Baclofen; wonderpil tegen verslaving?
De Universiteit van Amsterdam start een groot onderzoek naar de werking van Baclofen, een experimenteel middel tegen verslaving. Is dit de wonderpil die redding gaat brengen aan onder meer alcoholisten, junks en rookverslaafden?
Gaat één pil de broodnodige hulp bieden aan talloze verslaafden? Het zou kunnen, want het Gamma-aminoboterzuur 'baclofen' heeft volgens sommigen een genezende werking op verslavingen. De UvA start binnenkort een groot onderzoek naar de werking van baclofen, schreef de Volkskrant vandaag.
Al sinds de jaren negentig wordt onderzoek gedaan naar baclofen, een geneesmiddel dat normaal wordt gebruikt als spierverslapper bij multiple sclerose of spasticiteit. Maar pas in 2004 hoorde het grote publiek ervan, toen de Franse cardioloog Olivier Ameisen het boek Het einde van mijn verslaving publiceerde. Ameisen was zelf ernstig alcoholverslaafd geweest, totdat hij zichzelf relatief hoge doses baclofen ging toedienen. Het middel onderdrukte de hunkering bij Ameisen volledig, schreef hij.
Angst
Hoe de baclofen, die in de vorm van een pil wordt toegediend, de verslaving in het lichaam tegengaat is niet bekend. Hoogleraar Reinout Wiers van de UvA denkt dat baclofen zou kunnen werken bij mensen die vanuit angst hun heil zoeken bij verslavende middelen. 'Bij mensen die dat doen vanuit een meer positieve emotie denken we niet dat baclofen veel effect zal hebben', aldus Wiers. Een aanname van de onderzoekers is dan ook dat de spierverslapper een kalmerende werking heeft op verslaafden die hun angst proberen te beteugelen.
Of de baclofen invloed hebben op de geestesgesteldheid of de fysieke gesteldheid van patiënten kan Wiers niet zeggen. 'Bij verslaving lopen die zaken toch vaak door elkaar', zegt Wiers. Momenteel zijn de onderzoekers op zoek naar verslaafden die mee willen doen aan het onderzoek, dat zal worden uitgevoerd door verslavingskliniek Solutions.
Proefpersonen
Alle type verslaafden mogen zich melden, als de verslaving maar medisch-psychiatrisch is vastgesteld. Een gokverslaafde komt niet in aanmerking, omdat hier geen officiële medische indicatie voor bestaat. Bram Bakker van Solutions denkt dat de meeste proefpersonen een alcoholprobleem zullen hebben. Dat is namelijk de grootste groep verslaafden binnen de zorg. Maar ook verstokte rokers kunnen zich melden.
Psychiater Bakker schreef baclofen zelf al voor aan zo'n honderd patiënten. Onder hen waren alcoholisten en verslaafden aan cocaïne, cannabis, ghb of benzodiazepines. Hij schat in dat ongeveer de helft van die groep niet meer gebruikt. 'Ik geloof dat het werkt. Maar de reguliere verslavingszorg haalt er zijn neus er voor op. Dat willen we veranderen.' Bakker praat momenteel met een farmaceutisch bedrijf over het op de markt brengen van baclofen, speciaal voor verslaafden. Veel geld kan er echter niet meer mee verdiend worden, aangezien het patent op het middel al jaren geleden is verlopen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
UvA onderzoekt pil tegen verslaving
Een onbekende zakenman heeft een half miljoen euro gedoneerd aan de Universiteit van Amsterdam voor een groot onderzoek naar baclofen, een experimenteel middel tegen verslaving. Het middel werd bekend dankzij een Franse cardioloog die claimt zichzelf ermee te hebben genezen van een jarenlange alcoholverslaving. -
PREMIUMHuisarts vertelt
De moeder van Tanja: ‘Ik weet dat mijn dochter bij u is geweest. Kunt u me vertellen waarvoor?’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week een bezorgde moeder en een zwijgende dochter. -
PREMIUM
GGD bereidt nieuwe prikcampagnes voor: ‘Ik acht kans heel reëel dat het virus terugkomt’
Twee jaar lang lag alles wat de GGD deed onder een vergrootglas. Corona-testlocaties uit de grond stampen, inenten, boosterprikken. Iedereen volgde het met argusogen. En toen waren we met z'n allen wel klaar met corona en verdween de GGD uit beeld. Tot deze week dan. Komt het virus terug? ,,Ik acht dat heel reëel.”
-
PREMIUM
In paniek op een drukke plek? ‘Komt vooral door hoe jij jezelf voelt’
Een volle concertzaal, een drukke winkelstraat: sommige Nederlanders vinden het héél onprettig of raken ervan in paniek, ook omdat ze het door corona niet meer gewend zijn. Waar zijn we precies bang voor, en wat kunnen we eraan doen? Eerste tip van angst- en fobiecoach Pieter Frijters: begin met het strekken van je tenen. -
PREMIUMmet video
Ze werken zich altijd in het zweet om anderen te helpen, vandaag is het hún dag
Verpleegkundigen stonden maar één keer in het zonnetje: in maart 2020, toen corona om zich heen greep, ziekenhuizen volliepen, wij ons geen raad wisten en onze handen stuk klapten voor hun inzet en passie. Ondertussen zingt niemand ze meer toe. Donderdag, op de Dag van de Verpleging, moeten ze zelf de slingers ophangen. ,,De mensen hebben nu zulke korte lontjes.” -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.