Britse onderzoekers: wie weinig beweegt, loopt hoger risico op dood door corona
Wie een grotendeels zittend leven leidt, of anderszins weinig beweegt, loopt een groter risico om te overlijden aan een coronabesmetting. Ook is de kans op een ernstiger ziekteverloop groter, stellen de auteurs van een studie onder bijna 50.000 personen die gisteren verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine. Het verbaast bewegingswetenschapper Hans Savelberg niets.
Tot dusver werden het mannelijk geslacht, gevorderde leeftijd, suikerziekte, obesitas en hart- en vaatziekten al in verband gebracht met een hogere sterfkans. Daar is een tekort aan beweging nu dus bij gekomen. Mensen die in de twee jaar voor de uitbraak van de coronapandemie fysiek inactief leefden, maken meer kans om te moeten worden opgenomen, om op de intensive care terecht te komen en om te sterven aan de gevolgen van een coronabesmetting, concluderen de onderzoekers.
Alleen een hoge leeftijd of een orgaantransplantatie in het verleden zijn volgens de wetenschappers sterkere indicatoren die een ernstig ziekteverloop voorspellen. Fysieke inactiviteit is volgens de auteurs van de studie erger dan onder meer roken, obesitas of een hoge bloeddruk. Om meer te weten te komen over de variabelen die van invloed zijn op het ziekteverloop, onderzochten de wetenschappers gegevens over 48.440 volwassenen die tussen januari en oktober 2020 in de Verenigde Staten besmet zijn geraakt met het coronavirus. De gemiddelde leeftijd in de groep was 47 jaar. Zo’n 60 procent van de groep bestond uit vrouwen. De gemiddelde body-mass index bedroeg 31, iets boven de drempelwaarde voor obesitas.
Ongezonder
,,Het is een logische conclusie. Mensen die minder bewegen zijn ongezonder. Ze hebben bovendien vaker diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten”, zegt Hans Savelberg, bijzonder hoogleraar academisch onderwijs in beweging aan de Universiteit van Maastricht. ,,Bewegen heeft een positief effect op ons afweersysteem, ook direct al.”
Uit de vergelijking van de data, is naar voren gekomen dat Covid-patiënten die niet of weinig bewegen twee keer zoveel kans lopen om in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen, vergeleken met de meest actieve groep. Daarnaast is het risico om op de intensive care te belanden 73 procent hoger, en maken fysiek inactieve patiënten 2,5 keer meer kans om te bezwijken aan Covid-19. Vergeleken met andere patiënten die hun hele leven lang geregeld sporten of bewegen, hebben fysiek inactieve coronapatiënten 20 procent meer kans om te worden opgenomen, 10 procent meer kans om op de ic te belanden en 32 procent meer risico om te overlijden aan Covid-19.
Thuiswerken
Savelberg concludeerde al eerder dat zelfs fitte mensen meer risico op ziektes als diabetes hebben als ze veel zitten. Volgens de expert is het in algemene zin goed om mensen te stimuleren meer te bewegen. ,,Alleen zeggen dat mensen hun gedrag moeten veranderen, is te makkelijk. Het moet ook maar kunnen. Op het werk of bijvoorbeeld met veilige fietsroutes en met een veilig gevoel buiten wandelen als het donker is. Ik zou nu ook niet in de schoenen van de minister willen staan: wil je de sportscholen openen want bewegen is gezond, of is dat juist een plek waar mensen besmet raken?”
Hij merkt dat voldoende bewegen met thuiswerken lastig is. ,,Ik merk het bij mezelf. Het fietsritje naar de universiteit vervalt al. Op de universiteit loop ik zo vijftig meter als ik een kop koffie pak, thuis zet je een paar stappen. Je loopt niet van afspraak naar afspraak, maar je klikt de ene zoommeeting weg en klikt de volgende aan.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nadert de piek? In de cijfers wijst nog niets daarop
De ontwikkelingen in teststraten en ziekenhuizen geven weinig aanleiding om tijdens de persconferentie van vanavond over snelle versoepelingen te spreken. Het aantal besmettingen blijft hoog, júist bij mensen die risico lopen om op de ic terecht te komen. ,,De piek kán deze maand komen, maar het kan ook langer duren.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMmet video
Achterstandswijken kleuren donkerrood op nieuwe kaart: meer long- en hoofdhalskanker
In wijken en gemeenten waar bewoners minder te besteden hebben, krijgen mensen aanzienlijk meer long- en hoofd-halskanker. Rookgedrag is de grootste boosdoener, zo blijkt uit een kankeratlas die kankercentrum IKNL vandaag lanceert. -
PREMIUM
Hier krijgen ze muziek als medicijn: ‘Het heeft de functie van een paracetamol’
Ineens staan ze midden tussen de leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat zojuist de Vijfde van Beethoven heeft ingezet. Patiëntjes van het Sophia Kinderziekenhuis kunnen vanaf woensdag meekijken over de schouder van de slagwerker en strijkers. Niet echt, maar virtueel met een VR-bril. Want muziek als medicijn, daar zijn ze bij het Erasmus MC wel achter, dat werkt. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
PREMIUM
Ic-personeel in Apeldoorn wordt verrast door Wivien (96): ‘Hartverwarmend’
De 96-jarige Wivien van Berkel uit Rheden heeft honderd beschilderde notitieboekjes uitgedeeld op de ic-afdeling van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. De hoogbejaarde dame wil zo het personeel bedanken voor hun inzet tijdens de coronaperiode. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMVIDEO
Wéér minder vaccins gezet dan gepland: 'Verklein aantal groepen met voorrang'
De voorraad coronavaccins in Nederland begint reusachtige vormen aan te nemen. Al weken op rij worden de prikdoelstellingen bij lange na niet gehaald, mede door onrust rond het AstraZeneca-vaccin. Vandaag komt het kabinet met een aangepaste vaccinatiestrategie.