Arnold was jong en sportief tot hij chronisch ziek bleek: ‘De impact op relaties is het ergste’
Mijn ziekteZo’n 1 miljoen Nederlanders hebben een zeldzame aandoening. Door die zeldzaamheid is het vinden van een juiste diagnose en behandeling vaak ingewikkeld. In deze serie vertellen ervaringsdeskundigen over de impact daarvan. Vandaag Arnold den Boer (41) over Mixed Connective Tissue Disease (MCTD): ,,De impact op relaties is het ergste.”
‘MCTD.’ Het zei IT-manager Arnold weinig toen hij op zijn twintigste de behandelkamer uitliep. Hij was vooral in de war. Hij was jong en sportief, maar blijkbaar ook chronisch ziek. Later legden de artsen uit waar die afkorting nou precies voor staat: een zeldzame bindweefselaandoening, waarbij je afweersysteem gezonde cellen van je lichaam aanvalt.
Wat is MCTD?
MCTD (Mixed Connective Tissue Disease) is een zeer zeldzame bindweefselaandoening. De ziekte heeft kenmerken van verschillende andere auto-immuunziekten, zoals systemische lupus erythematodes (SLE) en reumatoïde artritis (RA). Bijna alle patiënten met MCTD hebben het fenomeen van Raynaud: verminderde bloeddoorstroming in vingers en tenen. De ziekte is niet te genezen, wel zijn er leefstijlaanpassingen en medicatie om symptomen te bestrijden.
Onzekerheid
De aandoening was en is nog steeds vrij onbekend. ,,Het was een hele moeilijke weg vanaf de huisarts, met veel zoekwerk in het ziekenhuis. Ik kreeg naalden in mijn benen om te kijken of mijn zenuwen goed reageerden, deed fietstesten, nam veel pijnstillers…” Zo’n zes jaar verkeerde Arnold in onzekerheid: ,,Was er echt iets aan de hand of lag het toch aan mij?”
Al vrij snel na het ontstaan van de eerste klachten, klopte Arnold bij de huisarts aan, maar daar kwam niets uit. ,,Uiteindelijk heeft mijn werkgever me geforceerd om naar het ziekenhuis te gaan, ik mocht me niet weer laten wegsturen.”
Blauwe vingers
Bij Arnold begon het met blauwe vingers, stress en kou. Klachten die passen bij het fenomeen van Reynaud, weet hij nu, dat vaak voorkomt bij MCTD en zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. ,,Mijn eerste gedachte was: het zal wel overgaan.” Vervolgens kreeg hij veel pijn in zijn spieren en gewrichten. En daarna was hij eigenlijk elke maand ‘helemaal van de kaart’, drie dagen lang.
“De eerste dag voelt als een zware griep, met spierpijn, hoofdpijn en koorts”, vertelt Arnold. ,,De tweede dag heb ik de verwarming op 30 graden, dekens over me heen, veel pijnstillers op en dan nog het gevoel: als mijn hart nu zou stoppen, maakt het me niet uit. Het is niet te harden, zoveel spierpijn en krampen. En de derde dag voelt het alsof je heel hard hebt gesport. De arts kenmerkte het alsof je ongetraind de marathon van New York zou hebben uitgelopen.”
Balans zoeken
Tegen Arnold is gezegd dat het twee kanten op kan gaan: of het afweersysteem gaat nóg harder tegen de lichaamseigen cellen vechten, of die reactie en de symptomen worden minder. Gelukkig lijkt het bij hem die tweede kant op te gaan. Een echte behandeling heeft hij niet. Wel krijgt hij pijnstillers, die ook ontstekingsremmend werken.
Het heeft impact op de relaties met mensen om je heen, als je geen puf hebt om daarin te investeren
Die vermoeidheid heeft de grootste impact op Arnolds dagelijks leven. ,,Tegen de avond ben ik helemaal op. Het heeft ook impact op de relaties met mensen om je heen, als je geen puf hebt om daarin te investeren. Dat is het ergste.”
Gezond eten en drinken, voldoende sporten en stress vermijden - dat zijn allemaal dingen die Arnold helpen om zich beter te voelen. Maar makkelijk is dat niet altijd. ,,Ik krijg er veel energie van als ik op mijn werk iets nieuws mag neerzetten, een nieuw plan mag implementeren. Maar daar komt ook stress bij kijken, waardoor ik aan het einde van de dag toch helemaal gebroken ben.”
Door zijn verhaal, en dat van anderen, hoopt Arnold dat MCTD meer bekendheid krijgt. En dat anderen mogelijk sneller een goede diagnose, duidelijkheid en daardoor de juiste behandeling krijgen. Sinds dit jaar is hij ook aangesloten bij het NVLE, een vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met lupus, APS, sclerodermie en MCTD.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Annemieke onderzoekt de dodelijkste infectieziektes: ‘1,5 miljoen doden per jaar’
Annemieke Geluk doet als immunoloog onderzoek naar tuberculose en lepra. Ze ontwikkelt daarvoor methodes voor diagnostiek en vaccinatie, door samen te werken met teams in de landen waar deze ziekten veel voorkomen. -
Mijn ziekte
Arie over Huntington: ‘Je weet gewoon dat het een aflopende zaak is’
Zo’n 1 miljoen Nederlanders hebben een zeldzame aandoening. Door die zeldzaamheid is het vinden van een juiste diagnose en behandeling vaak ingewikkeld. In deze serie vertellen ervaringsdeskundigen over de impact daarvan. Vandaag Arie Zwanenburg (74) over Huntington: ,,Ik heb bewust voor geen kinderen gekozen.” -
Mijn ziekte
Adinda over haar zeldzame stollingsstoornis: ‘Een val kan een fikse bloeding opleveren’
Zo’n 1 miljoen Nederlanders hebben een zeldzame aandoening. Daardoor is het vaak ingewikkeld om de juiste diagnose te stellen en de goede behandeling te vinden. In deze serie vertellen ervaringsdeskundigen over de impact daarvan. Vandaag Adinda Diekstra (35) over FVII-deficiëntie: ,,Ik heb twee levens: voor en na de goede behandeling.” -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMMet video
Máxima betrokken bij mentaal welzijn studenten: ‘Hoe komt het dat de emmer overstroomt?’
Koningin Máxima heeft vandaag de Hogeschool Leiden bezocht om met jongeren en bestuurders in onderwijsland te praten over het mentale welzijn van studenten. Want de coronatijd en de huidige prestatiedruk hakken er psychisch flink in bij deze groep.
-
PREMIUM
Sietske (36) heeft eierstokkanker: ‘Ik wil ook jonge vrouwen bewust maken van deze sluipmoordenaar’
Eierstokkanker is een relatief onbekende sluipmoordenaar. De uitbehandelde Sietske Kroon (36) deelt daarom haar verhaal. ‘Ik wil open zijn. Zodat mensen niet denken: oooh, daar is ze, wat moet ik zeggen?’ -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.