‘Leerlingenvervoer vaak onder de maat, ouders geven een magere 5’
OnderzoekHet vervoer van kwetsbare leerlingen schiet regelmatig tekort, blijkt uit nieuw onderzoek. Met grote gevolgen voor de schoolloopbaan en de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.
Informatiepunt Ouders & Onderwijs deed onderzoek naar de ervaringen van ruim vijfhonderd ouders met leerlingenvervoer. Wat blijkt: de ritten zijn te lang, chauffeurs wisselen te veel en de situatie in de bus is vaak onveilig en stressvol. Het leerlingenvervoer krijgt gemiddeld van ouders een onvoldoende, namelijk een 5.
‘Onze zoon is een kwetsbare leerling die behoefte heeft aan structuur en continuïteit om zich veilig te voelen. Dagelijks moet ik me daar als ouder hard voor maken wat betreft het vervoer. Dit zorgt voor onrust en spanning nog voordat de schooldag begint’, getuigt een vader of moeder anoniem in het rapport.
De meeste kinderen wonen helemaal niet ver van school, het leeuwendeel minder dan 20 kilometer. Toch is de helft van de kinderen een tot twee uur per dag onderweg en 27 procent zelfs meer dan twee uur.
Bij de open vraag waarin ouders hun ervaringen met leerlingenvervoer konden delen, werd onveiligheid regelmatig genoemd als pijnpunt, vaak in combinatie met pesten en fysiek geweld. Ook termen als stress, onrust en agressie zijn aan de orde van de dag.
Hard knokken
Eén ouder vertelt hoe zijn of haar dochter door ‘weer een slechte rit met hard knokken’ totaal van streek en overstuur bij school aankwam. Vervolgens was de overdracht slecht, waardoor het autistische kind meer dan een uur lang kwijt was. Het meisje werd langs de snelweg gevonden, terwijl ze in paniek weer naar huis wilde lopen.
Ruim een kwart van de ouders is ontevreden over de kwaliteit van de chauffeur(s). Daarbij gaat het vaak om gebrek aan kennis over het omgaan met bijvoorbeeld autisme of lastig gedrag. Van de ouders die deelnamen aan het onderzoek heeft 74 procent weleens een klacht ingediend over de gang van zaken.
De meeste ouders ervaren het als frustrerend om een klacht in te dienen, ze vinden vaak dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Daarom beveelt Ouders & Onderwijs aan dat de afhandeling en rapportage van klachten moet verbeteren, zowel bij gemeenten als bij vervoersbedrijven.
Verder moet er een richtlijn worden ontwikkeld voor de maximale reistijd, die afhankelijk moet zijn van de leeftijd van het kind en de afstand van huis naar school. Ook wil de organisatie dat er afspraken komen over vaste chauffeurs, kennismaking met chauffeurs en de opleiding van chauffeurs.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ontreddering, pijn, blijdschap: dit zijn de winnende geboortefoto’s van Ouders van Nu
Een uitgeputte, natte moeder en een baby’tje nog vol huidsmeer. Een vader met een gat in zijn sok die het maar nauwelijks beseft en een prachtige uitdrijving van een baby vol haar: om al die bijzondere bevallingsbeelden, professioneel én amateur, een podium te geven organiseert Ouders van Nu jaarlijks een geboortefotografiewedstrijd. Deze foto's hebben gewonnen. -
PREMIUMCOLUMN
‘Koortsmeetsysteemstrook’: wonderlijke taferelen in klas van juf Marieke door palindroom op digibord
Koortsmeetsysteemstrook. Best een lang woord hè? Ik heb ook een zin voor u: ,,De mooie zeeman nam Anna mee, zei oom Ed.”Utrecht -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Stoppen met de melkfles voor het slapen gaan: hoe doe je dat?
Stel: je kind is al anderhalf jaar en ’s avonds valt hij alleen in slaap als hij nog een melkflesje krijgt. Is dat erg? En zo ja, hoe kun je er dan het beste mee stoppen? Slaapcoach Kirsten Teunisse van Slaapwolkje: ‘Maak ze steeds wateriger’ -
column
Ik ben de vader van Flamoesje en heb mijn eigen ponyslachterij: Het Gillende Galopje
Roel Abraham is 51 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
De drie spannendste avonturenboeken voor kinderen
Een geheime hut in een bos en een verlaten eiland met een vuurtoren zijn meer dan geschikte plekken om avonturen te beleven. Kinderboekenrecensent Jaap Friso las drie nieuwe en spannende boeken voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool, over plekken waar het allesbehalve saai is.