Een fulltime baan, reizen, een huis kopen en vrienden zien: waarom ‘moeten’ we zoveel?
Op de sofaEva Breda (24) is journalist, podcastmaker én cliënt. In haar nieuwste podcast Komt Een Meid Bij De Psych probeert ze de drempel naar psychische hulp te verlagen door zelf in therapie te gaan. Ze bespreekt haar therapie in een column. Deze week: de tweede sessie.
Als mijn generatie toch eens één ding af zou mogen leren, zou het toch wel die oneindige prestatiedrang zijn. We móéten fulltime werken, een mooi huis hebben (én deze kunnen betalen), reizen én genoeg tijd overhebben voor hobby’s, vrienden en onszelf. Help?
Dat moeten blijkt in de derde therapiesessie ook mijn probleem te zijn. Ik ben namelijk een extreme perfectionist. Niet zo een die al haar sokken op kleur sorteert, was het maar zo’n feest. Nee, zo’n perfectionist bij wie alles in één keer moet. Niet één koekje, maar de hele rol. Niet één uurtje werken, maar direct een heel werkproject waar dertig uur voor staat. Nachten doorhalen, misselijk van moeheid deadlines halen om me dan af te vragen wanneer ik voor het laatst heb gegeten. Dat werk.
Toxische productiviteit
Laatst gebeurde het nog: ik zou om 12.30 uur naar het terras om (eindelijk) weer eens te genieten van een smeuïge burrata en een heater in mijn nek. Maar ik zat middenin een werkopdracht en was amper achter mijn laptop vandaan te slepen. ,,Ik sla mijn lunchpauze vaak over. Ik kan pas ontspannen als alles af is”, vertel ik mijn psycholoog Dorianne Hoek. ,,Ik weiger een broodje achter mijn laptop te eten. Ik vind dat ik dan niet goed genoeg ontspan.” ,,Dus, ontspannen móét ook op een bepaalde manier?” vraagt ze me.
Ik blijk schuldig aan toxische productiviteit. Je eist dan simpelweg zoveel van je eigen productiviteit dat je jezelf in de weg zit. Je concentratieboog zo ver oprekken dat het amper nog een boog is. Zo veel to-dolijstjes maken dat je amper nog weet waar je moet beginnen en uiteindelijk helemaal nérgens aan begint. Hoe productief ben je dan nog?
Pauze nemen helpt
Minder moeten, daar mogen we allemaal weleens mee experimenteren. Volgens Dorianne helpt het om eens op te schrijven wat je allemaal moet van jezelf, in allerlei categorieën: werk, sport, sociaal, uiterlijk, huishouden. Kijk dan eens naar dat lijstje. Wat levert het je op, wat kost het je? Blijkt dat je je perfectionisme iets meer wil loslaten, begin dan met een experiment. ‘Deze week ga ik eens twee sociale moetjes wegstrepen.’ Maak na die week nog eens de balans op. Hoe beviel het?
Ook ik krijg in de derde therapiesessie zo’n experiment voorgeschoteld. Ik moet iedere dag op hetzelfde tijdstip mijn werk laten vallen en minimaal een half uur pauzeren. Die liefdevolle kant die we vorige week hebben leren kennen, mag zijn werk gaan doen: ,,Lieverd, drink even wat water en ga wandelen. Er gebeurt geen ramp.”
Soms werk je effectiever door juist even níét effectief te zijn en gewoon te pauzeren, blijkt. Als ik eenmaal achter mijn laptop vandaan ben gesleurd en op het terras zit, verdwijnt mijn werkstress sneller dan de burrata op mijn bord. En eenmaal thuis rond ik met vernieuwde energie zo een opdracht af waar ik anders nog uren over had gedaan. Dat we 20 procent beter presteren na een goede pauze klopt dus echt. En - je verwacht het niet - óók tijdens mijn lunchpauze bleef de wereld gewoon draaien.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
Lezersvraag
Is onbewerkte, rauwe melk drinken goed voor je immuunsysteem?
Om hun immuunsysteem te versterken, drinken sommige mensen rauwe, dus onbewerkte melk. Voedingsdeskundige Karine Hoenderdos ziet de voordelen, maar zeker ook de nadelen. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over gezondheid, voeding, relaties en andere onderwerpen. -
Nog geen 20 procent van jongeren haalde gratis hpv-prik: ‘Kan veel ellende voorkomen’
Nog geen 20 procent van de jongvolwassenen die een uitnodiging kreeg heeft een hpv-vaccinatie gehaald. Het RIVM stelt dat haast is geboden als ze nog voor gratis prikken in aanmerking willen komen. -
PREMIUMInterview met tips
Arie Boomsma: ‘Tien keer het vaatdoekje laten vallen en weer oprapen is ook trainen’
Om fit te blijven hoef je niet naar de sportschool. Arie Boomsma (48), sportschooleigenaar, televisiepresentator, auteur en gezondheidsgoeroe combineert het dagelijkse leven met sportoefeningen. ,,In de rij bij de supermarkt wip ik op en neer op mijn tenen. Of ik sta op een been, voor mijn evenwicht.” -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
Op de sofa
‘Voor een generatie die denkt goed voor zichzelf te zorgen, zijn we extreem streng’
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Dit is wat je kunt doen tegen lage rugpijn
Lage rugpijn komt veel voor en keert vaak terug. Het afgelopen jaar bezochten 1,9 miljoen mensen de huisarts met nek-en rugklachten. Waarschijnlijk ligt dit aantal nog hoger, omdat veel mensen de huisarts overslaan en rechtstreeks de fysiotherapeut bezoeken. Is er iets dat je zelf kunt doen om lage rugpijn te voorkomen of te verminderen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer