Na drie jaar is Eitje-podcastmaker Malou zwanger: ‘Ik ben dolgelukkig, maar niet onbezorgd’
Alleenstaande dertiger Malou van der Starre (36) deelt het hobbelige traject van haar kinderwens met meer dan 100.000 luisteraars in haar podcast Eitje. Drie jaar en vijftien vruchtbaarheidsbehandelingen later is ze zwanger, maar zorgeloos is ze niet: ,,Ik geloof pas dat alles goed is als mijn dochter in mijn armen ligt.”
In haar vijfdelige podcastserie Eitje bespreekt Malou van der Starre de ins en outs van haar kinderwens en neemt ze de luisteraar mee in haar fertiliteitstraject. Als alleenstaande dertiger met rammelende eierstokken kiest ze voor een Deense zaaddonor. Dit proces loopt anders dan ze hoopt. In de laatste aflevering hoor je dat Malou na negen pogingen eindelijk zwanger is en een miskraam krijgt: ,,De serie heeft geen happy end, maar het was wel een realistisch einde van mijn podcast.”
Na de miskraam heeft Malou verdriet en neemt ze een pauze. Tienduizend euro armer weet ze even niet waar ze de kracht vandaan moet halen om door te gaan. Toch raapt ze zichzelf bijeen en keert ze terug naar de vruchtbaarheidskliniek. Na vijf mislukte inseminaties stapt ze over op ivf: ,,Ik vond dat spannend en zag op tegen de hormonen, maar het viel me alles mee. Ik had weinig last, een flinke oogst eitjes en de bevruchting en terugplaatsing verliepen goed.”
Er hing een gelukzalig sfeertje, dat omsloeg toen er een echo werd gemaakt. De arts zag te veel vocht rondom het vruchtje
Inmiddels is Malou ‘hartstikke zwanger’ zoals ze zelf zegt; de eerste ivf-poging is meteen raak. Ze is dankbaar dat haar grootste wens uitkomt, maar het vertrouwen dat deze keer wél alles goed is, moet groeien: ,,Toen ik acht weken zwanger was had ik mijn exitgesprek bij de vruchtbaarheidskliniek. Een mijlpaal, want je bent vanaf dat moment een ‘normale’ zwangere vrouw. Er hing een gelukzalig sfeertje, dat omsloeg toen er een echo werd gemaakt. De arts zag te veel vocht rondom het vruchtje. Dit zou kunnen duiden op een slechte afloop.”
Snel zwanger worden is niet voor iedereen weggelegd. Als het niet lukt, kun je een aantal dingen doen. Ouders van Nu geeft antwoord op 7 vragen over hulp bij zwanger worden.
Met samengeknepen billen
Na de vele mislukte pogingen om zwanger te worden en de miskraam is het slechte nieuws een grote klap voor Malou. Ze gaat naar huis met het besef dat er een reële kans is dat ze afscheid moet nemen van haar kindje. Bij vervolgonderzoek in het ziekenhuis blijkt er sprake te zijn van een verdikte nekplooi. Dit is zorgelijk maar niet hopeloos; er is 60 procent kans op een gezonde baby. Malou krijgt extra echo’s en onderzoeken en haar geduld wordt flink op de proef gesteld.
Door mijn eerlijke verhaal te vertellen wil ik laten zien dat het je niet zwak maakt als zwanger worden niet lukt
Het blijft lang spannend of de zwangerschap goed afloopt. ,,Ik heb twaalf weken met samengeknepen billen gezeten, bang dat ik afscheid moest nemen van de baby. Als je zwanger bent wil je zekerheid, maar je krijgt tijdens je zwangerschap geen garanties.” Met de kennis van nu vindt Malou dat echo’s in een vroege termijn van de zwangerschap niet per se geruststellend zijn; ze zorgen in haar geval voor veel stress.
Eindelijk goed nieuws
Bij de 20 wekenecho krijgt Malou eindelijk goed nieuws: de baby ziet er normaal uit. De verdikte nekplooi is weg en er is niets afwijkends meer te zien. De opluchting bij Malou is groot als blijkt dat het meisje in haar buik druk rondzwemt en zich keurig ontwikkelt. Toch moet het nieuws langzaam landen. Nu alles goed is, belandt ze ineens in het bakje ‘normale zwangerschap’ en na weken vol zorgen en controles mag ze erop vertrouwen dat alles goed is.
Al gaat dat steeds beter, helemaal veilig aan de grond voelt Malou zich nog niet. ,,Sinds ik de baby voel bewegen groeit mijn vertrouwen, maar het is niet zo dat alle onzekerheid van me af is gevallen. Misschien gebeurt dat pas als ik mijn dochter in mijn armen heb.” Malou kijkt uit naar de komst van haar kindje en is bezig met het kamertje en de geboortekaartjes. Ondanks haar blijdschap heeft ze lang gewacht met vertellen dat ze zwanger is: ,,Ik wil open en eerlijk zijn, maar ik kon het niet eerder vertellen. Ik was zo bang was ik dat ik weer een verdrietig verhaal moest delen.”
Verbonden met andere vrouwen in hetzelfde schuitje
De podcast Eitje heeft Malou veel gebracht: ,,Ik heb veel reacties gekregen van mensen bij wie zwanger worden ook niet vanzelfsprekend is. Die support heeft me geholpen. Ik voel me voor altijd verbonden met iedere vrouw of man die met een kinderwens worstelt. Door mijn eerlijke verhaal te vertellen wil ik laten zien dat het je niet zwak maakt als zwanger worden niet lukt of een zwangerschap niet rooskleurig verloopt.” Malou focust zich nu op de komst van haar dochter, maar een extra aflevering van Eitje sluit ze niet uit: ,,Ik heb nog materiaal opgenomen, dus wie weet komt er nog een bonusaflevering!”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ouders van verslaafde kinderen vinden kracht en hoop bij elkaar: 'Ik dacht zó vaak: dit komt nooit goed’
Als de telefoon gaat raakt Bianca* in de stress. Of als haar zoon thuiskomt. Zijn slaapkamer durft ze niet meer in, uit angst dat hij daar op een dag ligt. Dood. -
PREMIUM
Josianne’s (28) spoedkeizersnede met 26 weken was traumatisch: ‘Ik dacht vaak dat hij dood in z'n bedje lag’
Josianne (28) had een traumatische bevalling. Wat een routine echo had moeten zijn, eindigde met slechts 26 weken zwangerschap in een spoedkeizersnee. Inmiddels is Micha 15 maanden oud en gezond, maar het zorgde voor veel angsten bij zijn moeder. ,,Vaak dacht ik dat hij dood in zijn bedje lag.” -
Twee mama's, een homo-opa en 'spermpa': in deze kinderboeken zijn de ouders homo of lesbisch
Moeders die nog liggen te slapen, een vader die gaat trouwen met zijn vriend of een ontmoeting met je donorvader die tegenvalt - in kinderboeken wordt het roze ouderschap steeds vanzelfsprekender, zonder dat er de nadruk op ligt. In deze Prideweek tipt kinderboekenrecensent Jaap Friso boeken waarin het volstrekt normaal is dat kinderen bij ouders van hetzelfde geslacht opgroeien. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
column
Vijf van de zes kinderen zijn op vakantie, en ik voel onbehagen in mijn 50-jarige pens
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.
-
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
VRAAG DE VROEDVROUW
‘Extreme zwangerschapsmisselijkheid moet veel serieuzer genomen worden, ook na de bevalling’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week: wat doet extreme zwangerschapsmisselijkheid met je en wat zijn de gevolgen? -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.