De rijksten der aarde verliezen geld, fortuin Warren Buffett groeit: dit is zijn strategie
De rijkste mensen ter wereld verloren dit jaar al honderden miljarden. De oorzaak? Het extreem woelige beursklimaat. Onder meer Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault en Bill Gates behoren tot de verliezers. Maar bij de vijf rijksten is er ook één die zijn fortuin ziet groeien: de 91-jarige meesterbelegger Warren Buffett. Zijn strategie is al zestig jaar onveranderd.
De gegevens komen uit de Bloomberg Billionaires Index, het rijkenlijstje van het gelijknamige Amerikaanse persagentschap. Tesla-baas Elon Musk, de rijkste man ter wereld, verloor dit jaar al 77 miljard dollar. De waarde van Tesla op de beurs is bijna gehalveerd sinds 1 januari.
Amazon-baas Jeff Bezos, de tweede rijkste, verloor 64 miljard dollar. De Franse Bernard Arnault, baas van een conglomeraat met luxemerken zoals Louis Vuitton, Dior en Moët Hennessy, zag zijn fortuin door de woelige beurzen al slinken met 53 miljard dollar, en voormalig Microsoft-topman Bill Gates met 19 miljard dollar. Zij staan in de rijkenlijst op plaats drie en vier.
Op plaats vijf staat de 91-jarige beursveteraan Warren Buffett. Hij is binnen de top vijf de enige die zijn rijkdom zag toenemen. Zijn fortuin groeide met bijna 3 miljard tot 112 miljard dollar.
De zwaarste verliezer in de lijst van Bloomberg is cryptomiljardair Changpeng Zhao, oprichter van het handelsplatform Binance. Hij verloor bijna 82 miljard dollar en zakte weg naar plaats 121. Begin dit jaar viel hij nog net buiten de top tien. De verliezen bij cryptomunten waren de voorbije maanden dan ook nog veel groter dan op de aandelenmarkten.
Ik koop liever prachtondernemingen tegen een redelijke prijs dan slecht presterende ondernemingen tegen een spotprijs
De strategie van de meester-belegger
Tijdens de jaarlijkse vergadering van zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway zei meesterbelegger Warren Buffett dat zijn strategie al zestig jaar dezelfde is: op zoek gaan naar de slimme koopjes. ‘Ik koop liever prachtondernemingen tegen een redelijke prijs dan slecht presterende ondernemingen tegen een spotprijs’, schreef hij ooit in een brief aan zijn medeaandeelhouders.
Berkshire Hathaway deed ook dit voorjaar al een aantal grote investeringen. Het kocht onder meer voor bijna 3 miljard dollar aandelen van de Amerikaanse bank Citigroup. Buffett kocht ook voor 4,2 miljard dollar aandelen van printer- en computerproducent HP, waardoor hij 11 procent van het bedrijf in handen kreeg. En ook in het olie- en gasbedrijf Occidental Petroleum investeerde hij fors.
Met technologie-aandelen, die het dit jaar zwaar te verduren hebben, is Berkshire Hathaway altijd wat voorzichtig, al bouwde het de laatste jaren wel een stevig belang op in Apple.
Het is al moeilijk genoeg om te investeringen in zaken waarvan ik denk dat ik iets begrijp
‘Bitcoin produceert niets’
Van cryptomunten moet de beurslegende niets weten. Op de jaarvergadering van Berkshire Hathaway zei Buffett dat hij alle bitcoin in de hele wereld nog niet zou kopen voor 25 dollar. ,,Als ik appartementen koop, brengen die huur op en als ik boerderijen koop, leveren die voedsel op”, zegt Buffett. ,,Maar wat produceert bitcoin? Niets. Of het omhoog gaat of omlaag, dat weet ik niet. Maar van één ding ben ik zeker: het produceert niets. Het is al moeilijk genoeg om te investeringen in zaken waarvan ik denk dat ik iets begrijp. Dus waarom zou ik investeren in iets waarvan ik niets begrijp”, aldus de beurslegende over cryptomunten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Waarom sommige mensen grof geld betalen voor digitale eigendomsbewijzen: vijf vragen over nft's
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Niet mee op vakantie met vrienden door geldproblemen: ‘Bespreek je geldzorgen’
Uiteten gaan met vrienden kan behoorlijk lastig zijn als je krap bij kas zit. Terwijl jij op je salade zit te knabbelen, houdt verder niemand zich in. Ook vormen groepsvakanties vaak een punt van discussie op het moment dat niet iedereen hetzelfde verdient. Degenen met een kleine portemonnee willen ook graag mee, maar hebben het geld er niet altijd voor. -
Belastingdienst legde vrouw aanslag op van 40.000 euro voor erfenis die ze nooit kreeg
Na jarenlang procederen is het een vrouw eindelijk gelukt om van een belastingaanslag van ruim 40.000 euro af te komen. Ze kreeg de aanslag vanwege een erfenis. Het geld van die erfenis heeft ze nooit gezien, maar de bijbehorende blauwe enveloppen wel. Het Gerechtshof in Den Haag fluit de Belastingdienst, die jarenlang volhardde, nu terug.
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Gevoelige verliezen cryptovaluta: ‘Die 20 procent rente is natuurlijk te mooi om waar te zijn’
Het was gooi- en smijtwerk op de cryptomarkt deze week. Bitcoin en andere cryptomunten leden gevoelige koersverliezen. Beleggers zagen de waarde van hun beleggingen met miljarden dalen. -
PREMIUMzeven vragen
Gazprom draait gaskraan dicht, gaat onze energienota nu nog verder omhoog?
Per vandaag draait het Russische Gazprom de gaskraan deels dicht en krijgen we minder gas. Volgens minister Rob Jetten (Klimaat) vallen de gevolgen wel mee, maar is dat echt zo? Zeven vragen.