‘Een op de acht vrouwen geeft langer borstvoeding door coronacrisis’
Ruim een op de acht vrouwen (14 procent) zegt langer borstvoeding te geven door de coronacrisis. Meer rust en ontspanning, betere ondersteuning door de partner en de mogelijkheid om thuis te werken, hebben daaraan bijgedragen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder 2073 moeders tussen de 18 en 45 jaar. ,,We zagen vaker terug in onderzoeken dat het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft, afneemt als het zwangerschapsverlof voorbij is. Het kan moeilijk zijn om borstvoeding te combineren met werk. Dan begint het ‘gewone leven’ weer en is er minder tijd om het volle aandacht te geven. Agenda’s zitten vol gepland of er is geen prettige kolfruimte”, legt woordvoerder Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit. Een kwart van de respondenten gaf aan dat werk (24 procent) de belangrijkste reden was om te stoppen met borstvoeding.
Het is niet alleen de vrouw zelf op wie het aankomt, maar ook de omgeving kan een doorslaggevende rol spelen
Ondersteuning
Gemiddeld gaven vrouwen ruim vijftien weken borstvoeding, bleek uit het onderzoek. De vrouwen die denken dat corona invloed heeft gehad op de duur van de borstvoeding, zeggen dat dat komt door (meer) thuiswerken (51 procent), omdat ze minder verplichtingen of afspraken hebben (52 procent) en omdat ze meer thuis zijn in hun vrije tijd (50 procent). Vooral hoogopgeleide vrouwen geven relatief vaak aan dat zij door thuiswerken en meer thuis zijn, langer doorgaan met het geven van borstvoeding.
Het onderzoek laat volgens De Vries zien dat de rust en ruimte om borstvoeding te geven of te kolven, heel belangrijk is. ,,Het is niet alleen de vrouw zelf op wie het aankomt, maar ook de omgeving kan een doorslaggevende rol spelen in het wel of niet (langer) borstvoeding geven”, aldus De Vries. ,,Ik denk dat het een positieve ontwikkeling is dat thuiswerken vaker gangbaarder is en daarnaast denk ik dat er doorlopend goede voorlichting nodig is vanuit de werkgever over bijvoorbeeld de rechten.”
Zo is het wettelijk vastgelegd dat een kwart van de werktijd mag worden besteed aan het geven van borstvoeding of kolven en is een kolfruimte op de werkvloer verplicht, zegt De Vries. ,,We zien nu door dit onderzoek dat de werksituatie enorm verschil kan maken.” Ook ondersteuning van de partner is van belang, ziet het Voedingscentrum. ,,We willen kijken hoe we ook partners de juiste informatie kunnen bieden om te helpen bij de borstvoeding.”
Flesvoeding en borstvoeding combineren
Wil je nog niet helemaal stoppen met borstvoeding en vraag je je af of het mogelijk om het te combineren is met flesvoeding? En hoe doe je dat? Lactatiedeskundige Annelies de Haan legt het uit in dit artikel van Ouders van Nu.
Half jaar
Het Voedingscentrum raadt aan om minimaal een half jaar borstvoeding te geven omdat de voordelen voor pasgeborenen dan het grootst zijn. Naast voedingsstoffen bevat moedermelk ook afweerstoffen. De Vries: ,,Elke week telt. Als een kindje borstvoeding krijgt, is de kans dat de baby het eerste jaar infectieziektes oploopt minder groot. Dat kan ook een extra stimulans zijn voor werkgevers om een goede kolfruimte in te richten.”
Een klein percentage - 2 procent - gaf aan dat ze door corona eerder zijn gestopt met borstvoeding. De belangrijkste reden hiervoor was dat ze minder hulp kregen van professionals. Over de hele linie nam het aantal vrouwen dat na de geboorte startte met borstvoeding toe ten opzichte van 2018, toen was dat 69 procent, nu is het 89 procent. Wel houdt het Voedingscentrum een slag om de arm: ,,Toen hadden we de gegevens van de consultatiebureaus, nu hebben we een vragenlijst uitgestuurd. De onderzoeksmethodes zijn dus niet één op één te vergelijken, maar het geeft een goede indicatie van hoe het ervoor staat”, aldus De Vries.
De moedermelk van vrouwen die het coronavirus hebben gehad, bevat antistoffen tegen het virus. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Belgisch donorkind wint rechtszaak tegen arts die ‘verkeerd’ zaad inbracht bij moeder
Een 39-jarige Vlaming ontdekte vier jaar geleden via een dna-databank dat hij ergens een halfbroer had rondlopen, en dat zijn wettelijke vader niet zijn biologische was. De dertiger spande een proces aan tegen de arts die in de jaren 80 ‘verkeerd’ zaad zou hebben gebruikt bij de inseminatie van z’n moeder en kreeg gelijk. Eindelijk erkenning, aldus de man, al maakt hij zich ook zorgen over lotgenoten. ,,Wat als dit in het Sint-Jan ziekenhuis vaker gebeurde?” -
Peiling: Bijna helft ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch
Bijna de helft van de Nederlandse ouders (44 procent) zou best willen dat hun kind op school een gezonde lunch krijgt. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) samen met stichting Ouders & Onderwijs. Ook mag de middagmaaltijd best wat langer duren. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Lang borstvoeding geven: ‘Mensen vinden het gek als een kind al kan lopen’
Weleens een dreumes, peuter of kleuter aan de borst zien drinken? Voor sommige moeders is het de normaalste zaak van de wereld. Wat motiveert deze vrouwen om hun kind zo lang borstvoeding te geven?
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
'Voorlichting borstvoeding aan zwangere vrouwen moet vele malen beter’
Borstvoeding gaat niet altijd direct van een leien dakje. Zere borsten, stuwing of flinke overproductie kunnen zorgen voor een moeizame start. Toch zijn de meeste problemen onnodig en te voorkomen door goede voorlichting. ,,Vrouwen die vooraf uitleg hebben gekregen, bellen me zelden”, zegt een lactatiekundige.