Gerdy: ‘Als ik had gewacht met verkopen, had ik praktisch niet meer hoeven werken’
GeldflatersIedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Gerdy Heek (44), die een half miljoen misliep door haar bitcoins te verkopen.
Een half miljoen is veel om naast te grijpen. Vertel.
Gerdy: ,,In 2013 ging ik werken bij een IT-bedrijf waar ze toen al erg bezig waren met bitcoin. ‘Moet je doen, goede investering!’, zeiden ze daar. Wist ik veel. Een van mijn collega’s heeft toen alles voor mij geregeld. Het was destijds vreselijk ingewikkeld. Er was maar één site waarop je bitcoin kon kopen en die was onbegrijpelijk voor iedereen die geen programmeur was. Ik gaf die collega 5000 euro, hij kocht voor mij tien bitcoins, opende een digitale wallet voor mij en zette ze erop. Hij had het in beheer.”
En vervolgens?
,,Ongeveer een keer in het jaar vroeg ik hem hoe het ging en stuurde hij me een berichtje met een update. Maar dat was dus alleen als ik ernaar vroeg. Ik had geen zicht op wat er gebeurde, die bitcoins stonden daar gewoon op die wallet.”
Ook een geldflater begaan? Een misser waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven en wil je anderen daar met jouw verhaal voor behoeden? Mail dan naar geld@dpgmedia.nl.
Waarom ging je verkopen?
,,In 2016 was ik samen met mijn man onze financiën aan het doornemen. We besloten dat we op het punt waren gekomen om een volgende stap te nemen in onze relatie en dat we onze financiën samen wilden voegen. En daar stonden mijn bitcoins in die wallet. Ik vond het eigenlijk super irritant dat ik er niet bij kon. Ik had ook aandelen maar die stonden op mijn eigen rekening.
Inmiddels werkte ik niet meer voor dat IT-bedrijf dus ik had ook geen direct contact meer met die jongen die mijn bitcoins voor mij beheerde. Daar voelde ik mij niet comfortabel bij. Ik mailde hem en vertelde dat ik het geld onder eigen controle wilde. Het was twee keer zoveel waard geworden, dus ik verkocht ze. 10.000 euro! Ik vond dat ik het echt fantastisch had gedaan.”
Hoe vond die jongen het dat je ging verkopen?
,,Hij heeft nog gezegd: ‘Zou je dat nou wel doen?’ Maar ik antwoordde: ‘Je weet toch nooit wanneer je het goed verkoopt’. Hij hief de wallet op, ik heb het geld op een spaarrekening gezet en er nooit meer aan gedacht.”
Als ik had gewacht met verkopen, had ik een half miljoen gehad. Dan had ik praktisch niet meer hoeven werken
Totdat?
,,Ik me drie jaar later toch eens beter in crypto ging verdiepen. In 2020 was er meer bekend over bitcoins en waren er ook andere munten bijgekomen. Ik ging kijken wat mijn tien bitcoins inmiddels waard zouden zijn. Als ik had gewacht met verkopen, had ik een half miljoen gehad. Dan had ik praktisch niet meer hoeven werken. Een dure fout.”
Wat leerde je ervan?
,,Dat het niet handig is om je geld in iets te stoppen waar je geen verstand van hebt. Ik had me moeten verdiepen in wat ik gedaan had, wat het was. De enige reden waarom ik ze verkocht, was omdat iemand anders er controle over had. Dat is niet slim.”
Tekst loopt door na de foto.
Dus je koopt nooit meer cryptomunten?
,,Jawel! Ik heb eerst een training over crypto gekocht waarin uitgelegd werd hoe het werkt. Nu heb ik meer inzicht en heb voor 1500 euro crypto’s gekocht. Zodra die 5000 euro waard waren, heb ik de investering van 1500 euro er weer uitgehaald en de rest laten staan. Zo wist ik dat ik mijn investering nooit meer kon verliezen en werd de rest ‘gratis’ geld om mee te spelen.”
Aan beleggingen of investeringen kleven altijd risico’s. Je hebt geen garantie dat je geld goed besteed is. Je inleg kan in waarde toenemen of gelijk blijven, maar je kunt ook geld verliezen of je ingelegde bedrag helemaal kwijt raken. Wees je daar altijd bewust van als je je geld investeert.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Op weg naar 1 miljoen armen: bij dit inkomen leef je volgens de overheid in armoede
Het aantal mensen dat in armoede leeft, kan volgend jaar stijgen naar één miljoen, waarschuwt het Centraal Planbureau. Maar het kabinet kan nog ingrijpen - en lijkt dat te gaan doen. -
Geldflaters
Daniël zette eigen risico op maximaal en was binnen een week 1770 euro aan zorgkosten kwijt
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Daniël Hermus (42) die samen met zijn vrouw het eigen risico bij de ziektekostenverzekering op het hoogste bedrag zette en vervolgens 1770 euro aan ziektekosten moest uitgeven. -
PREMIUMGeld & Geluk
Jan kon zijn huis goedkoop krijgen: ‘Was slecht onderhouden, dus ze vroegen maar twee ton’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Jan vreesde dat z’n drive-inwoning onbetaalbaar zou zijn, maar dat viel mee. Na zijn pensioen stort hij zich op de handel in oude ansichtkaarten. -
Geldflaters
Berdien liet tot twee keer toe haar telefoon kapot vallen: 'Ik ben wel klaar met die hoge reparatiekosten’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Berdien Jagter (35) die binnen een jaar tijd 550 euro aan telefoonreparatiekosten kwijt was. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Geldflaters
Een dure bruiloft, negen maanden later uit elkaar: ‘Bij echte liefde hoef je niet met geld te smijten’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Martijn (51) die ooit 20.000 gulden uitgaf aan een bruiloft, het huwelijk liep negen maanden later op de klippen.