Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of ‘ongezond’
Nauwelijks sparen, een beperkte buffer of een onverwachte rekening die fikse geldzorgen oplevert: bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of ‘ongezond’. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders (27 procent) is financieel gezond.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 5000 Nederlanders van accountants- en advieskantoor Deloitte, in samenwerking met ING, het Nibud en de Universiteit Leiden. De respondenten werden in een uitgebreide enquête gevraagd naar hun ‘situatie, gedrag, houding en gevoelens’ omtrent verschillende geldzaken: van inkomen tot uitgaven, sparen en planning en de balans tussen al deze zaken.
Volgens de onderzoekers ben je financieel gezond als je in staat bent op een comfortabele manier aan alle verplichtingen te voldoen en de financiële zekerheid hebt om vermogen op te bouwen en ‘levensdoelen na te streven’. Deze groep, 27 procent van de huishoudens, heeft doorgaans een ruime buffer, houdt geld over en kan sparen voor toekomstdromen.
Een klein kwart van de Nederlandse huishoudens (24 procent) is ‘financieel toereikend’, 25 procent ‘kwetsbaar’ en 24 procent ‘financieel ongezond’, zo blijkt uit het onderzoek. Een ongezond huishouden heeft bijvoorbeeld geen buffer om onverwachte rekeningen op te vangen, kan niet rondkomen en spaart nauwelijks. Ook gaat er meestal meer geld uit dan er binnenkomt. Mensen die zich in een financieel kwetsbare situatie bevinden, kunnen meestal nog net de eindjes aan elkaar knopen, maar hebben daar vaak wel moeite mee.
Ruimte voor verbetering
Volgens de onderzoekers lijkt het wel of er maar twee opties zijn: ‘met problemen ben je ongezond, zonder ben je gezond’. ‘Maar dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid’, staat te lezen in het rapport. Zo hoeft een gezond huishouden niet op alle vlakken goed te scoren om financieel gezond te zijn en andersom.
Dat betekent dat ook voor de mensen die zich in een gezonde situatie bevinden, verbetering mogelijk is. Bijna een derde van de financieel gezonde groep (31 procent) heeft geen plannen voor de toekomst, een kwart heeft consumptieve schulden (openstaande rekeningen en persoonlijke leningen) en één op de tien geen buffer om meer dan halfjaar vooruit te kunnen als er inkomen wegvalt.
In het onderzoek adviseert het Nibud aan huishoudens die maandelijks moeilijk rondkomen om allereerst een goede huishoudbuffer op te bouwen: ‘Pas als die op orde is, zouden mensen het geld dat zij daarna nog over hebben kunnen gebruiken voor andere zaken, zoals extra aflossen op de hypotheek, beleggen of investeren.’
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
QR-code als mensen geen cash bij zich hebben en andere tips voor op de vrijmarkt
-
PREMIUM
Erfeniskwestie duurt al 13 jaar, enkele erfgenamen dood: wat als de notaris faalt?
Een notaris is doorgaans nauwgezet en onkreukbaar, maar soms gaat het mis. Wie zich benadeeld voelt, kan naar een van de vier Kamers voor het Notariaat, zoals mevrouw N. deed. ,,Onze notaris heeft al die jaren niets gedaan om deze zaak op te lossen.” Hoe dien je een klacht in, en wat kunnen de Kamers voor je doen? -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Beleggen voor beginners: ‘Onze gouden regel: schrijf per maand 10 procent van je inkomen over’
Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan beleggen: Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat 44 procent van de mensen die nog niet beleggen dit wel overwegen. Niet zo gek als je bedenkt dat de spaarrentes laag zijn en de inflatie stijgt, waardoor je spaargeld over de jaren steeds minder waard wordt. ,,Als je je hele leven tien procent van je inkomen op je beleggingsrekening zet, kun je serieus geld verdienen.” -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Yolanda leende 8000 euro uit aan een vriendin: 'Ze betaalde keurig op tijd terug’
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMWaarvan Akte
Zo’n notariële akte kennen mijn collega’s en ik niet, maar het pensioenfonds wil het toch hebben
Is een scheiding al lastig met de verrekening van het pensioen, als het stel vervolgens weer opnieuw trouwt, maakt dat het wel heel ingewikkeld. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.