Helft Nederlanders ziet contant geld verdwijnen
Meer dan de helft van de Nederlanders verwacht tegen 2030 bijna nergens meer met contant geld te kunnen afrekenen. Maar de meeste mensen moeten er (nog) niet aan denken, blijkt uit een onderzoek van online bank Knab.
Het aantal consumenten dat nog munten en briefpapier in zijn portemonnee heeft, daalt al jaren gestaag. In 2014 gaf in een vergelijkbaar onderzoek nog 95 procent geld op zak te hebben, nu is dat 82 procent, aldus het onderzoek onder ruim 1000 consumenten.
Het aantal is nog altijd fors, beaamt financieel expert Oskar Barendse van Knab. ,,We zien wel dat klanten steeds minder vaak naar de geldautomaat gaan, maar per keer steeds meer opnemen.” Volgens hem komt dat doordat banken de laatste jaren veel geldautomaten hebben weggehaald en consumenten als ze dan gaan pinnen meteen een hoger bedrag kiezen.
Volgens het onderzoek zit in een doorsnee portemonnee 50 euro. Doorsnee wil zeggen: de helft van de ondervraagden heeft meer en de andere helft minder dan 50 euro in de portemonnee. Gevraagd naar de redenen zeggen veel mensen dat ze betalen met contant geld veiliger vinden dan betalen met de smartphone of betaalpas.
Een andere reden is dat mensen het gevoel hebben dat ze zo beter grip houden op hun financiën. De grootste fans van contant geld zijn te vinden in het noorden van het land. Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen hebben met 75 euro het meeste geld in de doorsnee portemonnee. En in tegenstelling tot de rest van het land ziet daar een minderheid (44 procent) contant geld vóór 2030 verdwijnen. Van alle Nederlanders denkt 57 procent dat.
In Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland hebben inwoners met 48 euro de lichtste doorsnee portemonnee. En in Limburg en Noord-Brabant denken de meeste mensen dat contant geld vóór 2030 verdwijnt.
Cash blijkt het vaakst uitgegeven te worden in de horeca. Bijna een op de vier mensen die weleens met contant geld betaalt, doet in een café of restaurant. Ook op de markt, in winkels en in de supermarkt worden – vooral kleinere bedragen – nog contant betaald.
In het onderzoek zegt slechts 9 procent het geen probleem te vinden als cash voor 2030 verdwijnt. Opvallend is wel: bijna een kwart van alle ondervraagden ziet de digitale munt de komende jaren z’n intrede doen in de supermarkt. Vooral jongeren verwachten dat: ruim 1 op de 3 ondervraagden onder de 36 jaar denkt dat mensen in 2030 hun dagelijkse boodschappen kunnen betalen met – bijvoorbeeld – de bitcoin. Bij mensen ouder dan 60 jaar denkt 20 procent dat.
De Nederlandsche Bank meldde eerder dit jaar al dat nog maar zo’n 20 procent van de aankopen met cash wordt gedaan tegenover 65 procent in 2010. DNB waarschuwde dat er maatregelen genomen moeten worden om er zeker van te zijn dat contant geld de komende vijf jaar bruikbaar én bereikbaar blijft. Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende geldautomaten blijven en moeten ondernemers contante betalingen blijven accepteren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geldflaters
Ruby's auto werd twee keer weggesleept: ‘Kon ik weer naar dat depot om 400 euro te betalen’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Ruby Eleonora (39), die 800 euro kwijt was omdat ze met parkeren niet goed had opgelet, tot twee keer toe. -
Bruidsparen steeds duurder uit: ceremonie in een gemeentehuis kost 10 procent meer
Doordeweeks trouwen in een gemeentehuis is in 2022 na twee jaren van corona gemiddeld 10,1 procent duurder geworden dan in 2019. Een doordeweekse ceremonie is het duurst in het Utrechtse gemeentehuis. Kosten? 829 euro. -
PREMIUM
Aan je spaargeld kon je dit jaar niets verdienen, maar beleggers hadden topjaar
Sparen leverde dit jaar niets op, beleggen wel. Voor wie de juiste aandelen en beurzen in portefeuille had was het zelfs een topjaar. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Een grap en toch binnen op 611 in de Top 2000: ‘Dit hadden wij ook niet verwacht’
Onze dagelijkse blik op het liedjesklassement van NPO Radio 2. Elke dag pakken we er een opvallend nummer uit van eigen bodem. Voorwaarde: het moet deze dag te horen zijn. Vandaag Stapelgek (611) van Bankzitters.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Fondsen hebben honderden miljoenen euro's van ‘onvindbare’ gepensioneerden in de pot
Honderden miljoenen euro’s van ‘onvindbare’ gepensioneerden blijven liggen bij pensioenfondsen. Het gaat om mensen die recht hebben op een pensioen maar dat niet hebben aangevraagd en dat dus niet kan worden uitgekeerd, meldt pensioenfonds ABP. De pensioenfondsen proberen met hen in contact te komen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.