Energieleverancier verhoogt tussentijds de tarieven: hoe werkt dat eigenlijk?
Energieleverancier Vattenfall verhoogde gisteren tussentijds de variabele tarieven. Hoe werkt dat en mag dat zomaar? En geldt deze verhoging voor álle klanten van de energieleverancier? Vijf vragen over tussentijdse tariefverhogingen.
1. Tussentijds de energietarieven verhogen, mag dat zomaar?
Ja, in principe zijn leveranciers vrij om hun variabele tarieven te verhogen wanneer zij dat willen. Voor gebruikers met een variabel contract gebeurt dit in de regel twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. Maar als de omstandigheden erom vragen, mogen ze het vaker doen. De enige voorwaarde? Dat het in het algemene voorwaarden staat, schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de consumentenwebsite Consuwijzer. Controleer deze voorwaarden dus goed als jouw leverancier met een tussentijdse verhoging komt.
2. Hebben andere energieleveranciers ook al tussentijds de tarieven verhoogd?
De tarieven zijn al sinds vorig najaar flink aan het stijgen, en dat merken leveranciers ook. Zij moeten gas en stroom inkopen tegen hogere tarieven. Om het hoofd boven water te houden, zeggen ze geen andere keuze te hebben dan dat door te berekenen aan de klant. In het najaar verhoogde Vandebron de tarieven vervroegd op 1 november, in plaats van op 1 januari. Budget Energie en NLE (beiden onderdeel van dezelfde organisatie) doen het anders: zij passen sinds 1 januari de tarieven maandelijks aan: ‘Op deze manier betaal je altijd actuele tarieven. De tarieven gaan meebewegen met de inkoopprijzen, als ze stijgen én als ze dalen’, aldus de leverancier op haar website.
Tekst loopt door onder de grafiek
3. Geldt de tariefverhoging eigenlijk voor alle klanten van Vattenfall?
Nee, als je een vast contract hebt, blijf je betalen wat je al deed. Die prijzen liggen vast voor de hele loopduur van het contract. De tariefverhoging geldt dus alleen voor klanten met een variabel contract.
4. Kun je dit nu ook verwachten als je bij een andere leverancier zit?
Essent en Eneco zeiden gisteren niet van plan te zijn om de tarieven tussentijds te verhogen. Maar, gaf een woordvoerder van Eneco aan: ,,We kunnen niet uitsluiten dat het dit jaar nog wel gebeurt. De markt is zo beweeglijk dat we moeten afwachten wat er gebeurt.”
5. Kun je nog iets als consument bij een tussentijdse verhoging?
Je zou kunnen kijken of er leveranciers zijn die een lager variabel tarief hebben en dan overstappen, maar een goedkopere leverancier is moeilijk te vinden. En een vast contract? Ook dat zit er niet in. De tarieven zijn, zoals leverancier Greenchoice op haar website schrijft, ‘te veel in beweging’ om nieuwe contracten aan te bieden. Energieleveranciers zijn wel verplicht om zogenaamde ‘modelcontracten’ aan te bieden, dat zijn contracten met variabele tarieven. Wil je echt minder betalen? Dan moet je toch vooral besparen op je energieverbruik.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
VIDEO
Vattenfall verhoogt tussentijds prijzen voor gas en elektra
Energiemaatschappij Vattenfall verhoogt per 1 april de prijzen voor gas en elektra voor een miljoen klanten met een variabel contract. Zo’n tussentijdse verhoging is heel uitzonderlijk. -
1
Werken al die spaarprogramma’s wel? ‘Veel mensen zullen simpelweg sparen uit gewoonte’
Knip jij de zegels uit de koffieverpakking en laat je punten bijschrijven bij de boodschappen in ruil voor kortingen of cadeaus? Dan ben je niet de enige. Maar zit er nog wel toekomst in dit soort langlopende spaaracties? -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
krimpflatie7
Meer betalen, maar minder krijgen: klanten ergeren zich aan verkapte prijsstijging
Consumenten ergeren zich eraan dat ze voor sommige producten meer betalen terwijl ze er minder van krijgen. De Consumentenbond kreeg negenhonderd meldingen over deze ‘krimpflatie’ binnen en roept fabrikanten en supermarkten op transparant te zijn over wat de bond ‘verkapte prijsverhogingen’ noemt.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
Zo wil kabinet koopkrachtdreun verzachten: lagere accijns benzine, btw op energie omlaag
Het kabinet trekt de portemonnee om de dalende koopkracht van Nederlanders te verzachten. Zo is het plan de accijns op brandstof omlaag te brengen. Daarnaast gaat de btw op energie flink naar beneden. Ook komt er direct extra geld beschikbaar voor mensen met het laagste inkomen. -
Geldflaters
Een dure bruiloft, negen maanden later uit elkaar: ‘Bij echte liefde hoef je niet met geld te smijten’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Martijn (51) die ooit 20.000 gulden uitgaf aan een bruiloft, het huwelijk liep negen maanden later op de klippen.