Minder dan helft van ouders geeft zakgeld nog volledig contant, hoe verstandig is dat?
met videoNu we veel digitaal betalen, geven we onze kinderen ook steeds vaker digitaal zakgeld. Vier jaar geleden gaf bijna driekwart van de ouders nog een contant zakcentje, vorig jaar was dat niet eens de helft. Niet alle ouders voelen zich er comfortabel bij.
Sanne WoltersLaatste update:29-04-22, 10:35
In 2018 werd het zakgeld in 74 procent van de gevallen nog volledig contant uitbetaald, in 2021 was dit nog maar 48 procent. Dat laat een nieuw ING-onderzoek over financiële opvoeding onder bijna duizend ouders zien.
Ouders geven ook steeds vaker gecombineerd zakgeld, dus zowel contant als digitaal. Vier jaar geleden deed 10 procent van de ouders dit, inmiddels ligt dat getal op 33 procent. ,,Dit is de eerste generatie kinderen die opgroeit met ouders die zelf nog nauwelijks contant geld gebruiken. Volwassenen betalen nu bijna altijd met de bankpas of zelfs met de telefoon. Dus je ziet op het gebied van zakgeld ook een kentering”, zegt Karin Wartena, specialist kind & jongeren bij ING Nederland.
Ouders zijn bang dat kinderen te makkelijk geld uitgeven omdat ze niet voelen hoeveel ze hebben
Karin Wartena, specialist kind & jongeren bij ING Nederland
De waarde van zakgeld bijbrengen
Bij het merendeel van de ouders vormt digitaal geld geen probleem in de financiële opvoeding. Toch geeft 38 procent van de respondenten in het onderzoek aan het lastig te vinden om hun kind zowel met digitaal als contant geld om te leren gaan. Wartena: ,,Ze vragen zich af hoe ze hun kinderen de waarde van geld nog kunnen bijbrengen. Vroeger had je als kind een potje met centjes, digitaal geld is veel minder tastbaar. Ouders zijn bang dat kinderen te makkelijk geld uitgeven omdat ze niet voelen hoeveel ze hebben.”
Daarom wordt bij jonge kinderen nog steeds wat langer gewacht met het geven van digitaal zakgeld, ziet Wartena. ,,De meeste ouders beginnen met zakgeld als het kind 5 of 6 jaar is en dan betalen ze het zakgeld vooral in muntjes uit. Op die leeftijd zijn ze vaak nog niet zelfstandig genoeg om met digitaal geld om te gaan.”
Ook heeft de ‘digitale revolutie’ niets veranderd aan de manier waarop ouders samen met hun kind oefenen met geld, ziet Wartena. ,,Dat vindt nog steeds plaats in de supermarkt, waar het kind mag helpen afrekenen met de pin. Of waar ze samen prijzen vergelijken en dan thuis de bon bekijken. Daar leert een kind ontzettend veel van.”
Als je je kind zakgeld geeft, leert hij of zij omgaan met geld. Maar wanneer begin je ermee en hoeveel zakgeld geef je? Lees meer over zakgeld bij Ouders van Nu.
Wanneer geef je een eigen pinpas?
Wat Wartena vaak ziet: dat ouders wel al vroeg een kinderrekening voor hun kind aanvragen en ook meteen een betaalpas. ,,Bij ons kan dat vanaf 6 jaar. Ze laten hun kinderen er dan mee oefenen, zodat ze er zelfverzekerd mee om kunnen gaan als ze naar de middelbare school gaan en zelfstandiger worden.”
Uit het onderzoek blijkt dat van alle kinderen van 4 tot 7 jaar 69 procent een eigen betaalrekening heeft. In de leeftijdscategorie 8-11 jaar is dat al 79 procent. Bereiken ze de middelbare schoolleeftijd (12-17 jaar) dan heeft 91 procent er een. Het aantal eigen bankpassen ligt iets lager. Onder de kinderen van 8-11 jaar heeft 13 procent een eigen pas, middelbare scholieren hebben er in ruim 60 procent van de gevallen eentje.
We moeten niet vergeten dat een betaalpas een grote verantwoordelijkheid is voor kinderen, zegt Wartena. ,,Het is voor jonge kinderen lastig om de pincode te onthouden en ze moeten hem natuurlijk ook geheimhouden voor hun vriendjes en vriendinnetjes. Dat is vaak nog best ingewikkeld.”
Hoeveel zakgeld geef je je kind? Drie tips van zakgelddeskundige Annelou van Noort
1.Hoeveel zakgeld geef je? Op de website van het Nibud staat een overzicht van de gemiddelde bedragen die ouders aan hun kind geven. Bij kinderen van 7 tot 8 jaar is dat gemiddeld 1 tot 2 euro per maand, een middelbare scholier van 12 jaar krijgt gemiddeld 17 tot 20 euro per maand. Van Noort: ,,Ik vind het vooral belangrijk dat je bekijkt waar het zakgeld voor bedoeld is. Is het voor de kleine extra’s, of moet je kind er ook verjaardagscadeautjes van kopen? Daarmee verandert het bedrag. Ga erover in gesprek en bespreek wat er onder valt. Het ene kind is daarin ook verder dan de ander. Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van de portemonnee van de ouders.”
2. Cash of digitaal zakgeld? Van Noort: ,,Ik adviseer altijd om te starten met contant geld. Dan zien kinderen dat geld een ruilmiddel is. De waarde is heel duidelijk. Als ze iets kopen van 4,50 en ze hebben 5 euro, dan zien ze dat hun spaarpot daarna daadwerkelijk een stuk leger is. Vanaf groep 6 of 7 adviseer ik om te beginnen met het geven van digitaal zakgeld. Op de middelbare school is pinnen, het sturen van Tikkies en overboeken bijna normaler dan cash, dus het is fijn als kinderen dan al geoefend hebben en weten hoe het werkt.”
3. Kinderen meenemen in uitgaven? ,,Ouders vergeten vaak om met hun kinderen te kletsen over geld”, zegt Van Noort. ,,Neem kinderen mee in de keuzes die je maakt. Vraag eens wat ze denken dat duurder is, de kaas of de hagelslag op tafel. Of leg ze uit wat voorafging aan die aankoop die jij deed in de winkel. Kinderen zien ons vrolijk een pasje ergens langs halen, maar beseffen niet dat ervoor gewerkt is en dat er keuzes zijn gemaakt. Jonge kinderen zeggen vaak: ‘Dan ga je toch even pinnen?’ Dat komt doordat we vergeten te praten over de waarde van geld.”
Kader: Marloe van der Schrier
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.