Waarom het geen zin heeft om als amateursporter altijd tot het uiterste te gaan
We moeten meer bewegenWe moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 11: met deze ademtechniek verbeter je je sportprestaties.
Veel mensen ‘overademen’. ,,Mensen ademen dieper of sneller dan nodig”, zegt Koen de Jong, oprichter van Sportrusten, een organisatie die je, volgens de eigen website, helpt te ontdekken welke ademhalingsoefeningen voor jou werken en hoe je slim kunt hardlopen en eten om topfit te worden. ,,Een van de oorzaken van te snel ademen, is een overactief brein.” Dat komt omdat we de hele dag ‘aanstaan’. Dat leidt niet alleen tot stress; 1,3 miljoen werknemers heeft burn-outklachten. De kosten voor ziekteverzuim ten gevolge van stress lopen op tot ruim 3 miljard euro.
Beter herstel
,,Als je aanstaat, gaat je ademhaling daarin mee”, legt De Jong uit, die meerdere boeken over sport en ademen schreef. ,,Sporten kan zorgen voor een betere balans. Als je ademhaling overeenkomt met wat je lichaam daadwerkelijk doet, dan voel je niet alleen de inspanning, maar ook ontspanning.” Maar nog beter is je ademhaling voor en na het sporten met je lichaam in balans te brengen. ,,Een ademoefening om na het sporten te ontspannen, verbetert de kwaliteit van je herstel.”
Ademen helpt je prestaties verbeteren, maar ook om tot rust te komen
Veel sporters willen knallen, ziet ook sportcoach en gedragswetenschapper Johnny Buivenga. ,,Je kunt maar zo veel trainen als je kunt herstellen.” Aan dat herstel wordt te weinig aandacht besteed. ,,Topsporters trainen veel, maar nemen ook veel rust. Wat als je als amateursporter gaat knallen, maar je hebt ook nog een drukke baan en een gezinsleven? Dan komt je rust in het geding. Daarom heeft het geen zin om altijd tot het uiterste te gaan. En ademen helpt je prestaties te verbeteren, maar ook om tot rust te komen.”
Ademgadgets kunnen helpen
Een goede oefening is het uitademen te verlengen. ,,Bijvoorbeeld vier tellen in, zes uit, twee vasthouden”, zegt De Jong. ,,Of twee in, vier uit en twee wachten.” Voor wie dat lastig vindt, is er tegenwoordig een ademgadget: Moonbird. Het ziet eruit als een soort computermuis en kan worden gekoppeld aan een app. De Moonbird zet uit zo lang je moet inademen en trekt samen als je moet uitademen. Het dwingt gebruikers om langzamer te ademen en dat zorgt voor een lager stressniveau, zegt bedenker Stefanie Broes, gepromoveerd in farmaceutische wetenschappen.
Het kan nog zo goed werken, zegt De Jong. ,,Maar wat ik er tegen heb is dat je voor een optimale ervaring je telefoon erbij moet pakken. Terwijl we juist door die telefoon aanstaan. Ik ken bijna niemand die in staat is om zijn telefoon alleen voor Moonbird te pakken. Het gevaar is dat je daarna toch WhatsAppberichten gaat lezen. En zo sta je in no time weer aan. Je kunt beter een boek gaan lezen, dan haal je meer ontspanning uit je oefening.”
Heb aandacht voor hoe je ademt
Bovendien is het aantal tellen volgens De Jong niet heel belangrijk. ,,Zo lang je maar aandacht hebt voor: hoe adem ik?” Onhandiger is het volgens De Jong dat het zo saai is. ,,Daardoor voel je je snel een beetje lullig.” Het is even wennen, erkent ook sportcoach Buivenga. ,,De prijs die je pakt is voor de lange termijn. Het kan helpen om jezelf te dwingen door met jezelf of iemand anders af te spreken dat je het gedurende twee weken een keer per dag probeert.”
Een effectieve methode om de koolzuurwaarde in je bloed te verhogen, is door je neus te ademen
Buivenga adviseert voor de dagelijkse ademoefening een vast moment te kiezen. En die het liefst te koppelen aan een handeling die je toch al doet, zoals tandenpoetsen. ,,Als je klaar bent met tandenpoetsen, is dat de trigger om je ademoefening te gaan doen. Dat is een makkelijke hack om een nieuwe gewoonte te creëren. Zo wordt het vanzelf een nieuwe gewoonte.” En: maak het klein. ,,Begin liever met een keer per dag, dat is beter haalbaar dan meteen drie keer per dag.”
Pleister op je mond
Goed ademen ontspant niet alleen, het kan ook tijdens het sporten helpen. ,,Als sporter wil je meer koolzuur in je bloed”, zegt De Jong. ,,Een effectieve methode om de koolzuurwaarde te verhogen, is door je neus te ademen.” Dat nosebreathing best lastig is, merkte Buivenga ook. ,,Ik moest mijn lippen echt op elkaar persen.” De Jong: ,,Wat helpt is een pleister over je mond plakken.”
Maar, zo waarschuwt De Jong, de pleister is niet geschikt voor mensen met overgewicht. ,,Voor hen is het verlengen van uitademen een goed alternatief, zoals: twee tellen inademen, vier uitademen. Of drie in, vijf uit.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze nieuwe manier van borstkanker opsporen is sneller, vriendelijker én prettiger
Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een patiëntvriendelijke methode gebruikt om uitzaaiingen van borstkanker op te sporen. Specialisten gebruiken niet langer een radioactief, maar een fluorescerend contrastmiddel. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMmet video
Ze werken zich altijd in het zweet om anderen te helpen, vandaag is het hún dag
Verpleegkundigen stonden maar één keer in het zonnetje: in maart 2020, toen corona om zich heen greep, ziekenhuizen volliepen, wij ons geen raad wisten en onze handen stuk klapten voor hun inzet en passie. Ondertussen zingt niemand ze meer toe. Donderdag, op de Dag van de Verpleging, moeten ze zelf de slingers ophangen. ,,De mensen hebben nu zulke korte lontjes.” -
We moeten meer bewegen
Aan het trainen voor een sixpack? ‘Zo lang er vet overheen zit, zal het niet verschijnen’
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 9: het sixpack van de 38-jarige Nick Schilder lonkt, maar dit is waarom je het niet zou moeten willen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
We moeten meer bewegen
Hoe het kan dat je spieren juist zonder vlees sneller zichtbaar worden
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 10: de waarheid achter superieure eiwitten en waarom je spieren zonder vlees juist sneller zichtbaar worden. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Zijn er verschillen tussen een mannen- en een vrouwenbrein?
We streven naar gelijke behandeling voor mannen en vrouwen, maar biologisch zijn we niet hetzelfde. Draagt gelijke behandeling dan wel bij aan meer gelijkheid?