, dat kan de angst vergroten. Leef in het moment en probeer niet al te veel te focussen op hoe de situatie over een maand kan zijn, zo voorkom je dat je in doemscenario’s blijft hangen.”
Heeft je partner al nagedacht over een behandelverbod zoals reanimatie of aan euthanasie?
Daarnaast is het goed om een moment te creëren waarbij je belangrijke vragen aan je partner kunt stellen. „Heeft je partner nagedacht over een behandelverbod? Zijn er bepaalde mensen die hij of zij nog eens wil spreken? En bespreek ook hoe je het leven gaat vormgeven nadat je partner overlijdt.” Dit zijn moeilijke vragen met veel emotionele lading, maar uiteindelijk zullen ze wel voor een diepere verbinding zorgen binnen de relatie.
Niet elk moment hoeft spannend en leuk te zijn
Wat je vaak ziet is dat beide partners elkaar willen sparen en hun boosheid of verdriet verstoppen voor een ander. „Juist daarom is het belangrijk om met elkaar in contact te blijven, dat vergt veel inlevingsvermogen, waar je misschien niet altijd energie voor hebt.” Soms kan het helpen om een hulpverlener in te schakelen die jullie gevoelens kan managen.
Voel je niet schuldig als je af en toe een avond met vrienden de kroeg induikt of een keer een nachtje weggaat
„Vraag naar de wensen van je partner en de dingen die hij of zij nog samen met jou wil doen.” Van den Berg legt uit dat het belangrijk is om mooie herinneringen te maken, maar dat je ervoor moet waken om dwangmatig te willen genieten van alle momenten. „Je hoeft je niet schuldig te voelen als je een heel weekend samen op de bank hangt. Niet elk moment kan super spannend en leuk zijn.” Deze alledaagse momenten heb je ook nodig om uit te rusten en emoties te verwerken. „En misschien heb je het gevoel dat je juist nu continue aardig moet zijn voor je partner. Maar hij of zij kent je goed genoeg en die irritaties horen erbij. Het hoeft niet altijd leuk te zijn, dan ga je alleen maar op je tenen lopen.”
Cijfer jezelf niet weg
Als laatste voegt de expert eraan toe dat je als partner ook af en toe dingen voor jezelf moet doen. Een valkuil is dat partners zich volledig wegcijferen. „Voel je niet schuldig als je af en toe een avond met vrienden de kroeg in duikt.” Uiteindelijk heb je ook afleiding nodig om op te laden.
Wat vindt Moumen van het advies? Het is moeilijk om tijd voor jezelf vrij te maken maar gelukkig heb ik mensen om mij heen die ongevraagd concertkaartjes voor me kopen en mij blijven bellen. Dat is onbetaalbaar. Wat ik nog wil meegeven is dat ik veel heb gehad aan lotgenotengroep Toon Hermans Huis. Ingerid deelt op haar Instagram over haar leven met kanker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Hoe ga je om met
Joep over zijn partner met anorexia: ‘Ze is hartstikke mooi, maar voor haar gevoel altijd te dik’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Joep Benders (29) heeft een partner met een anorexia. -
PREMIUMDag van de nier
1 op de 10 heeft chronische nierschade: dit hebben je nieren nodig om gezond te blijven
Zonder dat we het doorhebben, zijn onze nieren hard aan het werk. Ze regelen onder meer de verwijdering van afvalstoffen uit ons lichaam. Zo’n 10 procent van de Nederlanders heeft chronische nierschade, maar veel mensen ervaren pas klachten als de beschadiging al groot is. Soms is een donornier de enige oplossing. Silke Oude Aarninkhof (28) stond haar nier af aan haar zusje Berber (26). -
PREMIUM
Een eierbuffet met Pasen kan best. Maar elke dag omelet, dat is geen goed idee
OOSTERHOUT/ETTEN-LEUR - Gekookt, gebakken, scrambled of gepocheerd: mensen zijn dol op ei. Met Pasen bereikt de consumptie zijn jaarlijkse hoogtepunt. Geen beter moment om je af te vragen: wat stop je eigenlijk in je mond als je een kippenei eet?Oosterhout, Etten-Leur -
Hoe ga je om met
Jimmy over partner met angststoornis: ‘Als er veel stress is, heeft ze ook meer last van angst’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Jimmy Poulina (49) heeft een partner met een angststoornis.
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUM
Grote behoefte aan bloeddonors: hier wordt gedoneerd bloed en plasma voor gebruikt
Er is altijd behoefte aan bloeddonors. En nog meer aan plasmadonors. Wat is het verschil? En wat gebeurt er met het gedoneerde bloed en plasma?