Wanneer wordt een bevalling traumatisch? ‘Na drie jaar was ik nog altijd bang’
Twintig procent van de vrouwen ervaart de bevalling als traumatisch, drie procent van alle bevallen vrouwen in Nederland krijgt daadwerkelijk last van een posttraumatische stressstoornis. Hoe kan het ontstaan en hoe kan PTSS behandeld worden? ,,Ik was na drie EMDR-sessies van mijn klachten af.”
Toen Janneke Sleeuwenhoek (37) moest beginnen met persen, was ze al door al haar energie heen. Haar zoon moest met een vacuümpomp ter wereld komen. Toen hij eindelijk op haar buik lag, zag ze de paniek bij de verloskundigen in de ogen. Haar man trok wit weg. ,,Ik had zelf niks door, maar ik bleef ongelofelijk veel bloed te verliezen. Ik zag de verpleegkundigen met bebloede matjes rondrennen, om de hoeveelheid verloren bloed te wegen. Dat beeld heeft erg veel impact gehad.”
Hoe groot die impact was, bleek pas later. Janneke kreeg last van een postnatale depressie, waar ze gelukkig na gesprekken bij een psycholoog en antidepressiva vanaf kwam. Maar de angst en de nare herinneringen bleven. Zelfs drie jaar na de bevalling nog. ,,Ik besefte pas echt dat er iets mis was, toen mijn man en ik bespraken of we nog een tweede kindje wilde. Voor mij was dat een keiharde ‘nee’. Alleen maar omdat ik niet nog een keer een bevalling wilde meemaken. Er was nog iets in mijn hoofd wat niet was opgeruimd.”
Het kan veel uitmaken als het zorgpersoneel niet vriendelijk was of te ongeduldig en gehaast
Veel bevallingen zijn behoorlijk heftig en impactvol en het is dan ook heel normaal om daarna aangedaan te zijn, zegt Mariëlle van Pampus, gynaecoloog bij het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. ,,Maar als de angst aanhoudt, en er sprake is van herbelevingen, er niet over de erge gebeurtenis gesproken kan worden, en deze klachten langer dan zes weken aanhouden, kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis.” 20 procent van de vrouwen ervaart de bevalling als traumatisch, waarvan 3 procent daadwerkelijk PTSS krijgen.
Iedere vrouw in Nederland heeft tijdens de bevalling 24/7 recht op pijnbestrijding. Toch gaat dat in de praktijk lang niet altijd het goed. Lees het onderzoek op Ouders van Nu.
Onvriendelijke zorg
Emoties als angst, machteloosheid en het gevoel niet gezien of gehoord te worden, kunnen bijdragen aan een traumatische beleving van de bevalling, zegt therapeut en voormalig verloskundige Angelique Verstegen. ,,Je zou denken dat een gecompliceerde bevalling, zoals een keizersnede of een vacuümbevalling, veelal de oorzaak van een trauma is. Maar veel vaker heeft het te maken met de begeleiding tijdens de bevalling.”
Het kan veel uitmaken als het zorgpersoneel niet vriendelijk was of te ongeduldig en gehaast, zegt Verstegen. Ook het gevoel dat de bevalling uit handen wordt genomen, kan als traumatisch worden ervaren. ,,Soms stemt een vrouw bijvoorbeeld in met inleiden van de bevalling, terwijl ze er eigenlijk nog niet klaar voor is”, legt Verstegen uit.
Janneke Sleeuwenhoek herkent dit. Naast de bebloede celstofmatjes, bleef nog een ander moment maar in haar hoofd spoken. Het moment in het ziekenhuis dat haar medicatie voor een hoge bloeddruk werd verhoogd. ,,Ik was het er eigenlijk niet mee eens, maar er werd niet naar me geluisterd. Ik had het gevoel dat erover me heen werd gewalst. Dat heeft erg veel indruk op me gemaakt.”
