Een kleine schaafwond kostte Bram Quaghebuer  (31) bijna het leven.
Volledig scherm
PREMIUM
Een kleine schaafwond kostte Bram Quaghebuer (31) bijna het leven. © Shutterstock

Bram had een kleine schaafwond, een paar uur later vocht hij voor zijn leven

Een kleine schaafwond, na een val op zijn knie. De Belgische Bram Quaghebuer (31) schonk er geen aandacht aan, maar een paar uur later verloor hij het bewustzijn. Een bacterie was via de wond in zijn bloed geraakt. „Ik belandde in geen tijd in coma", zegt Bram. Negen maanden later revalideert hij nog altijd en is hij vijf tenen kwijt.

Quote

Het bloedde niet eens, dus schonk ik er geen aandacht aan

Bram Quaghebuer

Bram uit het Belgische Wevelgem kent verschillende ziekenhuizen al van binnen en van buiten. Zes jaar geleden ontdekte de medische dienst van zijn werkgever dat hij een hartprobleem had. „Niet veel later lag ik in Aalst in het ziekenhuis, om een hartklep te laten herstellen”, vertelt Bram, terwijl zijn fysiotherapeut hem begeleidt bij zijn oefeningen. „Ik werd op mijn 24 op medisch pensioen gestuurd.” De medische dienst redde zijn leven een eerste keer, door het hartprobleem tijdig op te sporen. 

Op 1 februari van dit jaar werd Brams leven opnieuw gered, deze keer door zijn vriend Tony. „Ik was op mijn knie gevallen en had een kleine schaafwond. Niets ergs, het bloedde niet eens, dus schonk ik er geen aandacht aan", zegt Bram. Maar via die kleine schaafwond van nog geen 2 cm groot drong de stafylokokken-bacterie, een bacterie die elke mens op de huid draagt, zijn bloed binnen. „We gingen slapen, maar Bram werd ziek”, vertelt Tony. „Een paar uur later vocht hij voor zijn leven." De stafylokokken-bacterie richt op de huid geen schade aan, maar kan zware infecties veroorzaken wanneer de bacterie door de huid naar binnen dringt.