Als je kind niet slaapt: 'Als ouder overleef je op stresshormonen, waardoor je nog vermoeider raakt’
Doorkomende tandjes, snotneuzen, verlatingsangst… Er zijn een heleboel redenen waarom kinderen ’s nachts niet kunnen slapen. Je kunt er als ouder op een gegeven moment behoorlijk door op je tandvlees lopen. Want als je kroost niet slaapt, dan slaap jij ook niet. Maar hoeveel slaap heb je als ouder nodig om te kunnen functioneren? Slaapcoach Mark Schadenberg legt uit: ,,Vaak zoekt een kind gewoon geborgenheid.”
,,Een volwassene heeft tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig. In Nederland wordt gemiddeld zeven uur en twaalf minuten geslapen. Het verschilt per persoon wat de slaapbehoefte van iemand is, maar er is maar een heel kleine groep die tegen zes uur slaap of minder kan. Het belangrijkste is dat de kwaliteit van de nachtrust goed is. Je kunt immers wel acht tot negen uur per nacht slapen, maar als je vaak waker wordt omdat je kind niet goed slaapt, kan dit leiden tot problemen in het dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan (ernstige) vermoeidheid overdag en een verminderde concentratie.”
Wat gebeurt er met je lichaam en psyche als je een week te weinig slaapt?
,,Enorm veel. Als je bijvoorbeeld zeventien uur achter elkaar wakker bent, heb je dezelfde concentratie en coördinatie van iemand die te veel gedronken heeft. Bovendien zie je vaak dat de gemoedstoestand van iemand met een slaaptekort achteruitgaat. Zo kun je een korter lontje krijgen, maar kun je je ook euforischer voelen. Na twee dagen niet slapen, kun je zelfs denken dat je helemaal onoverwinnelijk bent. Je leeft dan op je stresshormonen waardoor je uiteindelijk nog vermoeider wordt.”
,,De lichamelijke gevolgen van een week te weinig slaap zijn een grotere kans op ontstekingen en meer eetlust (met een slaaptekort eet je gemiddeld 200 tot 400 calorieën meer op een dag). Ook neemt je lichaam je voeding niet meer goed op en voel je je door een verhoogde hartslag continu opgejaagd.”
Is dat de reden waarom veel ouders met een ernstig slaaptekort sneller ruzie met elkaar krijgen?
,,Absoluut. Doordat je zenuwstelsel te actief wordt en je je niet meer goed kunt ontspannen, gaat je communicatievermogen achteruit. Vooral op non-verbale wijze snap je elkaar dan niet meer. Hierdoor krijg je sneller ruzie om de kleinste dingetjes, terwijl je die met voldoende slaap veel makkelijker zou relativeren.”
Na twee dagen niet slapen, kun je zelfs denken dat je helemaal onoverwinnelijk bent
Is er nog een verschil tussen mannen en vrouwen hoe zij omgaan met slapeloze nachten?
,,Niet per se, maar het is wel zo dat het lichaam van een jonge moeder gemaakt is om slechter te slapen. Dat komt omdat een baby biologisch gezien afhankelijk is van borstvoeding. Als een kindje uit de borst drinkt, komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor ontstaat er een gevoel van genegenheid, liefde en geborgenheid en dat zorgt er weer voor dat zowel baby als moeder makkelijk en dieper in slaap kunnen vallen. Over het algemeen kunnen moeders dus iets beter tegen de slapeloze nachten, maar dat betekent niet dat het voor hen geen uitputtingsslag kan zijn.”
Wat zijn de lange termijngevolgen van een slaaptekort?
,,Slaaptekort heeft enorm impact op ons leven en gezondheid. Vooral de spanning en angst van ouders die ontstaat bij het slecht slapen van een kind heeft invloed op het kind. Zo zie je als ouder overdag al enorm tegen de avond op, want wat als je kind weer de hele tijd wakker is. Het kind voelt deze emoties en reageert hierop door nog slechter te gaan slapen.”
Helaas is er een milieu gecreëerd dat kinderen al gauw in hun eigen bed moeten slapen
Maar wat kun je er dan aan doen?
,,Een kind heeft fases van minder goed slapen - de zogeheten sprongetjes en slaapregressie - maar vaak zoekt een kind gewoon geborgenheid. Helaas is er een milieu gecreëerd dat kinderen al gauw in hun eigen bed moeten slapen. Terwijl ik juist altijd zeg: geniet van die geborgenheid! Voordat je het weet, zijn ze groot en hebben ze het een stuk minder nodig.
