RSI-klachten? ‘Die los je niet op door het aanschaffen van een herstelbaar bureau’
Stijve nek, kramp in je schouders of tintelende vingers? Volgens fysiotherapeut Jair Winkelman zijn de rsi-klachten door het vele thuiswerken flink toegenomen. Wat kun je doen als je klachten hebt en hoe kun je RSI voorkomen?
RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is ook bekend onder de afkorting KANS (klachten aan de arm, nek en/of schouder). De klachten worden meestal veroorzaakt door herhaalde bewegingen of door langere tijd in dezelfde houding te blijven. RSI komt niet alleen voor bij mensen met een kantoorbaan, ook kappers, musici en slagers hebben er last van.
Volgens Winkelman kunnen de toegenomen RSI-klachten onder andere veroorzaakt worden door het feit dat mensen thuis geen goede werkplek hebben. ,,Ze werken bijvoorbeeld met hun laptop aan de keukentafel of hebben geen fatsoenlijke bureaustoel.”
Klachten keren altijd terug
Toch is het te makkelijk om te denken dat RSI te voorkomen is door alleen je werkomgeving te verbeteren, zegt Tom de Weert, fysiotherapeut en eigenaar van ANSR Fysio. ,,Het gaat om de herhaling van bewegingen, die veranderen niet door het aanschaffen van een verstelbaar bureau”, zegt De Weert. ,,Het kan zijn dat de klachten in eerste instantie minder lijken te worden of helemaal verdwijnen, maar ze zullen altijd terugkeren.”
Met alleen je werkplek ergonomisch inrichten ben je er dus niet. ,,Micropauzes helpen”, zegt De weert. ,,Ga even koffie halen of gewoon iets anders doen dan typen en muizen.” Het helpt ook om stress te mijden en veel water te drinken. ,,Je moet dan misschien wat vaker naar de wc, dat is dan weer een extra loopje.”
Train je grotere spieren
Winkelman: ,,Een andere manier om jezelf eraan te herinneren van houding te veranderen of even te gaan staan, is het zetten van een wekker. Neem dan meteen een korte pauze, je verliest daar bijna geen tijd door, terwijl het wel je productiviteit kan verhogen.”
De Weert geeft tenslotte nog als tip mee dat ook intensieve krachttraining kan helpen. ,,Het liefst met zware gewichten, waardoor je hartslag omhoog gaat. Dat kan helpen omdat je gedurende de dag kleine spieren aan het ‘overbruiken’ bent. Ga je vervolgens je grotere spieren trainen, dan is goed goed voor de bloedcirculatie in je lichaam.”
Kom je er zelf niet uit? Dan kun je met RSI-klachten terecht bij een fysiotherapeut. Daarnaast kan het ook helpen om oefentherapie als Mensendieck en Cesar te volgen, daar leer je je houding en manier van bewegen te verbeteren. Op Independer lees je meer over vergoedingen via je zorgverzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vorig jaar 2000 skaters naar de spoedeisende hulp: ‘Doe bescherming om’
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMMet video's
Hoe herken je alzheimer? ‘Proces is al 10 tot 15 jaar aan de gang voor je klachten krijgt’
Er komen in Nederland ieder uur vijf mensen met dementie bij. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Wat zijn de kenmerken? Kun je de symptomen snel herkennen? En is er een (vorm van) behandeling? Hoogleraar Rik Vandenberghe van de geheugenpoli van het universitair ziekenhuis Leuven licht toe: ,,De bijwerkingen van medicatie wegen tot nu toe niet altijd op tegen de potentiële voordelen.’’ -
PREMIUM
‘Die 180 kilo was een resultaat van stress, avonddiensten, de hele dag weg zijn’
Ze vielen tientallen kilo’s af, en alle vier op hun eigen manier. Om langer te kunnen leven, gelukkiger te worden, eindelijk iets bij Zara te kunnen kopen. Vier mannen in gesprek over hun strijd tegen de kilo’s en slechte gewoontes. ‘Als ik een kilo te veel weeg, ga ik vijfduizend kilometer rennen.’
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Een boterham met kaas is gezonder dan je denkt
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Het in Nederland zo geliefde broodbeleg heeft daardoor bij sommigen een slecht imago; het zou ongezond zijn. Maar volgens wetenschappers klopt dat niet. -
PREMIUMHuisarts vertelt
Steeds vaker begon ze ons of de huisartsenpost voor elk wissewasje te bellen
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week gaat hij op huisbezoek bij een oudere dame.