Dit is waarom peuters je soms maar vragen blijven stellen
Er komt een dag dat je peuter hem ineens zal stellen: een vraag beginnend met ‘waarom’. En voordat je het weet, houdt het niet meer op en ben je als ouder voortdurend allerlei dingen aan het uitleggen. Leuk natuurlijk, maar waar komt die drang om continue ‘waarom’ te vragen eigenlijk vandaan?
,,Alles heeft een reden in de ontwikkeling en groei van een kind en datzelfde geldt voor de beruchte ‘waarom-vraag’”, vertelt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont aan Ouders van Nu. Waarom heeft een boom takken? Waarom poept een hond op straat? Waarom ben jij geen oma of opa? En als je het antwoord hebt gegeven, kun je als ouder je borst al natmaken voor de vervolgvraag: ‘waarom?’ Wat is de reden van al die vragen?
,,Het simpele antwoord is dat kinderen dingen gewoon graag willen weten. Je hebt als kind in het leven eerst geleerd wát de dingen zijn (bijvoorbeeld een boom, een hond of een oma) en daarna is het vrij logisch om te willen weten waarom die dingen er zijn”, legt Pont uit.
Kinderen doen eigenlijk hetzelfde als volwassenen
Nieuwsgierigheid
Ook volwassenen stellen zichzelf deze vraag, weet Pont. ,,Wanneer je in een ander land bent en je ziet langs de kant van de weg iets staan wat je niet kent, wil je eerst weten wát het is. En als je weet wat het is, wil je daarna natuurlijk weten waarom het er precies is. Kinderen doen eigenlijk precies hetzelfde.”
Bijkomend voordeel van al die waarom-vragen, naast de cognitieve ontwikkeling: je kind traint ook zijn taalontwikkeling op een effectieve manier. ,,Het is een geweldige return on investment, want voor één geïnvesteerd woordje ‘Waarom?’ krijg je vaak tientallen woorden terug”, zegt Pont. ,,En al die woorden heb je nodig om aan je eigen taalontwikkeling te werken, want in die periode van je leven moet je 20.000 tot 30.000 woorden per dag horen en daarvan zo’n vijf nieuwe woorden per dag aan je woordenschat toevoegen. Die stroom aan woorden kun je met waarom-vragen als kind dus zelf aanzetten.”
‘Mamaaa!’
Hoe vaak vragen kinderen gemiddeld per dag iets aan hun moeder? Een moeder uit de Verenigde Staten besloot als experiment al haar ‘mama!-momenten’ op een dag te noteren. Lees de uitkomst bij Ouders van Nu.
Gespreksstof
En dan nog zijn we er niet. Want ook sociaal is een kind zich aan het ontwikkelen. En dan is het heel slim om jou als ouder tot zo’n gesprekje te verleiden door het stellen van – wederom – zo’n eenvoudige vraag?
Dit is dus het waarom van al die waarom-vragen. Pont: ,,Daarom is het als ouder ook slim om de waarom-vraag als de start van een gesprekje te zien. Dus als je kind vraagt waarom een boom takken heeft, kun je ook vragen waarom je kind zelf denkt dat een boom takken heeft. Zo stimuleer je je kind én cognitief én op het gebied van taalverwerving én ook nog eens zijn sociale ontwikkeling. Drie voor de prijs van één dus.”
Met welke vragen draaide jouw kind je bijna hoorndol?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jeffrey rent voor zijn stilgeboren zoon: ‘Niks vergeleken met de pijn die mijn vrouw doorstond’
Nog elke dag kijkt Jeffrey Duyvestein (35) naar de zwart-wit foto in de kast: samen met zijn vrouw houdt hij Glenn, hun stilgeboren zoontje, liefdevol vast. ,,Die foto is een blijvende herinnering, zo is hij altijd bij ons.” Hij rent daarom 105 kilometer om geld op te halen voor Stichting Make a Memory. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Goed opgevoed
Lisannes dochter wil gaatjes in haar oren: 'Het is het lichaam van je kind en niet van jou’
Doe ik het wel goed? De twijfel slaat soms toe als het aankomt op het opvoeden. We leggen wekelijks een probleem, vraag of dilemma van ouders voor aan een deskundige. Deze keer: Lisanne (32) vraagt zich af wat een geschikte leeftijd is om haar dochter (4,5 jaar) mee te nemen naar de juwelier voor het laten schieten van oorbellen. -
Brabantse kindjes heten relatief vaak Guus: dit zijn de populairste kindernamen van 2022
Emma, Noah en Sam zijn de populairste kindernamen van Nederland in 2022. Ook nieuwe Brabanders kregen deze naam vorig jaar het vaakst. Verder kregen jongetjes in onze provincie opvallend vaak de naam Guus, Daan, Noud of Morris. Meisjes in Brabant werden relatief vaak Zoë of Nora genoemd. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
Goed opgevoed
Zoon Hanane wil niet meer naar school: ‘Kinderen zijn gewend geraakt aan de vrijheid van de lockdown’
Doe ik het wel goed? De twijfel slaat soms toe als het aankomt op het opvoeden. We leggen wekelijks een probleem, vraag of dilemma van ouders voor aan een deskundige. Deze keer: Hanane (44), moeder van vier kinderen, weet haar dertienjarige zoon met geen mogelijkheid te motiveren om naar school te gaan. -
-
-
PREMIUM
Kinderwens, of (nog) niet: hoe weet je of je er klaar voor bent?
Vader of moeder worden: hoe weet je wanneer je zeker bent over die keuze, in een tijd waarin het je niet hóeft te overkomen? Kinderwenscoach en psychotherapeut Miriam De Rycke legt uit wat de signalen zijn waar je op af kunt gaan. ,,Kijk verder dan je moederinstinct.” -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer