Stem je links of rechts? Voor de gemeentelijke belastingen maakt het niet uit
Deze week kunnen we naar de stembus voor de gemeenteraad. Iedere partij heeft haar eigen plannen en iedere gemeente haar eigen aanpak, maar hoe hebben de gemeenteraad en de verkiezingsuitslagen invloed op jouw portemonnee?
,,Vaak wordt gedacht dat linkse partijen kiezen voor hogere belastingen en uitgebreidere voorzieningen voor inwoners’’, vertelt Maarten Allers, onderzoeker van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). ,,Rechtse partijen zouden daarentegen juist kiezen voor lagere belastingen en een kleine overheid. Maar welke veranderingen er ook plaatsvinden naar links of rechts, het belastingbeleid wordt niet bijgestuurd. Welke partijen in de raad zitten, of in het college, maakt niet uit voor de hoogte van de lokale belastingen.”
Samen met Harm Rienks onderzocht Allers de invloed van de lokale stem op de gemeentelijke belastingen. Ze bestudeerden de periode van 1998 tot 2021, waarin zes keer gemeenteraadsverkiezingen zijn gehouden. In die periode zijn de samenstellingen van de raad en het college regelmatig veranderd. Conclusie? De politieke samenstelling van gemeenteraden of colleges bleek geen enkel effect te hebben op de hoogte van de gemeentelijke belastingen.
Het overgrote deel van de inkomsten van een gemeente komt van het rijk vandaan
Inkomsten komen van het rijk
Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, legt uit: ,,Het overgrote deel van de inkomsten van een gemeente komt van het rijk vandaan en dat bepaalt voor het grootste deel waaraan dat geld besteed moet worden.”
,,Dat is best raar, internationaal gezien is Nederland ook een van de weinige landen waar de gemeenten veel uitvoerend werk doen, maar zelf slechts weinig eigen inkomsten hebben. En dat terwijl de uitgaven dus hoog zijn. Gemeenten kunnen vrij weinig op het gebied van bestedingen zelf bepalen.”
In theorie kan de gemeente de belasting verhogen om een duur zwembad neer te zetten. In de praktijk zie je dit zelden
Hoge investeringen van invloed?
Maar wat als jouw gemeente wil investeren in een peperduur zwembad of een nieuwe tramverbinding, gaan inwoners dat dan ook niet terugzien in de belasting? Allers: ,,In theorie kan de gemeente de belasting verhogen om een duur zwembad neer te zetten. In de praktijk zie je dit zelden, omdat gemeentebestuurders bang zijn dat kiezers belastingverhoging zullen afstraffen.”
Volgens Allers laten de resultaten van het onderzoek dan ook niet zien dat de kiezers helemaal geen invloed hebben op de lokale heffingen: ,,Wanneer bestuurders die belastingen verhogen worden afgestraft in de verkiezingen, dan hebben kiezers wel degelijk invloed”, aldus Allers.
De Vries: ,,Ik vraag me af of partijen daarop afgerekend worden bij de volgende verkiezingen. Ga naar Kieswijzer en zoek naar één vraag die gaat over wat er in de afgelopen vier jaar is gebeurd. Die is er niet. De stellingen gaan over verkiezingsprogramma’s voor de komende jaren. Partijen vertellen je liever wat ze willen gaan doen dan wat ze daadwerkelijk wel of niet hebben gedaan.”
11,5 miljard aan heffingen
Uit cijfers van het CBS bleek vorige maand dat gemeenten dit jaar 11,5 miljard euro verwachten te ontvangen uit heffingen. De onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn de drie heffingen die het meest opbrengen. Samen zijn ze met 8,8 miljard euro in 2022 goed voor meer dan driekwart van alle gemeentelijke heffingen.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geldflaters
Suzette liet haar jurkje repareren, maar scheurde eruit: ‘Die tocht naar de wc zal ik nooit vergeten’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Suzette Jansen (51) die een jurkje voor 50 euro liet opknappen en er vervolgens, middenin een restaurant, uitscheurde. -
Het is weer tijd voor de belastingaangifte: zelf doen of is het verstandig om hulp in te schakelen?
Veel mensen zien als een berg op tegen het invullen van de belastingaangifte en besteden dat liever uit aan een belastingadviseur, maar is dat wel nodig? ‘Als je denkt dat je geld laat liggen, laat je dan adviseren.’ -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
In het nauw door hoge energierekening, leveranciers verwachten meer betalingsproblemen
De torenhoge energierekening wordt een groot maatschappelijk probleem. Energiebedrijven en schuldhulpverleners zetten zich schrap voor een hausse aan betalingsachterstanden. -
Belastingaangifte
Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die er mee te maken hebben: weet jij waar box 2 voor dient?
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: wat is eigenlijk box 2?
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen?