Na de bevalling: hormonen op hol, fysiek in de kreukels en een ongekende verantwoordelijkheid
Een ontregelde hormoonhuishouding, herstellen van de bevalling en mentaal bijkomen van de geboorte van je baby: het gebeurt allemaal tijdens het ‘vierde trimester’. Dat is de periode waarin de moeder ontzwangert, en die begint pas ná de kraamweek.
Herstellen van een bevalling gebeurt op zowel mentaal als fysiek niveau en heeft echt tijd nodig. Negen maanden erin en negen maanden eruit om je weer volledig de oude te voelen, wordt gezegd. De meest heftige herstelperiode vindt plaats in het vierde trimester, ofwel de eerste drie maanden na de bevalling.
,,Voor sommige vrouwen zijn het echt die drie maanden, voor anderen iets langer of korter, maar we hebben het in ieder geval over de meest heftige ontzwangerperiode. De vrouw moet dan fysiek, emotioneel en in het uitgebreide gezin weer helemaal opnieuw een balans vinden. Dat begint eigenlijk na de kraamweek pas écht’’, zegt verloskundige Marije Hartong bij Verloskundige Centrum Noord-Holland Noord.
Zorgen voor een onrijpe baby
Het vierde trimester wordt zo genoemd omdat er geen ander zoogdier is dat zó onrijp wordt geboren als een mensenbaby. Het is fysiek gezien voor de baby echt een verlenging van het leven in de baarmoeder. ,,Daardoor komt er extreem veel op de moeder af: een ongekende verantwoordelijkheid voor een kind dat totaal van jou afhankelijk is voor overleving. Dat kan zorgen voor totale overweldiging, maar ook angstige gevoelens’’, vertelt Annemarie van der Bijl, GZ-psycholoog en oprichter van Postpartum Centrum Nederland.
Een baby wil constant nabij zijn en gedragen worden door de verzorgers. Dat is niet niks
,,Tijdens de zwangerschap had de moeder nog haar handen vrij, maar nu moet ze actief aan de slag met dit mensje. Een baby moet veel gereguleerd worden en heeft veel behoefte aan nabijheid door het onrijpe zenuwstelsel. Het wil constant nabij zijn en gedragen worden door de verzorgers. Dat is niet niks.”
Hormonen zorgen ervoor dat een moeder ook wil voldoen aan de zorgbehoefte van haar baby, maar dat doet een enorm beroep op haar. De moeder moet nog fysiek herstellen van de bevalling, en de gebeurtenis mentaal verwerken. Soms zijn vrouwen daardoor minder goed in staat om volledig te voldoen aan de zorgbehoefte van de baby, wat kan zorgen voor wrijving, frustratie, verdriet en het gevoel dat je klem zit, volgens Van der Bijl.
Die hormonen hebben niet alleen een ondersteunende functie tijdens het vierde trimester, maar zorgen ook voor een rollercoaster. ,,Eerst die zwangerschapshormonen, toen de hormonen tijdens de bevalling en nu de borstvoedingshormonen: het hormoonstelsel wordt flink belast. De moeder moet zichzelf helemaal hervinden. Het cliché dat met de geboorte van een baby ook een moeder wordt geboren is helemaal waar’’, aldus Hartong.
Kraamvisite helpt door altijd een warme maaltijd mee te nemen, en het doet de vrouw erg goed af en toe een postpartum massage te nemen
Hulp en complete overgave
Een erg onderschatte periode, vindt Van der Bijl. ,,Niet alleen onderschat door de omgeving, maar ook door de vrouw zelf. Vrouwen denken vaak dat als de bevalling erop zit, het leven met de baby kan beginnen. Maar het vierde trimester is nog ongelooflijk pittig. Vrouwen die het moeilijk hebben tijdens deze periode komen vaak niet op het moment zelf hulp zoeken bij mij omdat ze dan nog zo in beslag worden genomen door hun baby.”
Het advies van verloskundige Hartong is om zoveel mogelijk rust te creëren tijdens het vierde trimester. ,,Het is voor nieuwe ouders veel waard zoveel mogelijk hulp te krijgen in huishoudelijke taken, zodat zij zich helemaal kunnen storten op de zorg voor de baby en het fysieke herstel van de moeder. Kraamvisite helpt door bijvoorbeeld altijd een warme maaltijd mee te nemen, en het doet de vrouw erg goed af en toe een postpartum massage te nemen. Dat extra stukje liefdevolle aandacht voor jezelf en vanuit de omgeving doet wonderen.”
Van der Bijl voegt toe dat het helpt als de moeder zich compleet overgeeft in deze periode. Geen weerstand bieden aan de heftigheid van de verzorging van je baby dus, want je baby kan er niks aan doen en heeft jou écht nodig. ,,Het is ook een periode die weer voorbij gaat. En het is geen prestatie om deze maanden ‘zo goed mogelijk’ door te komen: het is echt pittig en hard werken. Door met de flow mee te gaan maak je het iets makkelijker.”
Wat je aan een massage tijdens en na de zwangerschapt hebt? Dat legt deze doula uit op Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Poppendokter Phyllis: ‘Ze liggen ’s nachts in een poppenbedje als de behandeling langer duurt’
Van een gebroken, porseleinen armpje tot een vast getaped been of een afgekloven lip: poppendokter Phyllis Touw (59) weet bijna elk speelgoedslachtoffer nog op te lappen: ,,Het mooist is de reactie van de kinderen, die zijn vaak zó opgelucht.” -
De dood bespreken: ‘Soms is het voor een kind genoeg om te weten dat een tante ze opvangt’
In de afgelopen twee jaar zijn veel kinderen meer dan normaal geconfronteerd met de dood; denk aan de Covid-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne. Waar de dood voor de meeste kinderen geen onderwerp van gesprek is, krijgen ze hier nu wel mee te maken via het nieuws, in gesprekken op school of thuis. Dat maakt het belang voor ouders om met hun kroost te praten over de dood des te groter, zegt rouwdeskundige Hanne van Willigenburg. -
PREMIUM
Waar verschoon je een luier of hebben ze babyprakjes? Deze ouders maakten een app met kindvriendelijke locaties
Welke jonge ouder kent dat niet: je wil nog even ergens gezellig wat drinken of eten, maar waar hebben ze een kinderstoel, een verschoonplek en speelgoed? Utrechters Sander en Cathalijn misten zo'n snel en praktisch overzicht. Toen ze samen een weekendje weg waren, ontstond het idee voor de app die ze nu gemaakt hebben: SOO. -
PREMIUM
Spijt over adoptie bij vader Rob en zoon Zenebe (25): ‘Was liever in armoede opgegroeid’
Een betere toekomst voor de kinderen; tóch nageslacht voor westerse ouders. Adoptie klinkt als een sprookje. Maar het kan net zo goed een nachtmerrie worden, weet adoptievader Rob Marrevee. ,,Soms dacht ik: waren we er maar nooit aan begonnen.” -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.