Op vuurwerk staan, balletjes knallen; dit zijn de nieuwste, gevaarlijke TikToktrends
Een jongen uit Ede liep ernstige brandwonden op door mee te doen aan de op TikTok populaire ‘vuurwerkchallenge’. Hij ging op een stuk vuurwerk staan vlak voordat het ontplofte. Dit zijn vijf andere gekke of gevaarlijke trends op het populaire socialemediaplatform.
Wietsnoepjes
In Engeland worden zogenaamde drugssnoepjes verkocht via TikTok. De zoete lekkernijen zitten in verpakkingen van grote merken als Haribo of Oreo, maar bevatten stoffen waar je stoned van kunt worden. Het levert gevaarlijke situaties op: meerdere kinderen moesten naar verluidt al naar het ziekenhuis omdat ze niet bewust waren van de gevolgen van het nuttigen van de snoepjes.
Gevaarlijk speelgoedwapen
Balletjesknallen met een zogenaamde ‘gelblaster’. De speelgoedwapens zijn al voor een paar tientjes te koop en waren een tijdje razend populair op TikTok. De politie waarschuwt voor de rage rond het afschieten met gelballetjes met speelgoedwapens: het kan je een boete opleveren en soms is het wapen niet goed te onderscheiden van een echt vuurwapen.
Ook moeders zijn actief op TikTok; deze mom deelt er bijvoorbeeld alles over extreme stuwing. Bekijk haar filpmpjes op Ouders van Nu.
Middel tegen diarree of een kater?
ORS (oral rehydration solution) helpt tegen uitdroging bij onder acute diarree, maar kreeg een heel ander doel door TikTok. Het middel werd namelijk ingezet tegen een kater. Het poedertje werd een tijd lang ongebruikelijk veel verkocht in studentensteden als Nijmegen of Groningen. Ook al is er geen direct bewijs dat ORS helpt tegen een kater.
Zweetgeur verminderen
Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar het middel Chlorofyl, ook wel bladgroen, was een tijdje enorm populair op TikTok. Het groene pigment kun je toevoegen aan je drankje of gewoon als los supplement nemen. Het zou wonderen doen voor je huid en zelfs zweetgeur kunnen verminderen.
Wurgspel
Een gevaarlijke trend op TikTok is de zogenaamde ‘choking game’. Bij dit ‘spel’ wordt de halsslagader dichtgeknepen waardoor je in een soort roes komt. Volgens experts kan dit heel gevaarlijk zijn omdat het zorgt voor zuurstoftekort in de hersenen. Dit kan onmiddellijk leiden tot hersenletsel. Mogelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld geheugenverlies of afname van de controle over je spieren.
TikTok is een app uit China waar je korte filmpjes kunt plaatsen, liken en delen. Zo'n 3,5 miljoen Nederlanders -onder wie veel jongeren- gebruiken de app, voornamelijk op hun mobiele telefoon. Wereldwijd kent de app meer dan een miljard gebruikers. TikTok is niet onomstreden. Vanaf 2 december gaat er een nieuwe privacywetgeving in voor gebruikers. Daardoor krijgt het moederbedrijf van TikTok - de Chinese technologiefirma ByteDance - toegang tot data van Europese gebruikers. Verschillende leden uit de Tweede Kamer zijn bang dat deze informatie terechtkomt bij de Chinese overheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Babybullshit: deze wetenschapper onderzoekt de raarste fabeltjes
Géén ui eten als de baby krampjes heeft. Elk kind kost jou als moeder een tand en de placenta opeten zorgt voor spoedig herstel. Gaat je bullshitradar al rinkelen? Wetenschappelijk onderzoeker Jojanneke Bastiaansen factcheckt in haar boek Baby Bullshit bizarre en hardnekkige fabeltjes. “Baat het niet schaadt het niet gaat niet altijd op. Soms schaadt het wel.” -
PREMIUM
Wat kun je doen om je kind niet uit het oog te verliezen in het ov? ‘Ons advies: pak je kind altijd bij de hand’
Het hachelijke avontuur van de oma die haar 3-jarige kleinkind onlangs met de metro zag wegrijden in Rotterdam, maakt veel los. Het roept bij duizenden mensen herkenning op, maar ook de vraag: hoe vaak gebeurt zoiets, en nog veel belangrijker: wat doe je in zo’n situatie? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Wereld Prematuren Dag
‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’
Jaarlijks worden zo’n 12.000 baby’s in Nederland te vroeg geboren. Met veel van deze kinderen gaat het goed, benadrukt Anneloes van Baar, hoogleraar Pedagogische Diagnostiek en Behandeling aan de Universiteit Utrecht. ,,Maar ze hebben vaker moeite om zich goed te concentreren en gemiddeld lagere resultaten voor rekenen en taal. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat ze niet meer te onderscheiden zijn van op tijd geboren kinderen als ze naar de middelbare school gaan.” -
Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag het afgelopen jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deze week. Protect your daughters. Educate your sons, zingt het rond op social media, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
Kinderboekenrecensie
Iedereen aan het voorlezen: kinderboekentips voor de Nationale Voorleesdagen
Het is voorlezen geblazen tijdens de Nationale Voorleesdagen. In de bibliotheek en op school maar natuurlijk ook thuis. Welk boek is geschikt om aan kinderen voor te lezen? Kinderboekenrecensent Jaap Friso tipt voorleesboeken van Nederlandse makers waarin dieren een hoofdrol spelen: een vleermuis, een spin en vogels. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?