Vega(n) eten tijdens de zwangerschap: ‘Houd het puur en denk aan je B12’
De afgelopen jaren groeide de groep mensen met een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon. Voor de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (Knov) reden om een handboek voor zorgverleners te ontwikkelen, met adviezen rondom de zwangerschap en vega(n) eten. ,,Verloskundigen hebben hier doorgaans weinig kaas van gegeten.”
In 2020 groeide de groep Nederlanders met een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon met 50 procent, ten opzichte van twee jaar eerder. Inmiddels wordt geschat dat 3,6 procent van de Nederlandse vrouwen volledig vegetarisch eet en dat 2,3 procent een veganistisch voedingspatroon volgt. Cijfers over zwangeren zijn er niet, maar ook in deze groep zal het aantal mensen met een vegetarische en veganistische voedingsstijl waarschijnlijk groeien.
Meer vitamines dan omnivoren
Moeten zwangeren met een dergelijk voedingspatroon zich zorgen maken? Nee, zeggen ze bij de Knov. ,,Vegetariërs en veganisten krijgen gemiddeld genomen van sommige voedingsstoffen juist méér binnen dan mensen die ook vis en vlees eten. Denk aan vezels, foliumzuur en magnesium”, vertelt een woordvoeder. Ook hebben deze mensen vaak een hogere inname van vitamines B1, B6 en C.
Maar er zijn ook een aantal aandachtspunten. ,,Bij een vegetarisch of plantaardig voedingspatroon is het risico op sommige voedingstekorten hoger dan bij een omnivoor voedingspatroon. Dat kan het risico op maternale of foetale complicaties verhogen. De inname van vitamine B12 kan bijvoorbeeld te laag zijn. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk om voldoende bouwstoffen voor een gezonde zwangerschap binnen te krijgen.”
Het is echt niet zo dat als je plantaardig(er) gaat eten, je naar allerlei bewerkte voedingsmiddelen moet grijpen
Handreiking voor zorgverleners
De Knov publiceerde daarom onlangs een handreiking met adviezen voor zorgverleners. ,,Hierin wordt verwezen naar bestaande tools, zoals de Eetmeter van het Voedingscentrum, waarin een zwangere zelf kan bijhouden wat ze eet en welke voedingsstoffen onvoldoende zijn. En ook naar de Schijf for Life, een richtlijn voor gezonde plantaardige voeding. Verder krijgen verloskundigen de juiste achtergrondinformatie om zwangeren adviezen voor voeding en supplementen op maat te geven.”
Diëtist Lobke Faasen hielp mee met het ontwikkelen van de handreiking. ,,Vanuit vrouwen die vegetarisch en veganistisch eten, komen steeds meer vragen over hoe zij dit volwaardig kunnen doen tijdens de zwangerschap. Verloskundigen hebben hier doorgaans nog maar weinig kaas van gegeten. Er was tot op heden niet echt een model of richtlijn waarnaar zorgverleners konden verwijzen. Het fijne van deze handreiking is dat de zwangere vrouw goede informatie krijgt zonder dat ze naar een diëtist hoeft te gaan. Dat is lang niet altijd nodig.”
Kroketten met vla, augurken met slagroom en chips met ijs: veel vrouwen krijgen te maken met vreemde zwangerschapscravings. Hoe dat komt, lees je op Ouders van Nu.
Belangrijkste supplement
Welke adviezen zijn er voor zwangeren die vegetarisch of plantaardig eten? ,,Het belangrijkste is dat je vitamine B12 suppleert”, legt Faasen uit. ,,Zelf kom je niet zo snel aan een tekort, maar het kindje in je buik moet ook beginnen met zijn of haar aanleg.”
Naast de standaardadviezen voor iedere zwangere vrouw, het suppleren van vitamine D en foliumzuur, geldt voor vegetariërs, veganisten en vrouwen die geen vis eten, ook het suppleren van omega-3 vetzuren DHA en EPA. Voor veganisten geldt daarbij nog het vitamine B12-supplement.
Mineralen als calcium, zink en jodium hoeven bij een gezond voedingspatroon niet extra gesuppleerd worden. ,,Veel mensen die veganistisch gaan eten twijfelen of ze voldoende calcium binnenkrijgen. Maar als je regelmatig groene bladgroenten eet zoals boerenkool, paksoi en verschillende slasoorten, dan hoef je je nergens zorgen om te maken”, stelt Faasen gerust. ,,Allemaal aan de groene smoothie dus! Het is echt niet zo dat als je plantaardig(er) gaat eten, je naar allerlei bewerkte voedingsmiddelen, zoals vleesvervangers en veganistische kaas moet grijpen om aan je voedingsstoffen te komen. Houd het puur.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Stoppen met de melkfles voor het slapen gaan: hoe doe je dat?
Stel: je kind is al anderhalf jaar en ’s avonds valt hij alleen in slaap als hij nog een melkflesje krijgt. Is dat erg? En zo ja, hoe kun je er dan het beste mee stoppen? Slaapcoach Kirsten Teunisse van Slaapwolkje: ‘Maak ze steeds wateriger’ -
Brabantse kindjes heten relatief vaak Guus: dit zijn de populairste kindernamen van 2022
Emma, Noah en Sam zijn de populairste kindernamen van Nederland in 2022. Ook nieuwe Brabanders kregen deze naam vorig jaar het vaakst. Verder kregen jongetjes in onze provincie opvallend vaak de naam Guus, Daan, Noud of Morris. Meisjes in Brabant werden relatief vaak Zoë of Nora genoemd. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Niemand mag buikpijn krijgen van de beurtstress, zegt Marieke uit ervaring: ‘Máár ze zijn wel belangrijk’
Als ik maar niet de beurt krijg, dacht ik vroeger áltijd voor de godsdienstles van meneer V. Bij hem kreeg ik altijd een rood hoofd als ik een beurt kreeg. Dat vond hij zo grappig, dat hij mij juist uitkoos, waarbij hij ook zei: ,,Oehoe je wordt rood hè Marieke?’’ En dan werd ik nog roder.Utrecht
-
Geen huid-op-huid, verplichte keizersnee of alleen bevallen: zo ging Europa om met coronababy's
In maart 2020 zag de wereld er in een rap tempo anders uit. Door de maatregelen in de zorg werden veel mensen getroffen, onder wie zwangeren en pas bevallen vrouwen. In veel Europese landen was de last die aanstaande en nieuwe moeders hebben gedragen vanwege deze maatregelen ‘onevenredig groot’, stelt een groep onderzoekers in de geboortezorg. Nederland was daar een uitzondering op. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Miranda vecht voor het leven van doodzieke kinderen: ‘Het is onnatuurlijk als een kindje overlijdt’
Ze werkt letterlijk tussen leven en dood. IC-kinderverpleegkundige Miranda Nobel (39) uit Woerden zet alles op alles om doodzieke kinderen weer beter te laten worden. Helaas moeten sommige kinderen het leven loslaten. En dat went nooit.