Advies: ga liever niet ’s middags naar de huisarts
Net als iedereen zijn huisartsen scherper aan het begin van de werkdag dan aan het einde ervan. Voor patiënten is dat niet zonder risico's, waarschuwt een Amerikaanse arts.
‘Ga liever niet ’s middags naar je huisarts’, adviseert Jeffrey Linder, hoogleraar Interne Geneeskunde aan de Northwestern University in de Amerikaanse staat Illinois.
In een ingezonden stuk in The New York Times erkent Linder dat hij na 15.00 uur niet meer zo scherp is. Twintig jaar is hij arts. En omdat hij naar eigen zeggen voor elk uur dat hij besteedt aan gesprekken met patiënten ook twee uur vastzit aan het updaten van de patiëntendossiers en aan andere administratie, gaat vermoeidheid een rol spelen in zijn diagnoses.
Screenings
Linder onderbouwt zijn eigen ervaring met een recente studie die werd gepubliceerd op de website van de American Medical Association. Daaruit blijkt dat artsen in de vroege ochtend meer screenings voor borst- en darmkanker voorschrijven dan later op de dag. Het scheelt 15 procent. Volgens Linder komt dat mede doordat veel overwerkte artsen, naarmate de dag vordert, soms gehaast zijn om een achterstand in afspraken in te lopen. Dan ontstaat ook ‘beslissingsmoeheid’.
Dat laatste werd ook geconstateerd bij het voorschrijven van niet-noodzakelijke antibiotica, bijvoorbeeld bij griepverschijnselen. Patiënten die hiervoor laat in de middag naar de huisarts gingen, hadden 26 procent meer kans dat ze met antibiotica naar huis gingen. Dat is gemakkelijker voor de arts die te moe is om de tijd te nemen een patiënt uit te leggen waarom antibiotica niet noodzakelijk zijn, aldus Linder. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij het handen wassen. Later op de dag doen artsen dat minder vaak dan aan het begin.
Belangrijk is dat artsen erkennen dat het fenomeen bestaat, aldus Linder. Hij adviseert artsen tussentijdse pauzes te organiseren om scherp te kunnen blijven. Verder adviseert hij hun meer niet-essentiële taken over te laten aan assistenten, zodat de artsen kunnen focussen op wat echt nodig is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Topfit op je 76ste maar amper de trap op kunnen: zo liep Louise zenuwschade op door fanatiek trainen
-
PREMIUMDag van de Huisarts
Huisarts André (52) omarmt na corona digitaal werken: ‘Veel meer tijd voor consult en patiënten’
Huisarts André de Vries (52) was eigenlijk niet zo digitaal, maar tijdens de pandemie kwam het besef: met slimme hulpmiddelen kan ik me veel beter voorbereiden. En met resultaat: ,,Ik heb nu meer tijd voor langere consulten en kan echt de tijd nemen voor patiënten.”Linschoten, Montfoort, Woerden, Gouda, Alphen aan den Rijn -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Scherpe toename in vraag naar zorg onder transpersonen, wachtlijsten lopen op
De vraag naar transgenderzorg is de afgelopen jaren sterk toegenomen en daardoor lopen de wachtlijsten fors op, naar gemiddeld twee jaar nu. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, Radboud UMC en zorgadviesbureau SiRM. Om de problemen om te lossen is extra capaciteit nodig. Ook moet de kennis over transpersonen in de reguliere zorg beter. -
PREMIUM
Zó herken je een melanoom op tijd: ‘Er zat een gekke moedervlek op mijn kuit, het bleek foute boel’
Dat zonnen schadelijk kan zijn en smeren noodzakelijk is, weten we. Maar hoe herken je een ‘fout plekje’ en welke behandelingen zijn er als het geen onschuldig sproetje is? We vroegen het internist-oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
column
Gestrest of angstig zonder reden? Zo haal je je lichaam uit de alarmstand
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest kan met gemak rampscenario’s bedenken. Relativeren, dat vindt ze een stuk moeilijker. Zo breng je je lichaam weer tot rust als het - onnodig - paraat staat om te vechten of vluchten.