René raakt velen met dochters ‘dodensprong’: ‘Laat kinderen stunten’
De dodensprong: wie zich als kind wel eens aan het rekstoktrucje heeft gewaagd weet dat het grandioos goed én grandioos fout kan gaan. Ook René Sielhorst (54), vader en ondernemer op het gebied van gezondheid, weet dat als geen ander. Toch is hij er groot voorstander van dat kinderen dit soort capriolen uitvoeren. Op LinkedIn deelt hij waarom en zijn bericht krijgt veel bijval.
‘Kijk nou toch uit, straks heb je pijn’, is de titel van het bericht dat René eerder deze week op LinkedIn plaatste. Bij de tekst staat een video van zijn dochter die de dodensprong uitvoert. Bij deze truc zwaait iemand aan zijn benen heen en weer aan een rekstok, tot hij zich er vanaf laat vliegen om (hopelijk) op de voeten te landen. In de video doet Renés 11-jarige dochter dat foutloos. Maar lang niet alle kinderen komen er zonder kleerscheuren vanaf.
Tekst gaat verder onder de post.
Veel te gevaarlijk
,,Vorige week deed mijn dochter dit met een vriendinnetje op het schoolplein. Ze hadden de grootste lol en waren ontzettend trots”, vertelt René. Tot er een viel. Het vriendinnetje in kwestie kwam er met schaafwonden vanaf. ,,Niets ernstigs”, zegt René. Maar wel reden voor juffen en meesters om maatregelen te nemen. ,,Dit soort dingen doen we niet meer op het schoolplein”, werd er besloten. ,,Veel te gevaarlijk.” Zijn dochter barst in huilen uit. Het stunten waar ze zo van genoot, mocht niet meer.
Het triggert iets in René. De voormalig gymnastiekdocent heeft zich de laatste jaren toegelegd op het ontwikkelen van een gezondheidsapp die mensen met zogenoemde Fitcoins moet motiveren meer te bewegen. Juist daarom vindt hij de gebeurtenis op het schoolplein zo lastig. ,,Ik snap de goede bedoelingen absoluut: natuurlijk willen we niet dat kinderen letsel oplopen. Maar bewegen en jezelf daar soms bij bezeren hoort wel een beetje bij kind zijn.”
Buitenspelen, risico’s nemen, soms vallen en dan weer opstaan. Als kind hebben we het allemaal gedaan. ,,Ik herinner me nog goed dat we vroeger naar buiten gingen om te spelen. We kwamen pas thuis als de lantaarnpalen aan sprongen”, herinnert René zich. ,,Stunten en ravotten. En ondanks de nodige risico’s, misschien wel dóór die risico’s, zijn we opgegroeid tot veerkrachtige volwassenen.”
Hoe goed kan een kinderhoofd tegen een stootje? Lees het op Ouders van Nu.
Rubberen stoeptegel-maatschappij
Inmiddels is de maatschappij veranderd, merkt René. We zijn voorzichtiger geworden. Ook hijzelf merkt het nog al te vaak. ,,Heb je wel je telefoon bij je, Madelief? Als er iets is, kun je papa bellen. En doe je voorzichtig?”, roept hij zijn dochter na als ze van huis vertrekt. ,,Ik krijg soms het gevoel dat we een risicovrije wereld voor onze kinderen willen maken”, zegt René. De ‘rubberen stoeptegel-maatschappij’, noemt hij het. Eentje waar je niet meer hard van het klimrek mag vallen, geen risico’s mag nemen, niet vies mag worden en geen fouten mag maken. ,,Ik heb het iemand eens letterlijk horen zeggen: ga maar lekker op de Playstation, dan kun je je niet bezeren en worden je kleren niet vies.”
Leven zonder risico’s, is dat dan gezond?, vraagt René zich nu hardop af. Het is de reden dat hij zijn bericht op LinkedIn schrijft. ,,Om mij heen hoor ik veel ouders, waaronder mijzelf, zeggen dat kinderen achter hun beeldschermen vandaan moeten komen en meer naar buiten moeten om te bewegen.” Deze mensen wil hij dat extra duwtje geven om hun kinderen ook echt de vrijheid te geven om buiten los te gaan. ,,Ja, er zitten risico’s aan dingen die kinderen doen. Buitenspelen, elkaar spannende trucs leren, alleen op pad gaan.” Maar risico’s leren inschatten, pijn incasseren, fysieke grenzen ontdekken en trots zijn op iets wat je jezelf hebt aangeleerd: het zijn allemaal nuttige fysieke én mentale vaardigheden die je aanleert door af en toe een risicootje te nemen.
Tekst gaat verder onder het kader.
Blauwe plekken en een botbreukje
Daarom doet René een oproep aan ouders en docenten in zijn bericht. ,,Laat kinderen bewegen, stunten, blauwe plekken oplopen, hier en daar een botbreukje. Het heelt”, schrijft hij. ,,Maar de ervaring die ze ermee opdoen is onbetaalbaar.”
En dat zijn de reacties ook. Met ruim 3000 likes en ruim 100.000 weergaven is Renés boodschap de afgelopen dagen bij veel mensen aangekomen. ,,Heel roept vooral veel herkenning op bij andere ouders”, merkt René. Sommigen van hen houdt het een spiegel voor. ,,Er waren zelfs ouders die toegaven bij school te hebben gezegd dat hun kinderen niet te gek mochten doen: geen blauwe plekken en vieze kleding.” Voor velen was Renés bericht een realisatie. En net zo erg voor hemzelf. ,,Ik hoop dat we samen kunnen proberen onze angst wat opzij te zetten en te bedenken hoe we vroeger zelf speelden”, zegt René. De schaafwonden zijn tijdelijk, de levenslessen voor eeuwig. ,,En er zijn altijd pleisters in huis.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmarieke doet pabo
Juf Marieke had zich geen betere leerschool kunnen wensen dan Wim de Bie en Kees van Kooten
Utrecht -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUMmet video
Nieuwe Lego-poppetjes hebben diversiteit in gender, etniciteit en fysieke kenmerken: ‘Normaliseert verschillen’
Lego komt met een nieuwe generatie karakters die beter moet aansluiten bij de huidige leefwereld van kinderen. De personages van nu laten een diversiteit in gender, etniciteit en fysieke en mentale kenmerken zien. Zo hebben ze afwijkende ledematen of vitiligo. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Joep (6) heeft een zeldzame chromosoomafwijking: ‘Er wordt op straat vaak gekeken, ook door volwassenen’
Hij is vrolijk, houdt van wandelen, wind en regen en is dol op de kleur rood. Toch gaat het bij de 6-jarige Joep uit Veenendaal zeker niet vanzelf. Door zijn chronische ziekte zal hij altijd afhankelijk blijven. Ouders Mano en Sandra lopen tegen een woud van regels op, maar de twee geven niet op.
-
PREMIUM
Ontevreden over de taakverdeling thuis? Krop het niet op maar zeg wat je nodig hebt
-
-
-
PREMIUM
Niet iedereen is hetzelfde, dus gebruikt deze school twaalf verschillende huidskleurpotloden
Generaties kinderen gebruikten in de klas één potlood voor huidskleur. Als de kleuters van meester Dirk nu de opdracht krijgen om zich te tekenen, hebben ze de keuze uit twaalf verschillende huidtinten. En dat is een belangrijke stap voorwaarts, zegt een onderwijsexpert. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.