Met deze Oud-Hollandse spelletjes komen jij en je kinderen Koningsdag ook thuis door
Met wéér een Koningsdag zonder vrijmarkt en andere feestelijke evenementen, moet je als ouder iets anders verzinnen. Deze Oud-Hollandse spelletjes zijn makkelijk uitvoerbaar en zorgen zeker voor plezier. Want er is niets leuker dan spijkerpoepen, sjoelen en koekhappen, toch?
Koekhappen
Misschien wel hét spel, als we het over Oud-Hollands vermaak hebben. Wat heb je nodig? Een stuk ontbijtkoek, een touw en een theedoek. Hang de plakken ontbijtkoek aan het touw en hang het touw op de juiste hoogte voor de kinderen, zodat ze er geblinddoekt wel bij kunnen. Wie het eerste de koek op heeft – met de handen op de rug natuurlijk – is de winnaar.
Spijkerpoepen
Zet een aantal lege flessen op een rij, bind een touwtje om het middel van je kind en hang daar een spijker aan. In hurkhouding moet hij of zij vervolgens proberen de spijker in de fles te krijgen – zonder te lachen. Een uitdaging, want reken maar dat de kinderen bij de naam van dit spel al de slappe lach krijgen.
Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten te fris is
Ezeltje Prik
Deze kent iedereen nog wel: teken een grote ezel op een stuk karton. De eerste speler moet geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan het touwtje – de staart van de ezel – op de juiste plek op het karton prikken. Degene die hier het beste in slaagt, is de winnaar. Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten fris is. Wil je het extra moeilijk maken? Laat de kinderen dan eerst geblinddoekt een paar rondjes draaien. Maak er een speciale Koningsdag-versie van door geen ezel maar Willem Alexander – mét kroon – uit een stuk karton te knippen.
Zaklopen
Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen.
Wie krijgt alle blikken op de grond?
Blikgooien
Stel een stapel blikken op als een toren en laat de kinderen met een kleine bal zoveel mogelijk blikken omver gooien. Heel simpel, maar pret gegarandeerd. Voor de Koningsdag-touch zet je een pepermuntblik met de Koninklijke Familie erop bovenaan. Wie krijgt alle blikken op de grond?
Eierrace
Twee lepels en twee eieren: meer heb je niet nodig voor dit spelletje. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat iedereen één voor één met de lepel in de mond en daarop een ei, naar de overkant lopen en terug. Wie is het snelste klaar en heeft de eieren niet laten vallen? Oh ja: wil je geen kliederboel, kook de eieren dan eerst even, dat scheelt een hoop opruimwerk.
Nog niet uitgespeeld?
Met deze spelletjes vermaakt je kind zich opperbest in de tuin, schrijft Kek Mama.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMARIEKE DOET PABO
Marieke en haar schoonfamilie speelden de sterren van de kersthemel, met... Boomwhackers
Een tijdlang was ik enorm allergisch voor de vraag of ik het roer compleet omgooide, omdat ik naar de pabo was gegaan. Het was namelijk helemaal niet mijn bedoeling om te veranderen van persoon. Ik wilde alleen meer weten en kunnen, maar ik zou gewoon Marieke blijven. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
De ene leraar wordt gek van deze nieuwe rage, de ander gebruikt het als leermiddel
Ze zijn in bijna elke basisschoolklas wel te vinden: pop its. Veel leerkrachten worden gek van het speeltje, want elk ingedrukt bolletje maakt geluid. Toch zijn er ook leraren die de pop its juist gebruiken tijdens de lessen. -
PREMIUMMARIEKE DOET PABO
Juf Marieke ontdekt: kinderen lezen graag nutteloze weetjes (zélfs over de penis van een chimpansee)
Ze zeggen weleens dat de jeugd niet van lezen houdt, maar daar ben ik het mee oneens. Mijn klas houdt enorm veel van lezen, maar dan moet je ze wel het juiste leesvoer geven: mooie kinderboeken, maar ook tijdschriften, wetsteksten en informatieboeken over van alles en nog wat. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag het afgelopen jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deze week. Protect your daughters. Educate your sons, zingt het rond op social media, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten. -
-
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM
Belgisch donorkind wint rechtszaak tegen arts die ‘verkeerd’ zaad inbracht bij moeder
Een 39-jarige Vlaming ontdekte vier jaar geleden via een dna-databank dat hij ergens een halfbroer had rondlopen, en dat zijn wettelijke vader niet zijn biologische was. De dertiger spande een proces aan tegen de arts die in de jaren 80 ‘verkeerd’ zaad zou hebben gebruikt bij de inseminatie van z’n moeder en kreeg gelijk. Eindelijk erkenning, aldus de man, al maakt hij zich ook zorgen over lotgenoten. ,,Wat als dit in het Sint-Jan ziekenhuis vaker gebeurde?”