Alles over de herhaalprik: de tien meestgestelde vragen beantwoord
10 vragenNu de kwetsbaren en ouderen aan de beurt zijn geweest kan iedereen langs een priklocatie voor zijn herhaalprik. Toch loopt het nog geen storm en bestaat er onduidelijkheid over waarom de herhaalprik eigenlijk nodig is. Het AD legde het RIVM een aantal vragen voor.
1. Wat is de herhaalprik en met welk vaccin wordt er geprikt?
,,De herhaalprik is een vaccinatie tegen corona”, zegt Harald Wychgel, woordvoerder bij het RIVM. ,,Voor de herhaalprik van deze vaccinatieronde worden de vernieuwde vaccins van Pfizer en Moderna gebruikt. Deze vaccins bevatten naast het spike-eiwit van het originele coronavirus (Wuhan) ook het spike-eiwit van de omikronvariant. De vernieuwde vaccins beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant.”
2. Wat is het verschil tussen de booster en de herhaalprik?
,,Die zijn hetzelfde. Zowel de booster als de herhaalprik bieden beschermen tegen ernstig ziek worden door corona. Verschil is dat met de herhaalprik wordt geprikt met het nieuwe vaccin. We kiezen er bewust voor om voortaan het woord ‘herhaalprik’ te gebruiken, omdat we niet weten hoe vaak er nog geprikt moet worden. Dat hangt af van de ontwikkeling van het virus.”
3. Maakt het uit dat de vaccins vernieuwd zijn?
Het vernieuwde vaccin wordt bivalent, ofwel tweewaardig, genoemd, omdat het beschermt tegen zowel de oorspronkelijke Wuhan-variant als tegen de huidige omikronvariant. De vernieuwde vaccins zijn aangepast om beter te beschermen tegen meerdere varianten van het coronavirus. De verwachting is dat het vaccin beter beschermd tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en een milde infectie door een omikronvariant dan na een prik met het originele vaccin.”
4. Wie kunnen een herhaalprik tegen corona halen?
Als eerste werden mensen met een medisch risico, mensen vanaf 60 jaar en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd. ,,Inmiddels kan iedereen vanaf 12 jaar een afspraak maken. Dat kan online of door te bellen naar 0800-7070. Er zijn ook een aantal locaties waar je zonder afspraak terecht kunt, daarvoor kun je kijken op prikkenzonderafspraak.nl.”
5. Hoe lang beschermt de herhaalprik?
,,Dat is nog niet goed te zeggen. In elk geval weten we dat de prik maandenlang beschermt tegen ernstige ziekte, en daarmee voor een demping kan zorgen als het gaat om het aantal ziekenhuisopnames.” De verwachting is in elk geval dat de herhaalprik kwetsbare mensen in de wintermaanden extra bescherming kan bieden tegen ernstig ziek worden.”
6. Hoe snel werkt de herhaalprik?
,,De herhaalprik is zeven dagen na vaccinatie effectief. ,,Je bent dus vrij snel beschermd. Het idee is dat het nieuwe vaccin beter beschermt tegen meerdere varianten.”
7. Welke bijwerkingen kunnen optreden?
,,Bijwerkingen ontstaan meestal binnen 1 tot 2 dagen na vaccinatie. Het kan voorkomen dat je binnen enkele minuten last krijgt, het kan ook langer duren. Bijwerkingen die veel voorkomen zijn: hoofdpijn, koorts, vermoeidheid, je niet lekker voelen, pijn rondom de prikplek, spierpijn, pijn in de gewrichten, misselijkheid en koude rillingen. Deze klachten zijn meestal binnen enkele dagen weer verdwenen.
Uit onderzoek van bijwerkingencentrum Lareb blijkt dat de bijwerkingen van de aangepaste coronavaccins vergelijkbaar zijn met de bijwerkingen van de eerdere coronavaccins.”
8. Werkt de herhaalprik ook als je al corona hebt gehad?
,,Ja, vanaf drie maanden na je coronabesmetting kun je langskomen voor een herhaalprik. Die drie maanden wachten heeft te maken met het feit dat je door een coronabesmetting zelf antistoffen aanmaakt. Wil je zo lang mogelijk beschermd zijn tegen het virus, dan wordt aangeraden te wachten met het vaccin.”
9. Ik ben zwanger. Kan ik dan wel een herhaalprik halen?
,,Ja, ook als je zwanger bent kom je in aanmerking voor de herhaalprik.” Verder stelt het RIVM dat je als zwangere vrouw meer risico loopt om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Dat kan niet alleen gevolgen hebben voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kind. De mRNA-vaccins zijn veilig bevonden om mee te prikken tijdens de zwangerschap, dat geldt ook voor de herhaalprik.”
10. Wat als er weer een nieuwe variant opduikt, is er dan weer een vernieuwd vaccin nodig?
,,Dat is nog niet te zeggen. Het hangt er vanaf of er nieuwe varianten van het coronavirus ontstaan, en of deze varianten veel verschillen van de omikronvariant. Daarnaast zal ook meespelen hoe ziekmakend de nieuwe variant eventueel gaat zijn.”
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Meneer Koning is hypochonder: op het hoogtepunt belde hij elke dag naar de praktijk
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week heeft hij een afspraak met meneer de Koning, een hypochonder. -
PREMIUM
Losser testbeleid in ziekenhuizen: ‘Zelftest niet zo betrouwbaar bij omikronvariant’
De eerste ziekenhuizen laten het verplichte testbeleid voor zorgmedewerkers los. Personeel met lichte klachten mag doorwerken, maar moet verplicht een medisch mondmasker dragen. -
PREMIUM
Sociaal-economische status van invloed op gezondheid: hoe valt die kloof te dichten?
In achterstandswijken zijn meer mensen met long- en hoofd-halskanker. De sociaal-economische positie van bewoners bepaalt mede hoe gezond iemand is. Hoe valt deze gezondheidskloof te dichten? -
PREMIUM
Half grammetje cocaïne kan geen kwaad, of toch wel? Dit doet de drug met je lichaam
,,Een paar lijntjes kunnen geen kwaad”: het gebruik van cocaïne is tegenwoordig ‘normaler’ dan ooit, maar wat doet de drug eigenlijk met je lijf? Cocaïne heeft effect op je hart, je neus kan beschadigd raken, je kan erectieproblemen krijgen en je lichaam reageert ook op andere manieren. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit wat er met je lijf gebeurt nadat je cocaïne hebt gesnoven.
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Extra personeelstekorten op helft scholen door griep
Bijna de helft van de scholen (49,5 procent) heeft momenteel extra personeelsproblemen door de griepgolf die in Nederland heerst. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), waarvan de resultaten woensdag verschijnen.