‘Er is een bestaand idee dat relaties met stiefouders moeizaam zijn, maar er zijn ook goede verhalen’
Het aantal echtscheidingen is vanaf de jaren zestig flink toegenomen en dat betekent dat kinderen lang niet altijd bij beide biologische ouders wonen. Vaak krijgen ze er ook stiefmoeders- en vaders bij. Socioloog Kirsten van Houdt onderzocht hoe de band tussen kinderen en hun (bonus)ouders is op latere leeftijd. Vaak goed, zo blijkt, maar soms ook afstandelijk.
Alleen al afgelopen februari werden er 2232 huwelijken ontbonden, in 2019 strandden over het hele jaar ruim 30.000 huwelijken, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 1965 waren er nog 6000 scheidingen. ,,Sinds de jaren zestig zijn mensen meer gaan scheiden, dat betekent dat kinderen vaak bij één ouder gaan wonen. Gezinsconstructies worden daarmee steeds ingewikkelder. Ouders krijgen weer nieuwe partners, wellicht komen er halfbroertjes en -zusjes. Ik was benieuwd wat dat deed met de band tussen kinderen en hun ouders”, aldus Van Houdt, die recent op het onderzoek promoveerde.
Voor het onderzoek werden 6.485 Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar en 9.325 van hun (stief)ouders vragen gesteld over hun gezinssituatie (verleden en heden) en familierelaties. Van de volwassen kinderen in het onderzoek waarvan de ouders niet bij elkaar waren, woonde 70 procent als kind bij hun biologische moeder.
Een geruststellende conclusie: vaak is de band tussen de nieuwe partner van de vader of moeder en het kind goed, slechts in zes procent van de gevallen is écht sprake van een conflict. ,,Er is een bestaand idee dat relaties met stiefouders moeizaam zijn, maar ik was eigenlijk verbaasd over hoeveel positieve verhalen er zijn. Er zijn veel families waar het hartstikke goed gaat.” En dat is belangrijk, stelt de sociologe. ,,Vanuit de overheid komt er steeds meer nadruk op families als sociaal vangnet. Als ouders hulpbehoevend worden, wordt aangemoedigd om eerst in de omgeving te kijken hoe je voor elkaar kunt zorgen”, zegt Van Houdt.
Vooral relaties tussen stiefmoeders en stiefkinderen worden als afstandelijk omschreven
Afstandelijk
Toch is het niet alleen maar goed nieuws: er zijn ook gezinnen waar de relatie tussen kinderen en hun (stief)ouders wordt omschreven als afstandelijk en je kunt je afvragen - zo stelt Van Houdt - in hoeverre kinderen zich dan verplicht voelen op latere leeftijd voor deze (stief)ouders te zorgen. ,,Vooral relaties tussen stiefmoeders en stiefkinderen worden als afstandelijk omschreven, de meeste stiefvader-stiefkind relaties zijn juist harmonieus.”
Een belangrijke rol in de band tussen ouder en kind is namelijk weggelegd voor de biologische moeder. ,,Die band is vaak sterk. Relaties met andere ouders zijn ondergeschikt.” Voorheen was het gebruikelijk - en juridisch vastgelegd - dat kinderen standaard bij hun moeder gingen wonen, maar zelfs nu kinderen vaker bij hun vader gaan wonen of de verdeling meer gelijk is, blijft de band met de biologische moeder sterker dan als een kind bij de vader woont. ,,De regie over het opzoeken van en de band met de vader en de stiefmoeder, ligt daarbij vaak bij de biologische moeder.”
Een samengesteld gezin vormen is een uitdaging. Ouders van Nu geeft tips om het tot een succes te maken.
Hoge verwachtingen
En dat betekent dat vooral stiefmoeders hard moeten werken om een goede band te creëren met hun bonuskinderen, meer dan een stiefvader die bij de biologische moeder woont. ,,De moeder wil dat het goed gaat en kan daar aan bijdragen”, aldus van Houdt. ,,Stiefmoeders moeten meer hordes nemen dan stiefvaders. Van moeders verwachten we bovendien meer, dat ze kinderen beter aanvoelen bijvoorbeeld”, aldus Van Houdt, die ook weet uit andere onderzoeken dat stiefmoeders zich daardoor vaak in een spagaat bevinden en het moeilijk vinden om te bepalen wat hun rol moet zijn in de opvoeding.
,,Ik denk dat het beter zal gaan naarmate kinderen meer tijd doorbrengen met de biologische ouder en de nieuwe partner. Samen aan tafel zitten, daar slapen, en een zekere routine ontwikkelen”, aldus Van Houdt. Ze gaat haar onderzoek nu voortzetten in Zweden, waarbij ze vooral de effecten op jongere kinderen zal onderzoeken.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 8 april 2021
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eicellen invriezen neemt vlucht: zo zetten vrouwen de biologische klok tussen mannen en vrouwen gelijk
Je eicellen invriezen om je kinderwens uit te stellen is populairder dan ooit. Steeds meer vrouwen tussen de 30 en 40 jaar stoppen hun eitjes in de vriezer, als ‘verzekering’ voor de toekomst. Gynaecoloog in opleiding Eva Balkenende onderzocht dit fenomeen en ontdekte dat de meeste vrouwen die hun eicellen laten invriezen ze nog niet hebben opgehaald: vrouwen proberen eerst op natuurlijke wijze zwanger te worden. -
Je baby van 1 loslaten op een taart met camera in de aanslag: dat is een 'cake smash'
Het hoofd van je kind in een taart en klikken maar met die camera: dat vat het Amerikaanse fenomeen ‘cake smash’ nog het best samen. ,,Baby’s vieren hun eerste verjaardag door een prachtige taart de vernieling in te slaan voor een fotoshoot. Hoe meer geklieder, hoe leuker", is de gouden regel volgens fotograaf Els Van Echelpoel. Zo organiseer je zo’n cake smash voor je 1-jarige kindje. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
420 Bredase kinderen fietsen als proef 3 maanden met een helm op naar school
BREDA - In Breda gaat een proef lopen onder basisschoolkinderen voor het dragen van een helm op de fiets. Het gaat om een initiatief van de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant en de ANWB. Onder in totaal 420 schoolkinderen, verspreid over vijf basisscholen in de stad, wordt een helm uitgedeeld. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Is je kind bang voor monsters onder het bed? ‘Wees niet te beschermend’, zegt deze kindercoach
Is jouw kind ook bang in het donker? Of zorgen monsters onder het bed voor slapeloze nachten? ,,Heel normaal en gezond’’, zegt kindercoach Ingrit Jellema. ,,Maar het moet niet te lang duren.” -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.