Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
Een startende werknemer die na zijn studie meteen een hoog inkomen heeft, een ondernemer die met sabbatical gaat, een beginnende ondernemer: die kunnen mogelijk belasting terugkrijgen. ,,Voor mensen met een hoog inkomen én grote schommelingen levert de middelingsregeling meestal geld op”, zeggen zowel Peter Brink van ZZP-Boekhouder als financieel en fiscaal medewerker Daan Pruis van Kees de Boekhouder.
De belastingdienst berekent het niet proactief, je moet het schriftelijk aanvragen
Onbekende regeling
De middelingsregeling wordt weinig gebruikt en is relatief onbekend. In 2021 lieten Nederlanders daardoor 163 miljoen euro liggen bij de belastingdienst, schreef deze site eerder. ,,Als je niets doet, krijg je ook niets”, zegt Brink. ,,De belastingdienst berekent het niet proactief, je moet het schriftelijk aanvragen. Dat is wel een drempel”, zegt Pruis. Mocht je overigens per ongeluk foutieve bedragen insturen, word je niet direct aangemerkt als fraudeur. ,,De belastingdienst kijkt de aanvraag na en geeft aan op welk bedrag je eventueel recht hebt”, zegt Pruis.
Middelingsregeling afgeschaft
Je kunt de middelingsregeling aanvragen vanaf dat de belastingaangifte definitief is, tot drie jaar daarna. ,,Wil je de middelingsregeling toepassen over 2019, 2020 en 2021, dan kun je dat meestal tot uiterlijk 2025 aanvragen”, zegt Brink. Als een jaar al onderdeel is geweest van een middelingsverzoek (bijvoorbeeld 2018, 2019 en 2020), is het niet toegestaan om datzelfde jaar nog eens te gebruiken in een ander middelingsverzoek.
Het huidige kabinet schaft de middelingsregeling overigens af. Daardoor is de periode 2022, 2023 en 2024 de laatste waarover je middeling kunt aanvragen bij de belastingdienst.
Voor wie is de middelingsregeling interessant?
Zijn er door corona meer mensen die aanspraak kunnen maken op de regeling? ,,In de praktijk zien we dat die schommelingen deels zijn opgevangen door uitkeringen en dat niet het hele jaar door de inkomsten laag waren”, zegt Pruis. Voor ondernemers of werknemers met een laag of modaal inkomen is de regeling niet interessant, zegt hij. ,,En ook niet als de schommeling beperkt bleef.”
Om dat te illustreren geeft Pruis drie voorbeelden. ,,Stel dat je in drie jaar tijd 50.000 euro, 60.000 euro en 70.000 euro verdient, steeg je inkomen flink, maar krijg je niets terug. Zijn je inkomsten 40.000 euro, 60.000 euro en 80.000 euro, dan krijg je 680 euro terug. Verdien je het eerste jaar 0 euro, het tweede jaar 50.000 en het derde jaar 100.000 euro, dan heb je recht op een teruggaaf van 3150 euro.”
Pas als de teruggaaf hoger is dan de drempel van 545 euro, kun je daadwerkelijk het geld terugvragen
Zelf berekenen
Via diverse websites is het mogelijk om te berekenen of je recht hebt op een teruggave. ,,Dat kan bijvoorbeeld op berekenhet.nl”, zegt Brink. ,,Je kunt daarvoor de cijfers uit box 1 gebruiken van de belastingaangifte of de belastingaanslag van de jaren die je wilt middelen”, adviseert Pruis. Deze moeten definitief zijn vastgesteld. De belastingdienst kijkt bij middeling overigens niet alleen naar de inkomsten uit werk, maar ook naar de eventuele hypotheekrenteaftrek. ,,Daardoor is de berekening nog ingewikkelder”, zegt Pruis.
Bij de middelingsregeling is sprake van een drempel van 545 euro. ,,Pas als de teruggaaf hoger is dan deze drempel, kun je daadwerkelijk geld terugkrijgen”, zegt Brink. In dat geval moet je een verzoek sturen aan de belastingdienst, op hun website vind je een formulier dat je kunt invullen. De belastingdienst zegt binnen acht weken te reageren op het verzoek tot middeling of om uitstel te vragen.
Dit artikel verscheen eerder op deze site in augustus vorig jaar. Het artikel is geactualiseerd.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grote schenking ontvangen vorig jaar? Dan heb je nog een paar dagen om aangifte te doen
Heb jij vorig jaar geld geschonken of geld gekregen en is dat meer dan het jaarlijks vrijgestelde bedrag? Dan moet je aangifte schenkbelasting doen. Voor schenkingen in 2022 moet die aangifte vóór 1 maart binnen zijn. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM
Morgen is het Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
Veel Nederlanders laten geld liggen, heb jij recht op toeslagen van de overheid?
Stel: je hebt recht op toeslagen van de overheid, maar je krijgt het niet. Oneerlijk? Zeker. Toch overkomt dit jaarlijks honderdduizenden Nederlanders met een kleine beurs. -
PREMIUMWaarvan Akte
Schoonzus blijkt mede-eigenaar van het huis, maar weet niet of ze mee wil werken aan verkoop
Een schoonzuster blijkt mede-eigenaar van een woning en die traineert waar ze kan. Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling.
-
Geldflaters
Heidi maakte geld over naar verkeerde: ‘Ik had het nummer van belastingdienst ingetikt, dacht ik’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Heidi Vos, die 5000 gulden op de verkeerde rekening stortte. -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Steeds meer moeite met rondkomen: ‘Niet verwacht dat spaargeld zo snel zou verdampen’
Hoge energietarieven, prijzige boodschappen en benzine: het leven wordt steeds duurder. En of je nu hoogopgeleid, laagopgeleid of student bent, allemaal moeten we de broekriem aanhalen. Want niet alleen lage inkomens komen financieel klem, ook huishoudens met een inkomen boven modaal duiken in de min, blijkt uit berekeningen van het Nibud. Wat betekent dat?