AOW mogelijk toch ruim twee tientjes per maand hoger, Eerste Kamer houdt voet bij stuk
Gepensioneerden krijgen komend jaar mogelijk toch nog iets meer AOW dan gedacht. De Eerste Kamer eist dat een extraatje dat het kabinet wil afschaffen volgend jaar terugkomt. AOW’ers zouden er daardoor vanaf 1 juli 23 euro per maand bij krijgen.
De 'kale’ AOW stijgt vanaf 1 januari al fors, doordat het staatspensioen net als andere uitkeringen meestijgt door de verhoging van het minimumloon met 10 procent. Maar om een deel van die rekening te betalen wil het kabinet stapsgewijs af van de IOAOW. Dit is een aanvulling op de AOW-uitkering die elke AOW’er nu ook nog krijgt. Dit extraatje bedraagt dit jaar 28 euro per maand, maar gaat vanaf 1 januari naar 5 euro.
Die stap is tegen het zere been van de Eerste Kamer. Die had het kabinet eerder al opgedragen om de IOAOW niet te verlagen, maar het ministerie van Sociale Zaken hield desondanks vast aan die maatregel. Senator Martin van Rooijen (50PLUS) liet het er niet bij zitten en bracht daarom vandaag opnieuw een motie in stemming. Daarin werd de regering opgedragen de verlaging van 28 naar 5 euro per 1 juli ongedaan te maken.
Gat op de begroting
Een meerderheid schaarde zich achter het voorstel van Van Rooijen. Alleen regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden tegen, maar die hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid.
De bal ligt nu opnieuw bij het kabinet: de Tweede Kamer heeft de wet die de afschaffing van de IOAOW regelt al aangenomen. Die stap terugdraaien zou een gat van 800 miljoen euro op de begroting betekenen, oplopend tot 1 miljard euro in 2025.
Minister Carola Schouten (Pensioenen, ChristenUnie) gaat de aangenomen motie 'bestuderen', laat zij via haar woordvoerder weten.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geldflaters
Danny moest 90 euro afrekenen bij de kapper: 'Ik durfde zelfs niet te zeggen dat ik het vreselijk vond’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Danny de Roode (26) die zijn haar liet knippen, 90 euro moest betalen en niet durfde te zeggen dat hij het niet mooi vond. -
met video
Pakje peuken euro duurder, 4 miljard naar onderhoud infrastructuur: dit staat in de plannen van Prinsjesdag
Om de koopkracht te repareren, grijpt het kabinet flink in met een omvangrijk pakket dat ruim 18 miljard euro gaat kosten. De belangrijkste thema’s op rij: -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Tekort naar 3,4 procent, kabinet laat gepensioneerden opdraaien voor AOW-verhoging
Het begrotingstekort van Nederland stijgt dit jaar naar 3,4 procent en komt daarmee weer boven de Europese norm van 3 procent. Tegelijkertijd presenteert het kabinet de rekening aan kleinere spaarders, directeuren en pandjesbazen. Ook gaan AOW’ers grotendeels zelf opdraaien voor hun AOW-verhoging. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
-
Extra geld vanwege energierekening: kom ik in aanmerking voor Noodfonds en hoe vraag ik het aan?
Moeite met het betalen van de energierekening, ondanks het prijsplafond? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het tijdelijke Noodfonds Energie, dat gisteren werd gelanceerd. We beantwoorden vijf vragen en antwoorden over deze steunmaatregel. -
-
-
PREMIUM
Inflatie gedaald, etenswaren nog even duur: ‘Wen maar aan deze prijzen’
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in zijn nieuwste raming dat de inflatie is gedaald. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar afgelopen maand zijn de etenswaren nog geen euro goedkoper geworden. En waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren, voorspelt de Rabobank. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer