Janneke maakte grote fout met dakkapel en leerde: ga nooit af op advies van een expert
GeldflatersIedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Janneke van den Brink (40) die 4000 euro extra kosten moet maken, nadat ze zonder vergunning een dakkapel liet plaatsen.
Wanneer speelde dit?
,,In 2018 kochten mijn man en ik ons eerste beleggingspand voor de verhuur. Dat deden we met de overwaarde van onze eigen woning.”
Waarom een beleggingsavontuur beginnen?
,,Het doel is financiële onafhankelijkheid. Dat ik wel werk maar niet omdat het moet. De verhuur zou onze vaste lasten moeten gaan dekken. Superspannend natuurlijk om zo’n sprong te wagen.”
Wat voor pand kochten jullie?
,,Een pand dat al maanden op Funda stond en waar niemand geïnteresseerd in leek. Een krotje eigenlijk. Het dak was volledig ingezakt, het had energielabel G of zo. Kortom: er moest veel aan gebeuren.”
Onze aannemer zei dat we er echt geen vergunning voor hoefden aan te vragen
Waarom een dakkapel plaatsen?
,,Het huis heeft zo’n puntdak. Met de tweede verdieping kon je daardoor niet veel. Onze aannemer, die al veel woningen in die buurt van een dakkapel had voorzien, zei dat we er ‘echt geen vergunning voor hoefden aan te vragen’. En wij dachten: als iemand dat weet, dan is hij het.”
Maar hij wist het eigenlijk niet zo goed?
,,Toen die dakkapel al voor 10.000 euro was geplaatst, keek de makelaar eens rond. ‘Mooie dakkapel’, zei hij. ‘Hebben jullie daar een vergunning voor aangevraagd?’. Zeker van onze zaak vertelden we hem dat de aannemer had gezegd dat dit echt niet nodig was. Waarop de makelaar vertelde dat hij al heel wat huizen in deze buurt had verkocht en er eigenlijk wel zeker van was dat wij een vergunning ervoor hadden moeten aanvragen.”
Ook een geldflater begaan? Een misser waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven en wil je anderen daar met jouw verhaal voor behoeden? Mail dan naar geld@dpgmedia.nl.
Wat deden jullie?
,,We gingen informeren bij de gemeente en we hadden er wel degelijk een vergunning voor moeten aanvragen. En Welstand zou moeten gaan beslissen of een dakkapel aan de voorkant van het huis überhaupt wel in het straatbeeld zou passen. Hiervoor moesten we eerst een aanvraag doen voor die vergunning.”
Schrokken jullie je niet helemaal kapot?
,,Ja! Onze eerste investering en al meteen zo’n tegenslag.”
We hadden beiden schuld: wij hadden zelf ook beter onderzoek moeten doen.
En kregen jullie de vergunning?
,,Gelukkig wel, maar dat heeft zeker een maand of drie geduurd. De tekeningen voldeden in eerste instantie niet en toen moesten we nieuwe aanleveren. Het kostte zenuwen en een hoop geld. Dat terwijl we een hogere hypotheek op onze eigen woning hadden genomen om te kunnen starten met dat beleggingspand. Daarnaast hadden we een verhuurhypotheek, dus we betaalden dubbel. En die kosten liepen door terwijl we niet verder konden. Het was een fout van 4000 euro die ons bespaard had kunnen blijven.”
Hebben jullie de aannemer hierop aangesproken?
,,Jazeker. Maar dat werd een welles-nietesverhaal. Uiteindelijk concludeerden we dat we beter konden stoppen met vingers wijzen. We hadden beiden schuld: wij hadden zelf ook beter onderzoek moeten doen. Hij heeft de klus netjes afgemaakt. Ik merkte dat aannemers niet graag fouten toegeven en ik wilde hem niet wegjagen. In die prijsklasse een aannemer vinden op korte termijn, ging ons niet lukken.”
Zelfs de beste aannemer kan niet van alles op de hoogte zijn
Wat leerden jullie ervan?
,,Dit was een wijze les. Met stip op één: ga nooit van een expert uit maar doe eigen onderzoek. Een expert kan verstand van zaken hebben maar er kan ook altijd wat veranderen aan de regels. Zelfs de beste aannemer kan niet van alles op de hoogte zijn. En zoiets moet je in je eigen portemonnee voelen om echt alerter te worden.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oude iPhone levert bijna 60.000 euro op: is jouw oude telefoon nog geld waard?
Een iPhone uit 2007 heeft maar liefst 60.000 euro opgebracht tijdens een veiling. Is jouw oude mobieltje ook veel geld waard? Welke factoren spelen een rol? Techblogger en verzamelaar Herman Maes legt uit. -
PREMIUMGeldflaters
David kocht online een PlayStation voor zijn zoon, maar ontving hem niet: ‘Voelde me oliedom’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week David (48) die online voor 500 euro een PlayStation 5 kocht en hem nooit ontving. -
Belastingaangifte
Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die er mee te maken hebben: weet jij waar box 2 voor dient?
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: wat is eigenlijk box 2? -
PREMIUMWaarvan Akte
Familie vraagt zich af wat de dochter van plan is met testament: ‘Straks gaat ze er met de erfenis vandoor’
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil de dochter van mevrouw M. het testament regelen en executeur worden. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUMhoogleraar
Inflatie veroorzaakt nog veel meer schade dan alleen een verlies aan koopkracht
Als het over inflatie gaat, gaat het bijna altijd over verlies aan koopkracht. Maar inflatie veroorzaakt nog veel meer schade, zo waarschuwt hoogleraar economie Wim Boonstra. -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer