We geven steeds minder fooi, maar hoeveel is eigenlijk gebruikelijk?
De coronacrisis heeft veel invloed op de horeca. Er heerst een personeelstekort en de inkoop- en verkoopprijzen zijn gestegen en dat merken consumenten bij het afrekenen. Welke invloed heeft dit op de hoogte van de fooi?
,,De hoogte van de fooi is behoorlijk teruggelopen. Hetzelfde geldt voor het aantal keren dat we fooi geven”, zegt Edwin Vlek van FNV Horeca. ,,Dit komt omdat we steeds meer pinnen. Deze trend was al een paar jaar geleden ingezet, maar de coronacrisis heeft het in een stroomversnelling gebracht. Tegenwoordig gebruiken we nauwelijks contant geld.” En dat heeft invloed op de hoeveelheid fooi die we geven. ,,Het schiet er vaker bij in. We hoeven alleen de pinpas op het apparaat te leggen en klaar. De uitspraak: ‘Hou het wisselgeld maar’ is grotendeels verdwenen. We moeten nu écht aan fooi denken.”
Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is een fijn extraatje
Een leuke aanvulling
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval in Amerika. Daar moet je verplicht 15 tot 20 procent fooi geven. Het is er echt onderdeel van het salaris. En het wordt ook zeker niet gewaardeerd als de fooi wordt vergeten.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs. Die bestaat vaak uit 15 procent servicekosten. Dan kan je bijvoorbeeld nog een euro geven voor het schoonmaakpersoneel.”
We ronden vaak snel af naar boven, waardoor de uiteindelijke fooi lager is
Hogere rekening
Al moet niet vergeten worden dat de horeca ook een stuk duurder is geworden. Branchespecialist Jos Klerx van de Rabobank, vertelde eerder tegen deze site, dat de prijs van een biertje met gemiddeld zo’n 5 tot 10 cent omhoog is gegaan. Ook zijn maaltijden duurder. Dit komt onder meer door hogere inkoopkosten als gevolg van stijgende grondstofprijzen en de prijsverhogingen die onder andere bierbrouwers hebben doorgevoerd.
Toch heeft deze prijsstijging volgens Van Leggelo geen invloed op de hoogte van de fooi ,,Natuurlijk verwachten we voor een hogere prijs meer service, maar we moeten de horeca niet vergelijken met de tijd voor de crisis”, zegt ze. ,,De horeca is maanden dicht geweest en heeft te weinig personeel. Vaak lopen er nu nieuwe mensen die het vak nog moeten leren. Daar moet je het café of restaurant niet op afrekenen. De horeca doet ontzettend haar best.”
Toch ziet Vlek van FNV horeca wel dat er minder hoge fooien worden gegeven: nu is dat gemiddeld 2 tot 5 procent. ,,Dit heeft vooral te maken met de pintransactie. We ronden vaak snel af naar boven, waardoor de uiteindelijke fooi lager is”, zegt Vlek.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ons biertje wordt duurder, de koffie trouwens ook
BREDA - Wat mag een pilsje kosten? Her en der klinkt beklag over een gemiddelde prijs van inmiddels 2,85 euro. ,,Reken maar dat het nóg duurder wordt", zegt branchekenner Jos Klerx van Rabobank. Maar hij prijst de Nederlandse horeca in een adem door. -
PREMIUMWaarvan Akte
De man zegt dat hij wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week een man die wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters. -
Jongere vindt belastingaangifte ingewikkeld, fouten liggen op de loer
Acht op de tien Nederlandse jongvolwassenen (18-35 jaar) willen hulp bij het doen van belastingaangifte, zo blijkt uit onderzoek van SNS Bank. Veel onderwerpen blijven lastig, zoals de loonheffingskorting en de verschillende aftrekposten. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Twitter- en Teslabaas Elon Musk opnieuw de rijkste persoon ter wereld
Twitter- en Teslatopman Elon Musk (51) is opnieuw de rijkste persoon ter wereld. Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. Volgens diezelfde bron heeft Musk zijn terugkeer aan de top van het lijstje ‘rijkaards’ te danken aan een stijging van de Tesla-aandelen. -
-
-
PREMIUM
Ahold-topman stapt naar Europese Unie om werk te maken van prijsverschillen tussen landen
De dagelijkse boodschappen zijn veel minder duur geworden dan iedereen denkt. Dat zegt topman Frans Muller van Ahold Delhaize, het concern achter Albert Heijn, Etos en Bol.com. ,,Consumenten zijn slim, weten de prijzen en letten op aanbiedingen.”Zaandam -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer