Bram heeft plezier met de fotograaf.
Volledig scherm
PREMIUM
Bram heeft plezier met de fotograaf. © William Hoogteyling

Bram (3) heeft nieuwe nier nodig, maar wie kan die geven? ‘Als ik match sta ik een nier af. Direct’

Bram is een vrolijk mannetje van 3 jaar. Je ziet niets aan hem. Toch leven zijn ouders Marianne en Ronald Vreeswijk uit Wijk bij Duurstede onder hoogspanning, want over niet al te lange tijd moet hun Bram een niertransplantatie ondergaan. ,,Natuurlijk zijn we bang hem kwijt te raken.”

 1. ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’
  Wereld Prematuren Dag

  ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’

  Jaarlijks worden zo’n 12.000 baby’s in Nederland te vroeg geboren. Met veel van deze kinderen gaat het goed, benadrukt Anneloes van Baar, hoogleraar Pedagogische Diagnostiek en Behandeling aan de Universiteit Utrecht. ,,Maar ze hebben vaker moeite om zich goed te concentreren en gemiddeld lagere resultaten voor rekenen en taal. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat ze niet meer te onderscheiden zijn van op tijd geboren kinderen als ze naar de middelbare school gaan.”
 2. Puberexpert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’
  PREMIUM

  Puberex­pert: ‘Ons brein werkt pas volledig en effectief rond ons 25ste’

  Waakzaam zorgen. Zo omschrijft gezinsbegeleider en auteur Sven Bussens de houding die je als ouder het best aanneemt tegenover je puberkind. Dé oplossing om de gedroomde relatie met je kind te ontwikkelen, bestaat niet. Maar Bussens levert wel inzichten en ideeën om de ouder te blijven of te worden die je wil zijn. ,,De beperkingen van het puberbrein zijn geen vrijgeleide om hun gedrag goed te keuren.”