Slapen doet slapen, dus als je kind alleen lekker bij jou in bed slaapt, so be it. Dan kun je in ieder geval ook slapen ’s nachts
Naast mijn werk als slaapcoach ben ik ook werkzaam als erfelijke familietraumacoach. Hierbij laat ik aan vaders en moeders zien dat hun kind de onverwerkte ervaringen van hun ouders aan hen spiegelen. Een kind kan heel goed de erfelijke ballast van de traumastukken van hun (voor)ouders voelen. Samen met de ouders ga ik daarom met hun ‘pijnstukken’ aan de slag, zodat het kind de lasten hiervan niet meer hoeft te dragen én uiteindelijk beter gaat slapen.”
Heb je nog meer praktische tips?
,,Kijk vooral wat je kind nodig heeft. Elk kind is uniek, dus opvoed- of slaapboeken zijn leuk, maar kunnen je als ouder ook erg onzeker maken als al die tips bij hen thuis niet werken. Ga daarom mee in de behoefte van je kind. Slapen doet slapen, dus als je kind alleen lekker bij jou in bed slaapt, so be it. Dan kun je in ieder geval ook slapen ’s nachts. Ga overdag verder lekker naar buiten. Sporten kan fijn zijn, maar als dat niet lukt, is dat niet erg. Wandelen heeft ook een positief effect op stress.
,,Probeer tot slot overdag een powernap te nemen en slaap als je kind ook slaapt. Als je structureel veel nachten wakker bent, vraag dan eens iemand in je omgeving of hij of zij een nachtje wil oppassen. Dan kun jij hopelijk even wat bijslapen.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMmarieke doet pabo
Niemand mag buikpijn krijgen van de beurtstress, zegt Marieke uit ervaring: ‘Máár ze zijn wel belangrijk’
Als ik maar niet de beurt krijg, dacht ik vroeger áltijd voor de godsdienstles van meneer V. Bij hem kreeg ik altijd een rood hoofd als ik een beurt kreeg. Dat vond hij zo grappig, dat hij mij juist uitkoos, waarbij hij ook zei: ,,Oehoe je wordt rood hè Marieke?’’ En dan werd ik nog roder.Utrecht -
PREMIUM
Silvia helpt ouders kennismaken met overleden baby: ‘Je hebt geen herinneringen en die wil je nog maken’
Silvia Stalvord (42) helpt ouders die hun kindje verliezen rondom de bevalling, om het perfecte afscheid te organiseren. ,,Ik verschuil me soms achter mijn fotocamera omdat er een traan over m’n wang biggelt.”Gouda, Alphen aan den Rijn, Woerden -
PREMIUMDoe vriendelijk dag
Begin een compliment met ‘ik vind dat’, en meer tips met het spel van Daphne en Manon
Vriendelijk doen lijkt zo eenvoudig. Toch kan je vriendelijke intentie naar je collega, je kind of een vreemde niet overkomen of verkeerd uitpakken. Kindercoaches Manon Ende uit Haastrecht en Daphne Hoogendoorn uit Everdingen vertellen hoe het wél moet.Haastrecht, Gouda, Everdingen, Gouda, Alphen aan den Rijn, Woerden -
PREMIUM
Lilian helpt slimme peuters: ‘Ouders niet geloofd als ze zeggen dat hun kind een voorsprong heeft’
Slimme baby’s of peuters worden nogal eens verkeerd ingeschat. Het gevolg is dat hun gedrag niet goed wordt begrepen en dat kan desastreuze gevolgen hebben voor de kinderen, stelt onderzoeker Lilian van der Poel. Maar het kan ook anders.Gouda
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Babybullshit: deze wetenschapper onderzoekt de raarste fabeltjes
Géén ui eten als de baby krampjes heeft. Elk kind kost jou als moeder een tand en de placenta opeten zorgt voor spoedig herstel. Gaat je bullshitradar al rinkelen? Wetenschappelijk onderzoeker Jojanneke Bastiaansen factcheckt in haar boek Baby Bullshit bizarre en hardnekkige fabeltjes. “Baat het niet schaadt het niet gaat niet altijd op. Soms schaadt het wel.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer