Huid-op-huidcontact met je baby: ‘Elk uur extra zorgt voor langere borstvoedingsduur’
Van huid-op-huidcontact met je baby is al langer bekend dat het zorgt voor een vlottere hechting, het reguleren van de lichaamstemperatuur van de baby en voor meer rust en minder stress bij moeder en kind. Uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Kelly Cooijmans is nu gebleken dat dagelijks huid-op-huidcontact ook kan zorgen voor een langere borstvoedingsduur tijdens het eerste levensjaar. ,,Dat is positief, want hoe langer borstvoeding, hoe langer een baby voedingsstoffen en afweerstoffen meekrijgt.’’
Maartje SchefferLaatste update:30-11-21, 12:53
Kelly Cooijmans, promovendus Ontwikkelingspsychologie aan het Radboudumc heeft in haar onderzoek het effect gemeten van dagelijks een ononderbroken uur huid-op-huidcontact tussen gezonde moeders en hun voldragen baby’s, gedurende de eerste vijf weken na de geboorte. Ze kwam er erachter dat dit de borstvoedingsduur ten goede komt.
,,De moeders die dagelijks minstens een uur ononderbroken huid-op-huidcontact hadden met hun baby’s, gaven in het eerste levensjaar ruim een maand langer exclusieve borstvoeding (niet aangevuld met flesvoeding of vaste voeding), en hadden een totale borstvoedingsduur van ruim twee maanden langer. Dit was vergeleken met moeders die niet consistent aan dagelijks huid-op-huidcontact deden met hun baby in de eerste vijf weken’’.
Hoe meer huid-op-huidcontact hoe meer oxytocine, waardoor de borstvoeding makkelijker op gang komt en makkelijker vol te houden is
Oxytocine en melkproductie
Hoe dat precies kan? Het hormoon oxytocine speelt mogelijk een grote rol in de relatie tussen de borstvoedingsduur en het huid-op-huidcontact. ,,De reuk, tastzin, het gehoor en gezichtsvermogen worden allemaal gestimuleerd bij huid-op-huidcontact, wat zorgt voor de aanmaak van oxytocine bij moeder en kind. Dat hormoon is erg belangrijk voor de melkproductie en de toeschietreflex’’, vertelt Cooijmans.
Van borstvoeden krijg je hangborsten, het is het perfecte anticonceptiemiddel en in kleine borsten zit minder melk: allemaal fabeltjes. Lees ze op Ouders van Nu.
Hoe meer huid-op-huidcontact met je baby, hoe meer oxytocine dus, waardoor de borstvoeding makkelijker op gang komt en wellicht makkelijker vol te houden is voor de moeder.
Huid-op-huid bij de moeder zorgt er daarnaast voor dat de baby makkelijker en gecoördineerd leert zuigen aan de tepel, waardoor mogelijk de kans op problemen met het aanleggen kleiner wordt en de moeder meer vertrouwen krijgt in het geven van borstvoeding. Dit zijn belangrijke onderliggende factoren die zouden kunnen bijdragen aan een langere borstvoedingsduur volgens Cooijmans.
Baby’s worden door het horen van de hartslag en het voelen van huid-op-huidcontact vanzelf rustiger. Daardoor kan de baby ook beter slapen, wat de kans op postpartum stress verkleint
Huid-op-huidcontact verkleint de kans op depressie
Over huid-op-huidcontact is al bekend dat het talloze andere voordelen heeft voor baby’s, en dan vooral premature baby’s. ,,Huid-op-huid bij de moeder is bevorderlijk voor het reguleren van de temperatuur en ademhaling, wat trouwens ook bij niet-premature baby’s van pas komt’’, zegt Annemarie van der Bijl, psycholoog gespecialiseerd in post-partumdepressies.
,,Baby’s worden door het horen van de hartslag en het voelen van huid-op-huidcontact vanzelf rustiger. Daardoor kan de baby ook beter slapen, wat de kans op post-partumstress verkleint. Dat verkleint ook weer de kans op een post-partumdepressie, want een rustige baby zorgt ook voor een rustigere moeder. De oxytocine die vrijkomt bij de moeder helpt hier ook bij’’, aldus Van Der Bijl.
Cooijmans voegt toe dat het ook de kwaliteit van slapen kan verbeteren, de duur van huilen kan verminderen en motorische en neurologische ontwikkeling kan bevorderen bij premature baby’s. Onderzoeken tijdens de eerste uren na de geboorte bij niet-premature baby’s laten soortgelijke uitkomsten zien. ,,In ons onderzoek hebben we vervolgens onderzocht of een dagelijks uur huid-op-huidcontact gedurende de eerste vijf weken na de geboorte nog aanvullende positieve effecten heeft.’’
Tegenwoordig wordt moeder en baby altijd de kans gegeven het eerste uur of de eerste uren na de geboorte huid-op-huidcontact te hebben, mits dat mogelijk is. ,,Ook wordt het vaak gestimuleerd in de kraamweek, wat mooi is. Maar het zou nog wel meer mogen worden toegepast in de westerse wereld bij voldragen baby’s vanwege de vele voordelen voor moeder en kind. Letterlijk ieder uur extra huid-op-huidcontact met je baby, kan voor een verbeterde uitkomst zorgen van de borstvoedingsduur’’, zegt Cooijmans.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.