Herinneren zonder emotie
Janneke zocht hulp en kreeg EMDR-therapie. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan ervoor zorgen dat de nare herinnering zijn kracht en emotionele lading verliest, legt Angelique Verstegen uit. ,,Tijdens een sessie gaat de cliënt terug naar het meest nare moment in de herinnering. Daarna vraag ik de cliënt de spanning een cijfer te geven. Vervolgens halen we het moment weer op, terwijl ik mijn vingers van links naar rechts beweeg. Op deze manier geef ik de hersenen een extra opdracht, zodat de herinnering opnieuw opgeslagen kan worden zónder de emoties.”
Na drie sessies was Janneke van haar klachten af. ,,Er was eindelijk weer lucht, er viel een zware last van me af. Ik kon aan die beelden denken zonder oordeel, zwaarte of angst.”
Een goed gevoel
Gynaecoloog Mariëlle van Pampus onderzoekt momenteel of EMDR in een vroeg stadium PTSS-klachten kan voorkomen. Een eindconclusie is er nog niet, maar er komt wel al iets anders uit het onderzoek naar voren. ,,Alleen al de simpele vraag na de bevalling ‘hoe gaat het met je’ of ‘hoe heb je de bevalling ervaren’, kan ontzettend veel doen.” EMDR is dan ook niet altijd nodig, of de oplossing voor iedereen. Maar als geen andere psychische problemen zijn dan het trauma alleen, kan EMDR effectief zijn als de klachten langer dan zes weken aanhouden, zegt Van Pampus. Of het geven van EMDR kort na een trauma effectief en veilig is, wordt nog onderzocht.
En hoe zit het nu met Jannekes kinderwens? ,,Dat weten we nog niet”, zegt ze lachend, ,,maar of we nou wel of niet nog een kindje proberen te nemen, staat nu in ieder geval los van de vorige bevalling. Ik geloof nu weer dat hoe heftig een bevalling ook kan zijn, het toch mogelijk is er met een goed gevoel op terug te kijken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Miranda vecht voor het leven van doodzieke kinderen: ‘Het is onnatuurlijk als een kindje overlijdt’
Ze werkt letterlijk tussen leven en dood. IC-kinderverpleegkundige Miranda Nobel (39) uit Woerden zet alles op alles om doodzieke kinderen weer beter te laten worden. Helaas moeten sommige kinderen het leven loslaten. En dat went nooit. -
PREMIUM
Alleenstaande moeder Dylana krijgt hulp van Sjoukje en Wesley en vindt tweede familie: ‘Verrijking voor het gezin’
Dylana de Graaf (25) voedt in haar eentje haar zoon Mayson (2) op. Alhoewel, ze krijgt veel steun van de familie Van Engelen. Buurtgezinnen bracht afgelopen jaar deze twee en maar liefst 24 andere gezinnen in Woerden met succes bij elkaar.Woerden -
PREMIUM
Online pesten tegengaan? ‘Vraag zelf ook toestemming aan je kind als je zijn of haar foto's online wil zetten’
De 14-jarige Daan uit het Belgische Waregem pleegde zelfmoord. Pestgedrag, ook op sociale media, speelde mogelijk een rol. Wat is cyberpesten en hoe herken je het als ouder? Pedagoog Pedro De Bruyckere geeft zes tips aan ouders om hun kind bij te staan en vertelt hoe je het gesprek móet aangaan. ,,Vraag toestemming aan kinderen als je een foto van hen online zet. Zo leer je hen dat ze hetzelfde moeten doen.” -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.
-
Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag het afgelopen jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deze week. Protect your daughters. Educate your sons, zingt het rond op social media, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten. -
-
-
Baby die tijdens evacuatievlucht uit Afghanistan werd geboren, is vernoemd naar het toestel
Een baby, die geboren werd in een Amerikaans militair vliegtuig dat met evacués uit Afghanistan naar Duitsland vloog, is vernoemd naar dat toestel. Het meisje kreeg de naam ‘Reach’, naar het vliegtuig, Reach 828. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.