Besparen op een avocado? Koop ze in de aanbieding (en stop ze in de vriezer)
Kan 't goedkoper?De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: avocado's.
1. Hoeveel kost een avocado?
Voor een kilo avocado's betaalden we in april 5,14 euro. Een jaar eerder was dat 4,91 euro. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. Het Voedingscentrum gaat uit van een gemiddeld gewicht van 180 gram per avocado. Als we dat doortrekken, komen we dan gemiddeld op zo’n 93 cent per avocado. Vorig jaar april was dat minder, namelijk 88 cent.
Een prijsstijging dus. Maar toch is er ook goed nieuws voor avocadoliefhebbers: die stijging is lager dan dat van de totale rekening in de supermarkt. Voor al onze boodschappen betaalden we in april namelijk gemiddeld 8,1 procent meer dan in 2021 in dezelfde periode. Voor avocado’s was dat 5 procent. ,,Op natuurproducten en landbouwproducten kan de prijs altijd meer fluctueren afhankelijk van oogst, aanbod en vraag”, zegt GfK-onderzoeker Norman Buysse. ,,Maar voor avocado’s merken we dat eigenlijk niet in de supermarkt.”
Ik vermoed dat de telers en exporteurs de hoge kosten terug willen zien, maar het is de vraag of retailers de prijs verhogen
Dat beaamt Cindy van Rijswick, specialist Food & Agri bij Rabobank. ,,De supermarktprijzen bewegen niet heel erg. Retailers maken vaak afspraken die al van tevoren vast liggen voor het hele jaar en bepalen zelf de prijs die in de winkel ligt.” Nu komen er veel avocado's uit Peru bijvoorbeeld, en in andere periodes van het jaar uit Spanje, Chili of Marokko. ,,Retailers zorgen dat ze een constante aanvoer hebben van avocado’s”, aldus Van Rijswick.
Of de hoge transportkosten en energiekosten in de toekomst van invloed gaan zijn op de prijs in de winkel, is moeilijk te zeggen. Van Rijswick: ,,Ik vermoed dat de telers en exporteurs de hoge kosten terug willen zien, maar het is de vraag of retailers de prijs verhogen of dat het ten koste gaat van de marge. Die is op avocado's vrij hoog.”
Zo’n netje met meerdere avocado's bij elkaar is het goedkoopst
2. Wachten op een aanbieding of niet?
Avocado's zijn relatief vaak in de aanbieding. Gemiddeld genomen gaat 22 procent van de producten met een korting de winkel uit, voor avocado’s is dat 36 procent. Als je een zelfgemaakte guacamole op het menu wil zetten, kan je dus het beste wachten op een aanbieding óf een supermarkt zoeken waar je op dat moment korting krijgt.
Wel waarschuwt Buysse voor de ‘eat-me-now’-avocado's. ,,Het voegt wat toe, want je kunt niet zien wanneer je ze het beste kunt eten. Maar het kan je ook dwingen om het snel te consumeren. En als je het snel consumeert, dan koop je weer eerder nieuwe. Dat past niet echt in een besparingspatroon.” Minke van Kuijen van bespaarblog Gierige Gerda ziet bovendien dat deze vaak per stuk duurder zijn. ,,Zo'n netje met meerdere avocado's bij elkaar is het goedkoopst.”
Ik koop ze en bewaar ze in een ijsblokjesvorm in de vriezer met een beetje citroensap. Dan heb je precies genoeg voor een boterham
3. Is er een (goedkoper) alternatief?
Nee, een alternatief is er niet. Een avocado is een avocado. Maar je kunt ze wel in de aanbieding kopen en slim bewaren. Als je ze langzamer wil laten rijpen, bewaar je ze in de koelkast. Zijn ze nog te hard, maar wil je ze wel op korte termijn eten? Dan bewaar je ze buiten de koeling.
Wat Van Kuijen daarnaast vaak doet is avocado's invriezen. ,,Ik koop ze en bewaar ze in een ijsblokjesvorm in de vriezer met een beetje citroensap. Dan heb je precies genoeg voor een boterham.” Ook in het vriesvak in de supermarkt zijn ingevroren blokjes avocado te vinden. Maar deze zijn vaak juist duurder dan een verse avocado per kilo: de kiloprijs is bij Albert Heijn bijvoorbeeld 7,96 euro, bij Jumbo 7,88 euro.
Van Kuijen koopt ze zelf vanaf 90 cent per stuk. Is de prijs hoger? Dan laat ze ze links liggen. ,,Ik vind ze eigenlijk gewoon heel duur”, zegt ze.
Serie
Wil je weten of aardappelen of melk duurder werden en hoe je daarop kunt besparen? Lees hier eerdere afleveringen van de serie Kan 't Goedkoper?
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUM
Eten voor allerarmsten vulde 1,5 jaar haar huiskamer, nu krijgt Asma eigen plekje voor voedselbank
Ze woonde anderhalf jaar tussen de groente- en fruitdozen, luiers en tandpasta. Haar kinderen konden nauwelijks spelen in het overvolle huisje, dat diende als voedselbank voor de allerarmsten in de buurt. Weldoenster Asma Bennejma heeft nu echter een aparte ruimte gekregen voor haar cliënten. ,,Ik kan nu iedereen helpen.’’ -
Hypotheker: hypotheekbedrag voor het eerst in jaren omlaag
Het bedrag dat mensen lenen voor de aankoop van een huis loopt voor het eerst in zeker drie jaar gemiddeld wat terug. Dat meldt De Hypotheker, die zich baseert op eigen cijfers over hypotheekaanvragen. De keten van hypotheekadviseurs ziet hierin een nieuw teken dat de woningmarkt begint af te koelen. -
Financiële wasstraat
Pieter (61) geeft 55 procent van inkomsten uit aan vaste lasten: 'Ideale standaard is 50 procent’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert van Independer vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Pieter (61) uit Purmerend heeft ‘goed in zijn hoofd wat er binnenkomt en wat eruit gaat’. Toch is hij benieuwd of het nog ergens goedkoper kan.
-
Kan 't goedkoper?
We geven gemiddeld meer uit aan wc-papier: ‘Bij meer dan 30 cent per rol doe je iets niet goed’
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: toiletpapier. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.