Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
SuperbespaardersSommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen.
Emma Mouthaan (25)
Woont: alleen, in een studentenkamer in Wageningen
Studeert: pre-master Schrijven
Verdient geld als: freelance schrijver
Maandelijks inkomen: gemiddeld 1697 euro (ouderbijdrage van 500 euro + schrijfwerk en bloginkomsten 630 euro + 250 euro uit erfenis + 134 euro door tweedehands verkopen + 132 euro toeslagen en overig)
Uitgaven per maand: totaal gemiddeld 1070 euro
Huur: 393 euro
Zorgverzekering: 116 euro
Onderwijs: 181 euro
Boodschappen: 78 euro
Vervoer: 25 euro
Websitekosten en belasting: 61 euro
Verzorging, kleding, cadeaus: 101 euro
Uit eten, vakantie, hobby's: 39 euro
Huishouden en elektronica: 24 euro
Goede doelen: 5 euro
Beleggen: wat overblijft
Je schrijft een blog (Skerestudent.com) over besparen voor studenten. Waarom?
,,Ik kwam er ‘opeens’ achter dat ik best wel een hoge studieschuld had: ruim 70.000 euro. Het is zo gemakkelijk om maximaal bij te lenen, en er is ook erg weinig financiële hulp en informatie beschikbaar voor studenten. In mijn omgeving ken ik veel anderen die niet eens durven inloggen op DUO om hun schuld te bekijken! Begrijpelijk, maar niet oké.”
,,Een tijd nadat ik geconfronteerd werd met mijn eigen hoge schuld, besloot ik om niet enkel zelf te besparen, maar ook een blog te gaan schrijven, waarin ik andere studenten tips geef.”
Was het moeilijk om te veranderen van levensstijl? Mis je iets?
,,Met corona is het natuurlijk wel makkelijker om rustig aan te doen en geld over te houden. Er zijn weinig leuke dingen om te ondernemen. Normaliter zijn mijn uitgaven ook wel iets hoger, hoor! Ik wil niet doorslaan. Leuke dingen blijven doen is belangrijk en op vakantie gaan en reizen doe ik gewoonlijk ook graag. Dat bedrag is in andere jaren dus een stuk hoger dan 9 euro per maand, haha.”
,,De grootste veranderingen die je kunt maken zitten meer in gemakzucht. Zoals heel veel eten bestellen per maand, of steeds uit eten gaan, terwijl koken veel goedkoper is.”
Je geeft nu maar 78 euro per maand uit aan boodschappen! Wat kook je voor dit kleine bedrag?
,,Ik eet graag linzensoep. Daar zitten rode linzen, tomatenblokjes uit blik, kruiden en een beetje kokosmelk in. Dan ben je voor een paar euro klaar. Soms doe ik er ook nog wat wortels bij.”
,,Misschien heb ik ook het geluk dat ik al erg van koken hield en met relatief simpele en goedkope ingrediënten iets lekkers op tafel kan zetten. Maar, net iets verder lopen om eten te kopen bij de Lidl of op de markt in plaats van bij de Albert Heijn scheelt ook al veel!”
Wat verkoop je zoal tweedehands, waar je 134 euro per maand voor vangt?
,,Willekeurige dingen die ik in huis heb! Kleren, oude elektronica… Ik probeer eens in de zoveel tijd een weekend vrij te maken om spullen online te zetten. Het meeste verkoop ik via Marktplaats, kleding ook weleens via Vinted. Elektronica heb ik geprobeerd op Tweakers te zetten, maar dat is nog niet succesvol gebleken.”
Spaar je ook?
,,Niet veel. Ik heb op dit moment al een goed gevulde spaarrekening. Alles wat ik over heb, beleg ik.”
Een besparende student die belegt. Hoe kom je erbij en waar beleg je in?
,,Ik beleg voornamelijk in indexfondsen en soms ook wat losse aandelen. Toen ik mijn studieschuld ‘ontdekte’, begon ik ermee. Ik deed in die tijd een Master Molecular Nutrition and Toxicology en had RSI van het werk in het laboratorium gekregen. Ik kon dus niet werken met mijn handen, maar ik had wel spaargeld en dacht: daar moet ik eigenlijk iets mee.”
,,Mijn doel is om elke maand 1000 euro te beleggen, maar dat haal ik nog niet. Ik hoop vooral dat mijn beleggingen in de toekomst evenveel waard zijn als mijn studieschuld. Niet per se om hem af te betalen, want de rente is laag, dus dat zie ik niet direct als noodzakelijk. Meer voor het geval dat ik een huis zou willen kopen. Zodat ik het dan in een keer kan aflossen, om een hypotheek te kunnen krijgen.”
En als je geen huis koopt, waar zijn die beleggingen dan voor?
,,Ken je het begrip Fire? Dat staat voor Financially Independent Retire Early. Het idee achter die beweging is om zo veel beleggingen te hebben, dat je kunt gaan leven van het rendement. Dat lijkt me wel interessant! Maar eerst dat studieschuldbedrag regelen…”
Schulden onder studenten lopen op. Meer weten? Kijk dan eens onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Thuis contant geld bewaren? 'Belastingdienst ziet dit geld niet door de vingers’
Nauwelijks rente op spaarrekeningen, een oorlog in Oekraïne en hoge inflatie. Het zijn onzekere tijden. Om zekerheid te hebben, bewaren sommige mensen een pak geld onder het matras of in een la. Maar is dit wel verstandig? -
Geldflaters
De vakantie van Hieke was ‘zonde van het geld’: ‘Ik ben wel klaar met kamperen’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Hieke van Hoogdalem (40), die 700 euro uitgaf aan een zesdaagse flutvakantie. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Superbespaarder
Meindert: 'Als ik geen grote uitgaven doe, kan ik per maand zelfs 100 tot 200 euro sparen’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze week Meindert Brouwer (26), die van zijn Wajong-uitkering en een paar toeslagen 200 euro per maand kan sparen. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
-
PREMIUM
Na een 'gezellig gesprek met een bankmedewerker' was de 81-jarige Ans 8000 euro kwijt
Ruim 8000 euro. Dat is het bedrag dat een slinkse oplichter die zich voordeed als ING-medewerker aftroggelde van de 81-jarige Ans de Groot uit Hellevoetsluis. Deels van haar eigen bankrekening, deels van de zakelijke rekening van de volksdansvereniging waarvoor ze actief is. ,,Die man moet hebben gedacht: die ouwetjes van de dansvereniging kunnen we wel even oplichten.’’ -
Studenten lenen steeds vaker geld: gemiddeld 700 euro per maand
Studenten zijn de afgelopen jaren steeds vaker en ook steeds meer geld gaan bijlenen. Vorig jaar had bijna zeven op de tien een studielening bij DUO. Gemiddeld leenden ze zo’n 700 euro per maand, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.