Opvoeddeskundige Marina van der Wal: 'Kinderen hebben het beklemmende gevoel dat de coronacrisis de rest van hun leven duurt en dat is verdrietig'
Volledig scherm
PREMIUM
Opvoeddeskundige Marina van der Wal: 'Kinderen hebben het beklemmende gevoel dat de coronacrisis de rest van hun leven duurt en dat is verdrietig' © Jean-Pierre Jans

Zo help je je kind om goed in z'n vel te zitten: ‘Leer ze met teleurstelling omgaan’

De coronacrisis heeft zijn weerslag op kinderen. Hoe zorg je ervoor dat je kind goed in zijn vel zit? Opvoedkundige Marina van der Wal (57) weet raad.

 1. Ongelijkheid begint al in de baarmoeder: ‘Je organen worden maar één keer aangelegd’
  PREMIUM

  Ongelijk­heid begint al in de baarmoeder: ‘Je organen worden maar één keer aangelegd’

  Armoede en stress in de eerste jaren van een kind beïnvloeden blijvend het brein en het gedrag. Zwanger zijn in tijd van schaarste heeft levenslang effect op het kind. In het boek Gelijk goed beginnen van professor Tessa Roseboom lezen we wat we zelf kunnen doen om elk kind gelijke kansen mee te geven - al is het maar een gezonde spermacel leveren, niet roken in de buurt van een kind of een ovenschotel op de stoep zetten bij een pas bevallen moeder.
 2. Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
  lezersvraag

  Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?

  Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.