Baby’s weten dankzij dit (vieze) trucje of mensen een hechte relatie hebben
Het idee dat je van dezelfde lolly moet likken als een vreemde roept waarschijnlijk veel afkeer op. Speeksel uitwisselen, dat doen we enkel met mensen die we héél graag mogen. Dat weten zelfs baby’s. Volgens wetenschappers van de Harvard Universiteit gebruiken baby's en dreumesen het als trucje om te achterhalen wie ze kunnen vertrouwen.
Na negen maanden in een veilige cocon komen baby’s in een heel nieuwe wereld terecht waar ze niets van begrijpen. Langzaam maar zeker leren ze alles te begrijpen. Blijkbaar hebben zuigelingen zelfs een handige methode om te checken welke mensen een innige relatie hebben. Het sleutelwoord: speeksel. Als mensen spuug uitwisselen - door bijvoorbeeld te zoenen, een appel te delen of uit elkaars glas te drinken - moeten ze wel een hechte band hebben.
Twee actrices en een pop
Dit blijkt uit een experiment van Ashley Thomas, onderzoeker aan de Harvard Universeit en het MIT (Massachusetts Institute of Technology). Zij liet tientallen kinderen tussen 8 en 19 maanden naar een filmpje kijken. In de video waren twee actrices en een handpop te zien. De ene vrouw at van een stuk sinaasappel en gaf dat vervolgens aan de pop. Of ja, ze deed natuurlijk alsof. De andere vrouw speelde met een bal en gooide die naar de pop. Wat later begon de pop te huilen, en dan keken de baby’s en dreumesen meteen naar de actrice die de sinaasappel had gedeeld, alsof ze verwachten dat zij zich zou ontfermen over de huilende pop.
Vervolgens werd de huilende pop vervangen door een nieuw exemplaar, die het na een tijdje ook op een huilen zette. Toen was er plots geen verschil meer: de kindjes keken naar beide actrices.
Het kan natuurlijk zijn dat de kinderen dachten dat de ene vrouw gewoon liever was dan de ander, omdat ze iets lekkers deelde met de pop. Om dat uit te sluiten, werd het experiment herhaald. Deze keer moest de eerste actrice haar vinger in haar mond steken, en vervolgens in de mond van de pop. De andere actrice moest gewoon haar voorhoofd aanraken, en die van de pop. Het resultaat was exact hetzelfde: wanneer de pop begon te jengelen, werden de ogen meteen gericht op de eerste dame.
We houden allemaal niet zo van andermans speeksel. Hetzelfde geldt voor spuug. Behalve als het je eigen baby betreft, maar wat als je baby te veel spuugt? Ouders van Nu geeft antwoord.
Aangeboren walging
Voor de allerkleinsten zijn zaken als knuffels of emotionele steun belangrijke signalen dat mensen een hechte band hebben. Maar het uitwisselen van speeksel is er dus ook zo eentje. En dat is belangrijk, want zo weten kinderen op wie ze kunnen rekenen als ze bang zijn of iemand nodig hebben. Dat schrijft Thomas in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
(Lees verder onder de foto.)
De vraag is: hoe komt dat? Thomas en haar collega’s denken dat het een soort aangeboren inzicht is, een evolutionair voordeel zodat baby’s kunnen onderscheiden welke mensen ze kunnen vertrouwen. Maar er kan ook nog een andere verklaring zijn.
De psychologe Christine Fawcett, van de Uppsala Universiteit in Zweden, heeft een commentaar geschreven bij het onderzoek. Zij zegt dat mensen een ingebouwde afkeer hebben voor het delen van spuug. Wereldwijd vinden we dat héél vies. Enkel voor het eigen kind, of geliefden en beste vrienden, maken we een uitzondering en vinden we het oké om te zoenen. En ook heel uitzonderlijk: om bestek of een tandenborstel te delen. Baby’s zien dat en nemen het gedrag gewoon over.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Suzanne, haar man én zoontje te vroeg geboren: code rood, galmde het door het ziekenhuis
Wereldproblemen zijn ver weg als je te vroeg geboren zoon vecht en worstelt. Verslaggever Suzanne Borgdorff tekent op hoe het eerste jaar van Pieter eruitzag. ,,Zijn borstkastje beweegt snel op en neer. Hij is aan het overleven.’’ -
Als je kind niet slaapt: 'Als ouder overleef je op stresshormonen, waardoor je nog vermoeider raakt’
Doorkomende tandjes, snotneuzen, verlatingsangst… Er zijn een heleboel redenen waarom kinderen ’s nachts niet kunnen slapen. Je kunt er als ouder op een gegeven moment behoorlijk door op je tandvlees lopen. Want als je kroost niet slaapt, dan slaap jij ook niet. Maar hoeveel slaap heb je als ouder nodig om te kunnen functioneren? Slaapcoach Mark Schadenberg legt uit: ,,Vaak zoekt een kind gewoon geborgenheid.” -
Kinderboekenrecensie
Iedereen aan het voorlezen: kinderboekentips voor de Nationale Voorleesdagen
Het is voorlezen geblazen tijdens de Nationale Voorleesdagen. In de bibliotheek en op school maar natuurlijk ook thuis. Welk boek is geschikt om aan kinderen voor te lezen? Kinderboekenrecensent Jaap Friso tipt voorleesboeken van Nederlandse makers waarin dieren een hoofdrol spelen: een vleermuis, een spin en vogels. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.
-
PREMIUM
Vruchtbaarheidsarts: 'Sperma is van betere kwaliteit als man erg opgewonden is’
Fertiliteitsarts Guy Verhulst onderscheidt feiten van fictie als het gaat over je vruchtbaarheid. ,,Ook de kwaliteit van een vrijpartij telt. Als beide partners opgewonden zijn, is de kans op bevruchting groter.” -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Deze agenten verhoren kinderen: ‘Je ziet de schoudertjes gebukt gaan onder het geheim’
,,Wij zijn zachte politieagenten”, zegt Wouter Vaessen over zichzelf en zijn collega Pieter Melsen. ,,Maar wat wij doen, is misschien wel het stoerste wat er is.” Melsen, politie Rotterdam en Vaessen, politie Limburg, zijn dan ook geen gewone politieagenten.